Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Παρουσιάστηκε το μνημειώδες έργο του Γεωργίου Πλακιά "Κιβωτός της Νεοελληνικής Γλώσσας"


Το μνημειώδες δίτομο λεξικό με τίτλο «Κιβωτός της Νεοελληνικής Γλώσσας» του Καλαμπακιώτη συγγραφέα κ. Γεωργίου Πλακιά, το οποίο εισάγει στα λεξικογραφικά δεδομένα μία σπάνια πρωτοτυπία καθώς τεκμηριώνει με 112.000 παραδείγματα όλον τον σημασιολογικό πλούτο της γλώσσας μας, παρουσιάστηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και τον εκδοτικό οίκο «Μαλλιάρης Παιδεία».



Το έργο του κ. Πλακιά έχει προκαλέσει από την έκδοσή του ευμενέστατα σχόλια στους φιλολογικούς και επιστημονικούς κύκλους της χώρας καθώς φιλοδοξεί να διαφυλάξει ως μία άλλη «Κιβωτός του Νώε» και να καλλιεργήσει μέσω της εκπαιδευτικής και της μορφωτικής διαδικασίας τον γλωσσικό μας πλούτο και πλέον οι μαθητές, οι λογοτέχνες, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες και γενικότερα οι άνθρωποι του πνεύματος έχουν ένα σπουδαίο βοήθημα για να μιλάνε και να γράφουν την γλώσσα μας με την ανάλογη σύνταξη, ακριβολογία και χάρη.


Ιδιαίτερα συγκινημένος μας μίλησε για το έργο του ο κ. Πλακιάς λέγοντας: «Για το έργο αυτό αφιέρωσα 10 ολόκληρα χρόνια. Το έναυσμα ήταν η διαπίστωση ότι στις 100 λέξεις που καταλαβαίνουμε ως ακροατές ή αναγνώστες μόνο τις 20 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον γραπτό ή στον προφορικό λόγο. Αυτό με εντυπωσίασε και ήθελα να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Μετά από κάποια πειράματα διαπίστωσα ότι ο εγκέφαλός μας αφομοιώνει την γλώσσα κατά έναν ορισμένο τρόπο δηλαδή χρειάζεται αισθητηριακό υπόβαθρο και έτσι συνέλαβα την ιδέα να δώσω τις έννοιες των λέξεων με παραδείγματα γιατί το παράδειγμα δημιουργεί την εικόνα, συμμετέχει έτσι και η αίσθηση. Εκτός αυτού με το παράδειγμα φαίνονται και οι συντακτικές ιδιαιτερότητες της κάθε λέξεως».



Κύριος παρουσιαστής του λεξικού ήταν ο ομότιμος Καθηγητής της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρίστος Τσολάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Το βιβλίο αυτό είναι πράγματι μία κιβωτός γιατί διαφοροποιείται από όλα τα άλλα λεξικά μιας και δεν είναι ένα ορθογραφικό λεξικό ή ερμηνευτικό ή ετυμολογικό αλλά εγκιβωτίζει τις διάφορες σημασίες των λέξεων της Ελληνικής γλώσσας και τις προσφέρει με ζωντανά παραδείγματα, π.χ. για το ρήμα κάνω και στην φράση κάνω φαγητό ο συγγραφέας προτείνει την λέξη μαγειρεύω ή για το ρήμα δίνω αντί να πούμε δίνω λουλούδια μας προτείνει να πούμε προσφέρω λουλούδια.

Ο συγγραφέας δουλεύει επάνω στην ακρίβεια της ελληνικής γλώσσας. Είναι πολύτιμο αυτό το λεξικό για όλους αλλά προπάντων για τους καθηγητές που διορθώνουν τις εκθέσεις των μαθητών και αναζητούν τις επιμέρους σημασίες των λέξεων. Εδώ τους τα προσφέρει όλα ο κ. Πλακιάς, τον οποίο θα χαρακτήριζα σαν μία γλωσσολογική ιδιοφυία αφού δεν χρησιμοποίησε κάποια βιβλιογραφία αλλά μόνος του σκέφτηκε και έγραψε όλες τις λέξεις και τα παραδείγματα».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Φλόκας και ο φιλόλογος κ. Νίκος Κατοίκος που αναφέρθηκε στην αξία του έργου από εκπαιδευτικής πλευράς ενώ συντονιστής ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων του Νομού και Συγγραφέας κ. Θεόδωρος Νημάς.

Χάρης Μαντέλλος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου