Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Ο Βασίλης Νανάκης φέρνει στο Μύλο Ματσόπουλου τον Γεώργιο Βιζυηνό με «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»


Με τη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, τον Απρίλιο και για 13 παραστάσεις, ένα από καλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα διηγηματογράφου.

Ο Κωστής Παλαμάς ονόμασε «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» ονειρόδραμα, που στην ουσία είναι ένα αδιάκοπο πέρασμα από το φανταστικό στο πραγματικό και από τη μεταφορά στην κυριολεξία.


Ο αφηγητής διηγείται την ιστορία του ως παιδί, που παρασυρόμενο από τα λεγόμενα  του παππού του, στρατολογείται στην Πόλη ως ραφτόπουλο για να ζήσει το όνειρό του. Από τις πρώτες στιγμές της άφιξής του στην Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν οι δυσκολίες και η αδυναμία του να προσγειωθεί στην σκληρή και ανιαρή πραγματικότητα.

Επιστρέφει από  ένα αναπάντεχο γεγονός στο σπίτι του και εκεί στην εξοχή, πάνω σ’ ένα ύψωμα, παππούς και εγγονός επιχειρούν τον απολογισμό της ζωής τους. Ό,τι τους ενώνει, πέρα από όλες τις διαφορές, είναι η εμπειρία της καταπίεσης και το όνειρο της φυγής, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι αποδράσεις στο χώρο του μύθου.

Μέσα σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα ποιητικής νοσταλγίας, γέροντες και παιδιά μοιάζουν να ονειροπολούν μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, ενώ κατά βάθος έχουν εμπλακεί, χωρίς να ξέρουν τις αιτίες ή τις δυνατότητες διαφυγής, σ’ ένα αδυσώπητο αγώνα ζωής και θανάτου.

Ο Βασίλης Νανάκης μετά τη συμμετοχή του στην «Ψυχή Βαθειά» του Παντελή Βούλγαρη και στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φρούριο, φέρνει τώρα στην πόλη μας
« Το μόνον της ζωής του ταξείδιον».

Σε δική του αυτή τη φορά σκηνοθεσία συμπρωταγωνιστεί μαζί με έναν εξαίρετο νέο ταλαντούχο ηθοποιό, τον Δημήτρη Τσίκο. Τα σκηνικά – κοστούμια καθώς και το μακιγιάζ της παράστασης επιμελήθηκε η Εβελίνα Δασκαλοπούλου.

Οι  συντελεστές καλούν τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν μια παράσταση που φέρνει «τη μαγεία της αφήγησης επί σκηνής».

Η πραγματοποίησή της κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων. Στον 1ο  όροφο του Μύλου Ματσόπουλου στήθηκε ένα μικρό θέατρο 50 θέσεων για τις 13 παραστάσεις του έργου.
Η παράσταση προτείνεται επίσης και σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για τις κρατήσεις και άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 6944 901886.

Παραστάσεις:  1, 2, 3, 8, 9, 10, 18, 19, 20, 25, 29, 30 Απριλίου και 1η  Μαίου
Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.  Κυριακές: 8:30 μ.μ.
 Είσοδος 10 Ευρώ.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου