Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Κανόνι» δίνει τη χαριστική βολή σε κτηνοτρόφους του νομού


Εταιρία από το Ρέντη έβαλε λουκέτο αφήνοντας απλήρωτους δεκάδες παραγωγούς της περιοχής – Σε έλεγχο της νομαρχίας Πειραιά βρέθηκαν αλλοιωμένα κρέατα




Τη χαριστική βολή στον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής έδωσε το «κανόνι» εταιρίας κρεάτων με έδρα το Ρέντη.

Κτηνοτρόφοι του νομού παρέδωσαν αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια και γαλοπούλες ενόψει εορτών στην εταιρία και έλαβαν επιταγές. Όσοι είχαν στη διάθεση τους επιταγές που έληγαν μέχρι και τις 21 του μηνός πήραν τα χρήματα τους οι υπόλοιποι όμως έμειναν με άδεια χέρια καθώς η εταιρία έβαλε λουκέτο.

Σε τοπικό επίπεδο το «κανόνι» αφορά δεκάδες παραγωγούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θιγόμενων παραγωγών ο αριθμός τους, υπερβαίνει τους 20. Το ύψος των επιταγών ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας εκ των θιγόμενων κτηνοτρόφων έχει στα χέρια του, επιταγές οι οποίες ανέρχονται σε 180.000 ευρώ.

Ο ίδιος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, δήλωσε πως «το συγκεκριμένο κανόνι θα δώσει τη χαριστική βολή στους παραγωγούς», προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις στην αγορά αναμένεται να είναι αλυσιδωτές, δεδομένου ότι αυτός, όπως και άλλοι παραγωγοί που έχουν στα χέρια τους επιταγές της συγκεκριμένης εταιρίας, έχουν ανοίγματα προς τις εταιρίες προμήθειας ζωοτροφών και όχι μόνο».

Πάντως, εκπρόσωποι της εταιρίας με τους οποίους επικοινώνησαν κάποιοι εκ των θιγόμενων παραγωγών, δήλωσαν ότι «μόλις περάσει η μπόρα, θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους περισσότερους κτηνοτρόφους οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η συγκεκριμένη εταιρία που έβαλε λουκέτο είχε συναλλαγές και με σφαγεία του Νομού τα οποία επίσης έχουν λαμβάνειν… αλλά και με άλλους παραγωγούς της Θεσσαλίας. Για παράδειγμα μόνο στην περιοχή της Ελασσόνας, έχουν στα χέρια τους ανάλογες απλήρωτες επιταγές περίπου 20 κτηνοτρόφοι.

Και αλλοιωμένα κρέατα…

Οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν χθες καταιγιστικές. Μετά την αποκάλυψη για το «κανόνι», ακολούθησαν καταγγελίες στη Νομαρχία Πειραιά από την περιοχή μας, αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα, όπου επίσης υπάρχουν κτηνοτρόφοι με ληγμένες επιταγές στα χέρια τους, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ασυνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις – τα χρέη σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ.
Κατόπιν αυτών των καταγγελιών η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε σε έλεγχο στο σφραγισμένο κατάστημα κατάσχοντας 3,7 τόνους αλλοιωμένων και ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων.

Συγκεκριμένα οι κτηνίατροι της Νομαρχίας κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων για κατανάλωση κρεάτων, που εμφάνιζαν αλλοίωση στους οργανοληπτικούς τους χαρακτήρες, έφεραν δυσδιάκριτες ή και ελλιπείς σημάνσεις από σφραγισμένο κατάστημα και φορτηγό ψυγείο της εταιρείας στις παλιές εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη.

Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα η Νομαρχία Πειραιά πληροφορήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό ότι ποσότητα κατεψυγμένου γεμιστού ρολού κοτόπουλου που είχε προμηθευτεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία απεδείχθη μετά από εργαστηριακές αναλύσεις ότι ήταν Μη Ασφαλές - Επιβλαβές για τη δημόσια υγεία καθώς ανιχνεύθηκε σε αυτό σαλμονέλα.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως σε ορισμένους από τους παραγωγούς της περιοχής με της ακάλυπτες επιταγές, εκπρόσωποι της εταιρίας απαντούσαν ότι θα πληρωθούν μόλις εισπράξουν τις οφειλές από το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο διαπιστώθηκε ότι προμήθευαν επιβλαβές για τη δημόσια υγεία κρέας!


Του Λάζαρου Μάμαλη - Έρευνα






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου