Από πού να πρωταρχινίσει κανείς; Από το γεγονός της δυναμικότητας και του εύρους των ηλικιών των μελών του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων; Από το γεγονός ότι αρκετά από τα νέα μέλη του, είναι αφενός νεαρά σε ηλικία και παράλληλα απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών.
Από το γεγονός της πολυεπίπεδης έκφρασης (από πίνακες ζωγραφικής, μέχρι γλυπτική, μικρογλυπτική, ξυλογλυπτική, κατασκευές, κόσμημα) των εικαστικών δημιουργιών που εκθέτονται; Ή μήπως από το γεγονός της πρωτόγνωρης επισκεψιμότητας της έκθεσης;
Δυο πιστεύουμε είναι οι παράμετροι που συνετέλεσαν στο γεγονός, η φετινή, ετήσια-ομαδική έκθεση του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων να εκπλήξει τους πάντες. Καταρχήν τα ίδια τα μέλη του συλλόγου και κατόπιν όλους όσους παρακολουθούν τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια την δράση τού συλλόγου και τις εκθέσεις του.
Πρώτον, ο χώρος στον οποίο γίνεται φέτος η έκθεση, το Κουρσούμ Τζαμί και δεύτερον – και ίσως το πιο σημαντικό – Πίστη των μελών του στο συνεχές εικαστικό «ψάξιμο». Η οργάνωση της έκθεσης από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Λαμπρινή Κακλαμάνη-Βλάχου, έδωσε την δική της βαρύτητα στην επιτυχία της έκθεσης.
Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το «άνοιγμα» της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το Κουρσούμ Τζαμί στο σύλλογο (όπου μέχρι πρότινος δίνονταν μόνο για εκθέσεις, ήδη αναγνωρίσιμων ονομάτων στα εικαστικά δρώμενα), είναι ένα «άνοιγμα» Πίστης, προς την ίδια την τοπική δημιουργία της πόλης, δηλαδή, πίστη στα σπλάχνα της πόλης και στους πυρήνες πολιτισμού που δρουν μέσα σε αυτή.
Πίστη, λέξη με μεγάλη δύναμη και όχι μόνο στην Τέχνη… αρκεί να την πιστεύει και να την εμπιστεύεται κανείς.
Η έκθεση – η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 26 Ιουνίου – είναι αφιερωμένη στους πρωτεργάτες-ιδρυτές του Συλλόγου, όπου με όραμα, 27 χρόνια πριν (τον Οκτώβρη του 1984) ίδρυσαν τον σύλλογο. Στα εγκαίνιά της, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δεκάδων Τρικαλινών, του βουλευτή κ. Νίκου Λέγκα, του Δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα, της αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Βάσως Κάκλα, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, παρευρέθηκαν και πολλά από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου (αρκετά σε προχωρημένη ηλικία), όπου παρέλαβαν τους τίτλους «Τιμής Ένεκεν» από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λαμπρινή Κακλαμάνη-Βλάχου.
Χαρακτηριστική της επιτυχίας της φετινής έκθεσης, αλλά και του σθένους που επέδειξε ο σύλλογος, μπροστά στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπισε στο πέρασμα των χρόνων, είναι η δήλωση του κ. Αποστόλη Μάνου, ενός από τους πρωτεργάτες του συλλόγου (και ο μεγαλύτερος σε ηλικία) : «Είμαι από τα πρώτα μέλη του Συλλόγου. Τέτοια επιτυχία δεν έχω ξαναδεί. Αυτή η έκθεση είναι μεγαλείο. Μπορώ να την χαρακτηρίσω φεστιβάλ Τρικαλινών Ζωγράφων και όχι έκθεση.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην κ. πρόεδρο για την οργάνωση και σε όλους τους καλλιτέχνες. Συγκινήθηκα πολύ που μπήκαν στη διαδικασία να θυμηθούν, εμάς, τους παροπλισμένους πια από το χρόνια, ερασιτέχνες ζωγράφους, που κάποτε ήμασταν ενεργά μέλη του συλλόγου.
Εύχομαι ο σύλλογος να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει το έργο του, αυτό που τότε, στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του δεν μπορέσαμε με επιτυχία να πράξουμε όπως του άξιζε και διαλυθήκαμε κάποια στιγμή, λόγω κακής οργάνωσης και προσωπικών αδυναμιών.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος, που ο σύλλογος, όχι μόνο ξαναγεννήθηκε, αλλά έφτασε στο σημείο, σήμερα να είναι αναγνωρίσιμος και στους κόλπους του να υπάρχουν νέοι, απόφοιτοι Καλών Τεχνών και τέλος, όλα μαζί τα μέλη του να παρουσιάζουν τέτοιο σημαντικό έργο».
Να σημειώσουμε, ότι πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων, συντελούν στην καλλιέργεια του αισθητικού κριτηρίου στην πόλη, κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε πολίτη, κάθε κοινωνίας… για να μπορεί να αναπτύξει εκτός από την αισθητική του, την κριτική του σκέψη για τα γεγονότα γύρω του. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με την Τέχνη, είτε με την ίδια την Πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου.
Λέλα Κατεχάκη
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου