Καταστρέφουν τα καρπούζια και τα πεπόνια των παραγωγών του Δήμου Φαλώρειας...
Μία απίστευτη υπόθεση ξεχασμένων νόμων και αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων ταλαιπωρεί τους παραγωγούς πεπονιών και καρπουζιών του Δήμου Φαλώρειας
«Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», λέει η γνωστή παροιμία, αλλά δημότης σε συνδημότη, ίσως…
Η γνωστή από πέρυσι, υπόθεση με τα κοράκια που καταστρέφουν τα καρπούζια και τα πεπόνια των παραγωγών του Δήμου Φαλώρειας, μεταλλάχθηκε φέτος και σε γραφειοκρατική.
Οι παραγωγοί πέρυσι μέσω του τοπικού Τύπου και των ερτζιανών, εξέφρασαν την απόγνωσή τους, επειδή, τα κοράκια τρυπούσαν τα καρπούζια και τα πεπόνια, αχρηστεύοντας ολόκληρες σοδειές. Βγήκαν τότε, στα ερτζιανά οι παραγωγοί ζητώντας βοήθεια από το δασαρχείο και τον ΕΛΓΑ. Ο πρόεδρος του τελευταίου κ. Νίκος Κατσαρός «ξέκοψε» πως ο Οργανισμός δεν αποζημιώνει καταστροφές από κοράκι. Από την πλευρά του, ο δασάρχης κ. Δημήτρης Γιαννίτσης, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σε μεγάλη έκταση, απέκλεισε κάθε δυναμική ενέργεια από την πλευρά των παραγωγών, απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις.
Η λύση βρέθηκε και ήταν τα μηχανήματα κρότου.
Οι παραγωγοί της Μεγάρχης και των γειτονικών χωριών που καλλιεργούν πεπονοειδή, χρεώθηκαν και αγόρασαν ειδικά μηχανήματα κρότου, τα οποία λειτουργούν με υγραέριο. Ξόδεψαν περί τα 500 ευρώ έκαστος για την αγορά του μηχανήματος και ξοδεύουν καθημερινά, αγοράζοντας φιάλες για τη λειτουργία του. Τα μηχανήματα αυτά έφεραν κάποια αποτελέσματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση του πυροβολισμού κυνηγετικής καραμπίνας, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα κοράκια από τα χωράφια. Μπορεί η συγκεκριμένη λύση να μην είναι απόλυτη, αφού και οι παραγωγοί ξοδεύονται και ένα μέρος της σοδειάς τους, εξακολουθούν να τρυπούν τα κοράκια, αλλά τουλάχιστον, έχουν αποφύγει τα χειρότερα τα οποία αντιμετώπιζαν τις προηγούμενες χρονιές.
Όλα αυτά μέχρι πρότινος. Ειδικότερα, πριν από μερικές ημέρες, οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα κρότου, ενημερώθηκαν από το αγροφύλακα του Δήμου Φαλώρειας ότι πρέπει να εκδώσουν ειδικές άδειες για τη λειτουργία τους!
Επί της συγκεκριμένης απόφασης είχε παντελή άγνοια ο δήμαρχος Φαλώρειας κ. Αντώνης Ντιντής με τον οποίο επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, όπως και ο δασάρχης Τρικάλων κ. Δημήτρης Γιαννίτσης ο οποίος μάλιστα, επίσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία, υπογράμμισε πως δεν έχει δώσει καμία εντολή για μία τέτοια απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικος της περιοχής διαμαρτυρήθηκε για ηχορύπανση από τον κρότο ενός τέτοιου μηχανήματος. Απευθύνθηκε στην αστυνομία η οποία και τον παρέπεμψε στην αγροφυλακή. Σύμφωνα με το άρθρο 108 του σχετικού κώδικα, όποιος χρησιμοποιεί τέτοιο μηχάνημα πρέπει να έχει άδεια!
Επομένως, η αγροφυλακή για να είναι καλυμμένη, υπηρεσιακά, ζήτησε από τους κατόχους των μηχανημάτων να καταθέσουν αιτήσεις για την έκδοση αδειών.
Ο διοικητής της κ. Γιάννης Ντόβας ανέφερε πως ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από την πλευρά των παραγωγών.
Ωστόσο, η έκδοση της άδειας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιηθεί «ηχομέτρηση» των ντεσιμπέλ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας. Να μετρηθούν οι αποστάσεις των χωριών από τα χωράφια που έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα και να καθοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, υπάρχει σκέψη να μη λειτουργεί τις μεσημεριανές ώρες. Μόνο που οι καταστροφές από τα κοράκια, γίνονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
Αυτό τους έλλειπε…
Μπορεί η αγροφυλακή και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να δείχνει κατανόηση και να μην εξωθούν τους παραγωγούς που έχουν τα μηχανήματα κρότου, σε άμεση απόσυρση, ωστόσο, με δεδομένα τα οξυμένα προβλήματα των καρπουζοπαραγωγών και πεπονοπαραγωγών (χαμηλές τιμές, καταστροφές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις), η γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται αυτές τις ημέρες, ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της απόγνωσης.
Του Λάζαρου Μάμαλη στην Έρευνα
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου