Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα 23 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται το Ίδρυμα Μακρή


Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων με την έκθεση του καταξιωμένου Τρικαλινού ζωγράφου Χρίστου Καρά
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 1960-1980» - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ





Ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων εγκαινιάζει σήμερα 23 Οκτωβρίου και ώρα 8μ.μ. ένα καινούργιο πολιτιστικό ίδρυμα, αληθινό φάρο τέχνης για την ευρύτερη περιοχή του νομού. Πρόκειται για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή, ο οποίος υπήρξε διαπρεπής γιατρός και πολυσχιδής προσωπικότητα με πολύπλευρη δράση στην πόλη και στην περιοχή των Τρικάλων. Στο γενέθλιο τόπο του τα Τρίκαλα, απ όπου στην ουσία ποτέ δεν έφυγε, «επιστρέφει» ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρίστος Καράς, με τη νέα του έκθεση, με τίτλο «Χρίστος Καράς: ζωγραφική 1960-1980», με την οποία ανοίγει για το κοινό το Ίδρυμα Μακρή.


Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία μιας κοιτίδας πολιτισμού στο Ν. Τρικάλων, το νεοκλασικό κτίριο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Τρικάλων στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Γαριβάλδη, το οποίο υπήρξε η κατοικία του Ιδρυτή και ο χώρος εξάσκησης από αυτόν του ιατρικού λειτουργήματος εκμισθώθηκε στον Δήμο Τρικκαίων προκειμένου να λειτουργήσει από αυτόν και με τη συνδρομή του Ιδρύματος αποκλειστικά ως πολυχώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να φιλοξενήσει τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος.

«Η συγκεκριμένη έκθεση προσπαθεί να καταδείξει τις πρώτες ενότητες δουλειάς του, με χαρακτηριστικά έργα της περιόδου 1960-1980. Ο ίδιος άλλωστε προτείνει τα ταξινομικά πλαίσια, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε γραμμικά το ανάπτυγμα της τέχνης του. Μέσα από τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, αλλά και τη διάθεση αλλαγής και πειραματισμού που αυτές ορίζουν, μας δίνεται η δυνατότητα να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την ποιότητα και τη σημασία των προτάσεών του, την πορεία μιας αξιόλογης εικαστικής έρευνας, την ενότητα και το συμπαγές των μορφοπλαστικών και των πνευματικών του αναζητήσεων.”

Τα λουλούδια και τα φύλλα, ο καπνός και τα αντικείμενα της διαστημικής ποίησης, τα αισθησιακά γυναικεία γυμνά και πορτρέτα, τα αγάλματα, οι άντρες με τα καπέλα, τα ερωτικά συμπλέγματα, οι μυθολογικές μορφές και τα στιγμιότυπα της καθημερινής συνυπάρχουν με τα τριαντάφυλλα, τα κατευθυντήρια βέλη, τα κωνοειδή αντικείμενα, τις εκ προθέσεως κοινότυπες εικόνες και τα στερεότυπα της μαζικής κουλτούρας και της κατανάλωσης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης και επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θες/νίκης, καθώς και η αρχιτέκτονας κ. Γουργιώτη.
Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου -23 Απριλίου.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου