Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ο Ν.Λέγκας στη Βουλή για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων


Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου



... τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο, νομοθετεί αλλαγές οι οποίες είναι επαχθείς και βίαιες και σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αιφνιδιάζοντας απολύτως ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα τέκνα και οι τρίτεκνοι, και προχωρά σε ρυθμίσεις με αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και βέβαιη κατάληξη την σφοδρή κοινωνική αναταραχή.

Όπως επεσήμανε ούτε από το Μνημόνιο προκύπτουν οι δυσμενείς όροι για το νέο υπολογισμό των συντάξεων αλλά ούτε και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι βίαιες ρυθμίσεις για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, καθόσον η απόφαση αυτή αναφέρονταν μόνο στην ανάγκη εξομοίωσης χωρίς να καθορίζεται ο πήχης των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο Τρικαλινός πολιτικός ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία με την αρμόδια Επίτροπο κα. Ρέντιγκ καθόσον τον Ιούλιο του 2009 οι υπηρεσίες της Ε.Ε είχαν αναγνωρίσει ότι η συμμόρφωση της χώρας μας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο μεταβατικό στάδιο για να μην προκληθεί κοινωνική αναστάτωση.

Σήμερα βλέπουμε στις ρυθμίσεις να καταγράφεται μια άλλη λογική πιο σκληρή πιο επαχθής, με μειωμένο το χρόνο προσαρμογής και με αύξηση των ορίων ηλικίας, υπογράμμισε.

Ο πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί ότι το συνταξιοδοτικό έχει παθογένειες και ότι η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Αλλά η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να οδηγεί σε κοινωνική αναταραχή, σε κατεδάφιση δικαιωμάτων, σε ανατροπή των συνθηκών ζωής δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι μειώσεις που θα επέλθουν για να βγάλουμε συμπέρασμα αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ή εν τέλει η περικοπή των συντάξεων .

Επεσήμανε ακόμη ότι η κατάργηση των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των υπαλλήλων που έχουν τρία παιδιά και άνω δεν θα επιφέρει ουσιαστικά δημοσιονομικά οφέλη παρά μόνο κοινωνική αναταραχή.

Ανάλογη κατάσταση αναμένεται να προκύψει και από τις αλλαγές που επέρχονται στις γυναίκες και στους άνδρες που έχουν ανάπηρο παιδί, καθώς και από την επιβάρυνση ακόμη και κατά 15 έτη γυναικών με ανήλικα παιδιά που είχαν την ατυχία να προσληφθούν στο Δημόσιο την δεκαετία 1983-1992.

Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ότι το ασφαλιστικό και του Δημοσίου θα επιλυθεί οριστικά με ρυθμίσεις σαν κι αυτές. Ρυθμίσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κάτι πολύ χειρότερο από την έκρηξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ελλείμματος, την κοινωνική έκρηξη, επεσήμανε ο Ν. Λέγκας και κάλεσε την κυβέρνηση να υποδείξει πως θα αποτρέψει τους ασφαλισμένους που έχουν τα λεγόμενα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα να μην μπουν στην ουρά για την έξοδο, αλλά και πως θα αποτρέψει την οικονομική και ουσιαστική καθίζηση των Ταμείων τα οποία δεν θα έχουν πια έσοδα.

Η αναγκαία αυστηροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου
πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα οδηγεί στην διαχειριστική και ουσιαστική κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, στην συρρίκνωση της οικονομίας και την ύφεση, αλλά αντιθέτως θα εξασφαλίζει το λεγόμενο κοινωνικό μαξιλάρι
για τους θιγόμενους, πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι μητέρες ανήλικων παιδιών, δήλωσε ο Ν. Λέγκας.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου