Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ρηγματώσεις και διάβρωση στα θεμέλια στην ιστορική γέφυρα της Σαρακίνας


Περιμένει την παρέμβαση που πολλές φορές εξαγγέλλεται αλλά ποτέ δεν έρχεται
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σπάνιο αυτό μνημείο της αρχιτεκτονικής, τροφοδοτεί ομιλίες επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, συνέδρια, ημερίδες κλπ.




Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιστορική πέτρινη γέφυρα της Σαρακίνας, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής της, γίνεται ρεπορτάζ σε τούτη εδώ τη στήλη.


Δεν είναι η πρώτη φορά επίσης που η αναστύλωση και αναπαλαίωσή της εμφανίζεται στα προγράμματα και στους σχεδιασμούς της Ν.Α.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το σπάνιο αυτό μνημείο της αρχιτεκτονικής, τροφοδοτεί ομιλίες επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, συνέδρια, ημερίδες κλπ.
Πράγματι η γέφυρα της Σαρακίνας αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής.
Φρονούμε όμως ότι εάν δεν σπεύσουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης το επόμενο ρεπορτάζ που θα κάνουμε είναι η ανακοίνωση της πτώσης της.
Και αυτή η μέρα ενδεχομένως να μην είναι πολύ μακριά εάν συνεχιστεί η αδιαφορία για το σπάνιο αυτό αρχιτεκτόνημα, έργο των χειρών και του πνεύματος μεγάλων αναστημάτων της τέχνης και του πνεύματος.



Το πρόβλημα

Η πέτρινη γέφυρα της Σαρακίνας στέκει εκεί κάμποσους αιώνες μάρτυρας όλων όσων συνέβησαν στο διάβα του χρόνου εξυπηρετώντας τις ανάγκες ανθρώπων.
Για τις συνθήκες εκείνης της εποχής αποτελούσε ένα στρατηγικό πέρασμα γεφυρώνοντας δυο διαφορετικές περιοχές διευκολύνοντας την επικοινωνία των ανθρώπων αλλά και τη διακίνηση εμπορευμάτων.
Ο χρόνος φαίνεται να αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό που λάβωσε βαθειά το γεφύρι κάτι που δεν κατάφεραν σεισμοί, πόλεμοι, ενέργειες ανθρώπων.
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την στατικότητα του γεφυριού δεδομένου ότι στις βάσεις θεμελίωσης παρατηρούνται έντονες διαβρώσεις – ρηγματώσεις που δημιουργεί η δύναμη των ορμητικών νερών του Πηνειού.


Το κυρίως πρόβλημα φαίνεται να το έχει η βάση της κεντρικής κολώνας.
Βεβαίως η κυκλοφορία γίνεται από την νέα γέφυρα, που έχει κατασκευαστεί, όμως παρά ταύτα κάποια αυτοκίνητα περνούν ακόμα και σήμερα.
Κάποιες προσπάθειες του προέδρου να αποκλείσει την διέλευση αυτοκινήτων με πρόχειρα μπαζώματα αποδεικνύονται ατελέσφορες.
Παράλληλα έντονες φθορές παρατηρούνται και στις δυο λωρίδες πεζών που αποτελούν προσθήκες μεταγενέστερες πάνω στην πέτρινη γέφυρα.
Σε γενικές γραμμές το οικοδόμημα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αναμφίβολα εγκυμονεί κινδύνους για όσους επιχειρούν να κυκλοφορούν πάνω απ’ αυτό το ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο.




Ιστορικό μνημείο

Όμως η γέφυρα της Σαρακίνας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε οικοδόμημα.
Αναμφίβολα αποτελεί στοιχείο της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς το οποίο θα πρέπει όχι μόνο να προστατευτεί αλλά κυρίως να αναδειχθεί.
Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί στην αρχική του κατάσταση, πριν δηλαδή γίνουν οι καταστροφικές παρεμβάσεις που το αλλοίωσαν για να μην πούμε ότι το κατέστρεψαν.
Μετά την κατασκευή της νέας γέφυρας η αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ν.Α. με την σύνταξη σχετικής μελέτης.

Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο εάν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αναστήλωσης του μνημείου.

Γι’ αυτό και οι κάτοικοι θέτουν τα ερωτήματά τους και τις ανησυχίες τους προς κάθε αρμόδιο.
Τι λέει ο πρόεδρος
Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σαρακίνας Γιώργος Μπερτές ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την γέφυρα τονίζοντας ότι έχουν ακουστεί λόγια και υποσχέσεις που δυστυχώς έχουν διαψευσθεί.

Αναρωτιέται κατά πόσο ως κράτος προστατεύουμε τον πολιτισμό και τα αρχιτεκτονήματά του.
«Κάνω έκκληση σε κάθε αρμόδιο να δραστηριοποιηθεί πριν είναι αργά.
Αν πέσει η γέφυρα τότε όλοι θα ψάχνουν να βρουν γιατί δεν έγινε κάτι στην ώρα του, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι.

Όμως θα είναι αργά και η ευθύνη θα βαραίνει όλους μας», τονίζει.
Ο κ. Μπερτές υπογραμμίζει πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση σύντομα ο ίδιος και το τοπικό συμβούλιο θα πάρουν πρωτοβουλίες ωστόσο να σταλούν τα μηνύματα σε κάθε αρμόδιο με στόχο να συγκινηθούν κάποιοι και να επισπεύσουν τις παρεμβάσεις τους για τη σωτηρία του μνημείου.

Του Βαγγέλη Γκιάτα



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου