Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του ΠΟΔΤ ερευνά και διασώζει την παράδοση.


Αύριο Κυριακή 6 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Μύλο του Ματσόπουλου




Την ετήσια λαογραφική του εκδήλωση πραγματοποιεί το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του ΠΟΔΤ, με υπεύθυνο το Νίκο Σούλιο, χοροδιδάσκαλο, όπου το τρικαλινό κοινό θα ζήσει μια μοναδική βραδιά γεμάτη από μουσική, τραγούδια και χρώματα της ελληνικής παράδοσης.


Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παραδοσιακή ασχολία της επεξεργασίας του μαλλιού. Πρόκειται για μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής μας παλιότερα που συνδέεται άμεσα με την πλούσια και εκτεταμένη κτηνοτροφία.

Η ανθούσα παλιότερα παραγωγή μάλλινων ειδών εκμεταλλεύονταν την άφθονη ποσότητα μαλλιού και τα προϊόντα (νήματα και υφαντά) προορίζονταν για την κάλυψη αναγκών της οικογενείας αλλά και για εμπορικούς σκοπούς.

Οι ασχολίες αυτές ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια των γυναικών που από μικρή ηλικία μάθαιναν από τις μεγαλύτερες τα μυστικά της κατασκευής νημάτων και της υφαντικής, βοηθώντας τες αρχικά και μετέπειτα φτιάχνοντας τα οι ίδιες. Ο αργαλειός λογίζονταν ανάμεσα στα απαραίτητα του οικιακού εξοπλισμού και ήταν μόνιμα τοποθετημένος σε μια γωνιά του σπιτιού.

Η αναβίωση περιελάμβανε: κούρεμα των προβάτων, ξάσιμο του μαλλιού, , πλύσιμο των μαλλιών στο καζάνι , γνέσιμο με ρόκα και τσικρίκι αποθήκευση των νημάτων σε κουβάρια και αλυσίδια κλπ.
Στη συνέχεια πολυάριθμοι χορευτές όλων των τμημάτων (παιδικά, εφήβων , ενηλίκων) με κέφι και μεράκι θα αναβιώσουν με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο χορούς από όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία, Θράκη και Νησιά..
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι χοροδιδάσκαλοι Σοφία Κωστούλα και Σταύρος Σούλιος.
Τραγούδι: Αχιλλέας Χαχάμης
Παίζουν οι μουσικοί : Αλέξης Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο) Λευτέρης Γάλλος (βιολί) Αποστόλης Ντούμας (κρουστά) Κώστας Παπαδημητρίου (λάουτο)

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.


Παράκληση να δημοσιευτεί Σάββατο 5/6/2010 και την Κυριακή 6/6/2010


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου