Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αποστολή Τρικαλινών στην Μολδαβία


Αποστολή Τρικαλινών , μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί δημοσιογράφοι κ. Χρήστος Πίσσας ,Χρήστος Ζαραμπούκας καθώς και επιχειρηματίες,επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα την δημοκρατίας της Μολδαβίας .





Όπως είναι γνωστό , εκεί δραστηριοποιείται , εδώ και χρόνια , το ευρωπαϊκό δίκτυο ανθρωπιστικής ανάπτυξης υλοποιώντας προγράμματα αναπτυξιακής διπλωματίας στο όποιο προεδρεύει ο συμπατριώτης μας κ. Νικόλαος Ράπτης ( σ.σ. έλκει την καταγωγή του από την Τζούρτζια Ασπροποτάμου ).


Η τριήμερη παρουσία στην χώρα των ανατολικών βαλκάνιων , περιελάμβανε , μια σειρά επισκέψεων , ανάμεσα σε αλλά , αξιοθέατα της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών .

Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη στο μεγαλύτερο υπόγειο κελάρι κρασιών , το όποιο από το 2007 συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη κάβα του κόσμου Milesti Mici.



Ένα παλιό ορυχείο εξόρυξης ειδικής πέτρας χτισίματος ,στο όποιο όταν εγκαταλείφτηκε , οι ντόπιοι δημιούργησαν , σε στοές 200 χιλιομετρων , και σε βάθος 85 μέτρων ένα υπόγειο κελάρι από χιλιάδες βαρέλια και μπουκάλια κρασιών .


Στην κεντρική σάλα του ορυχείου και σε βάθος 82 μέτρων όπου δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος υποδοχής με αίθουσα εκδηλώσεων , ο κ. Ράπτης παρέθεσε γεύμα προς τιμή των συμπολιτών του . Οι παρόντες , είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορισμένα από τα πιο σπάνια κρασιά παγκοσμίως και να θαυμάσουν τις συλλογές του κελαριού , οι οποίες ,λέγεται ότι ξεπερνούν , τα έξι εκατομμύρια φιάλες .


Τις δυο επόμενες ημέρες υπήρξαν προγραμματισμένες συναντήσεις με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας και , φυσικά , επίσκεψη στα γραφεία του δικτύου ανθρωπιστικής ανάπτυξης HUMANET , που στεγάζονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας .


Μια από αυτές ήταν και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών κ. George Duca , o οποίος , υποδέχτηκε τους καλεσμένους ,ενδεδυμένος με την παραδοσιακή τήβεννο

Μετά την ξενάγηση στο χώρο της ακαδημίας , ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις και την ιστορία των δυο λαών , καθώς από την Μολδαβία δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά και κοινωνικά μεγάλα ονόματα της ιστορίας όπως ο Υψηλάντης ,ο Μαυροκορδάτος , ο Κατακουζινός αλλά και οι ιδρυτές της φιλικής εταιρίας .

Η παραμονή στη Χώρα έκλεισε με μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους, αφού ο κ. Ράπτης μεσολάβησε να πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συνάντηση με τον προσωπικό του φίλο και πρωθυπουργό της δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Vlad Filat .


Η υποδοχή στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπήρξε εξαιρετική . Ο Πρωθυπουργός αφού συζήτησε αρκετή ώρα με τον κύριο Ράπτη παραχώρησε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συν/ξη στους δυο τρικαλινούς δημοσιογράφους.

Μεταξύ των άλλων υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών , απευθύνοντας , παράλληλα, πρόσκληση προς τους Έλληνες επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Μολδαβία .

Η υποδειγματική φιλοξενία στη γειτονική χώρα άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου