Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ζητούνται ενεργοί πολίτες για τον Δήμο...


Επιστολή Δημάρχου Τρικκαίων κ. Λάππα για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης





Την 1 Φεβρουαρίου απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής προς τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ), ενός νέου αυτοδιοικητικού θεσμού, η σύσταση και λειτουργία του οποίου προβλέπεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» για την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αγαπητοί συμπολίτες,



Στην ΔΕΔ, προβλέπεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μιας πλειάδας παραγωγικών φορέων του Δήμου (Εκπρόσωποι Επιχειρήσεων, Εργαζομένων, Επιστημονικών Συλλόγων, Ομάδων Πολιτών) αλλά και απλοί πολίτες με σκοπό την γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν το μέλλον όλων μας.

Η ΔΕΔ καθιερώνεται για πρώτη φορά, ως νέος θεσμός διαβούλευσης, σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναζητούσαν μεμονωμένα την πρόσβαση και επιρροή στην ηγεσία του ΟΤΑ.

Αναλυτική περιγραφή της ΔΕΔ καθώς και στοιχεία λειτουργίας της περιέχονται στο συνημμένο αυτής της επιστολής. Πέραν όμως των τυπικά προβλεπομένων από το νόμο σχετικά με τον νέο αυτό θεσμό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, όσον αφορά την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας της ΔΕΔ στην οργάνωση άσκησης της τοπικής εξουσίας με όρους διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού.

Η ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες της δημόσιας πολιτικής είναι πλέον αποδεκτή τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στην Ελλάδα. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την αποδοχή είναι:

* η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και στα πολιτικά κόμματα,
* η ανάγκη βελτίωσης των δημοσίων πολιτικών και επομένως η αύξηση της δυνατότητας συγκέντρωσης πληροφοριών για τα πραγματικά προβλήματα και τέλος,
* η ενσωμάτωση των απόψεων των πολιτών κατά τις διαδικασίες σχεδιασμού δημοσίων πολιτικών .

Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση του θεσμού της Δημόσιας Διαβούλευσης, ως βασικής αρχής δημοκρατικής διακυβέρνησης, οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη, στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, στην αξιολόγηση των δημοτικών θεσμών διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωσή τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.

Ο Δήμος Τρικκαίων στοχεύει μέσω της λειτουργίας της ΔΕΔ στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και στην αύξηση της συμμετοχικότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Για μας Δημόσια Διαβούλευση σημαίνει ουσιαστική ροή επικοινωνίας από τους πολίτες - δημότες προς τα όργανα λήψης αποφάσεων του Δήμου και ανάδραση των μηνυμάτων των δημοτών μέσω της δυνατότητας πραγματικού διαλόγου μεταξύ πολιτών και Δήμο.

Για τον λόγο αυτό οι αρχές που οφείλουν να διέπουν την λειτουργία του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης, και που θα αποτυπωθούν στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΔΕΔ, που η Δημοτική αρχή θα φέρει σύντομα προς ψήφιση στο ΔΣ του Δήμου είναι:

    * Εξασφάλιση και ενθάρρυνση της ευρείας συμμετοχής των φορέων και των πολιτών σε όλα τα στάδια εφαρμογής πολιτικών, από την χάραξη μέχρι την εφαρμογή τους,
    * Διαφάνεια τόσο για αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις όσο και για το ευρύ κοινό.
    * Διεύρυνση της πληροφορίας και αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων.

Η εδραίωση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης στον Δήμο Τρικκαίων, προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση των ωφελειών της διάχυσης της πληροφορίας και της κοινωνικής συναίνεσης, για την καλύτερη λειτουργία της διοίκησης στην νέα εποχή της τοπικής διακυβέρνησης.

Απαιτεί επίσης, την πολιτική βούληση που για μας είναι δεδομένη, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες των φορέων που επιχειρούν τη δημόσια διαβούλευση, γιατί αποτελούν καινοτόμες πρακτικές σε μια παραδοσιακά συγκρουσιακή κοινωνία.

Σημασία, πάντως έχει η χρήση του θεσμού να είναι ειλικρινής και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων να δημοσιοποιούνται και να λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις της δημόσιας πολιτικής, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιαφορία και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Για τον λόγο αυτό, σας καλώ να δηλώσετε την επιθυμία συμμετοχής σας στην ΔΕΔ, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, στη Γραμματεία του Δημάρχου (υπεύθυνη κα Σοφία Ντόκα, τηλ 2431032330).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου