Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Αποκαλυπτήρια στα Τρίκαλα της Αναθηματικής Στήλης στη μνήμη του Βασίλη Κουβέλα


Ενός 17χρονου παιδιού που το 1943 πήρε την ελληνική σημαία από το 4ο Δημοτικό Σχολείο όπου ήταν μαθητής και την άπλωσε στο Ιταλοκρατούμενο τότε Φρούριο Τρικάλων.


Παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής Στήλης στη μνήμη του Βασίλη Κουβέλα.

Για αυτή του την πράξη ο Βασίλης Κουβέλας, συνελήφθη, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε. Το απόγευμα της Παρασκευής 25-03-2011, στη συνοικία Βαρούσι και πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον 17χρονο τότε μαθητή, παρουσία της τοπικής εκκλησίας, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αρκετών κατοίκων της περιοχής Βαρούσι και μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων.

Αρχικά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής Στήλης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο κ. Ευθύμιο Λώλη και κατέθση στεφάνου από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε:

"Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Εκδηλώσεις σαν αυτές μας αναβαθμίζουν και μας αναβαπτίζουν καθημερινά στα μηνύματα των ανθρώπων που βάλανε το εμείς πάνω από το εγώ. Μηνύματα αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας, υπομονής, επιμονής και μξηνύματα που έχουμε ανάγκη σήμερα.Στη μνήμη του Βασίλη μνημονεύουμε όλους εκείνους τους επώνυμους ανθρώπους και τους ανώνυμους που στο διάβα της ιστορίας της ελλάδος θυσιαστήκαν και μας στείλαν ένα μήνυμα. Ομονοείτε για να μπορέσετε να κερδίσετε. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, να σεβαστούμε τη μνήμη τους και τα μηνύματά τους.


Συγχαρητήρια σε όλους που ανέδειξαν και φρόντισαν να γίνει αυτή η Στήλη εδώ, στον τόπο, στη συνοικία που βγάζει ανθρώπους που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία. Κάθε φορά που θα περνάμε από εδώ να παίρνουμε το μήνυμα της δύναμης, της πίστης, της αγωνιστικότητας και της ενότητας. Το χρειαζόμαστε αυτή την εποχή για να μ,πορτέσουμε να το κάνουμε πράξη και να πετύχουμε".

Το 1943 ο Βασίλης Κουβέλας άπλωσε την ελληνική σημαία στο Φρούριο της πόλης και που για αρκετή ώρα μέχρι να αντιληφθούν τι συνέβη οι Ιταλοί στρατιώτες, φαθνότανε σε όλη την πόλη. Μετά από ένα μήνα οι Ιταλοί συνέλαβαν τον 17χρονο Βασίλη, τον βασάνισαν και έθαψαν το άψυχο κορμί του, στο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία.Μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τα Τρίκαλα οι γονείς του Βασίλη άρχισαν τις έρευνες για την ανακάλυψη του τάφου του. Μετά από αρκετές ημέρες, το σημείο όπου ήταν θαμμένος ο 17χρονος Βασίλης, το ανακάλυψε λόγω όσφρησης η αγαπημένη του σκυλίτσα.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου