Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο δρ. Στρατηγικής Γεώργιος Μούρτος σε ομιλία στα Τρίκαλα προσκεκλημένος του ΕΜΟΤ


Στο Επιμελητήριο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε η ομιλία του δρ. Στρατηγικής, Γεωργίου Μούρτου, με θέμα «Η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης και της στασιμότητας. Μια γεωπολιτική θεώρηση», που διοργάνωσε ο Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων.





Τον ομιλητή παρουσίασε με περιεκτικό λόγο η πρόεδρος του Ομίλου, κα Ηλιάδα Παπανικολάου, η οποία επεσήμανε πως αυτή, η πρώτη για το 2011 ομιλία του Ε.Μ.Ο.Τ., έρχεται να καλύψει τους προβληματισμούς μας για τους λόγους που μας οδήγησαν στην κρίση που όλοι βιώνουμε ως κοινωνία και ως έθνος και, το σημαντικότερο, για το αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ή μη.

Η πρόεδρος εύστοχα χαρακτήρισε τον δρ. Γεώργιο Μούρτο ως τον πλέον κατάλληλο για να ανατάμει την κρίση και να προτείνει «διεξόδους φυγής προς τα μπρος», καθώς μετά τις μακρόχρονες εξειδικεύσεις του υπηρετεί ανελλιπώς τόσο στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας ως ειδικός αναλυτής - σύμβουλος, όσο και στην ανώτατη εκπαίδευση ως διδάσκων. Αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ε.Μ.Ο.Τ., προσκάλεσε τον ομιλητή στο βήμα.



Ο δρ. Γεώργιος Μούρτος προέβη σε αξιολόγηση των τεκταινομένων σήμερα στη χώρα μας με επίκεντρο τα εθνικά μας θέματα. Προσδιόρισε την αρνητική τους εξέλιξη λόγω δύο σοβαρών αδυναμιών. Πρώτον, του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, που το χαρακτήρισε «καθεστωτική δημοκρατία», το οποίο στηρίζεται στην εθνο-αποδόμηση, τον μεταπρατισμό και όχι στην παραγωγή και τη δημιουργία. Δεύτερον, στις νέες περιφερειακές διευθετήσεις, στις οποίες η Ελλάδα είναι απούσα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι επισημάνσεις του Γ. Μούρτου για την μορφή του περιφερειακού συστήματος, στο οποίο είναι ενταγμένη και η Ελλάδα, που βασίζεται στις μικρές κρατικές συνιστώσες (π.χ. «τεμαχισμός» της Γιουγκοσλαβίας) και στη ρευστοποίηση των συνόρων μέσω των διασυνοριακών και διαπεριφερειακών οσμώσεων.

Αυτό οδηγεί στη «γκριζοποίηση» του Αιγαίου, της Θράκης, της Μακεδονίας και ενδεχομένως της Κρήτης.








Βεβαίως, πέραν των αρνητικών, ο ομιλητής επεσήμανε και τις δυνατότητες, τις προοπτικές ανάταξης, που, ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν απαιτείται η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων, πέραν και μακράν των φορέων της καθεστωτικής τάξης.








Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της άλλης Ελλάδας. Γιατί, όπως επεσήμανε, το σίγουρο είναι ότι το σήμερα μπορεί να μην είναι αρκετό και το αύριο να είναι αρκετά αργά.








Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου