Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

"Ναι σε διάλογο για τον "Καλλικράτη" στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ. Ν. Τρικάλων


Το «ΟΚ» να αρχίσει η διαβούλευση με την κυβέρνηση για την επικείμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση έδωσε – επί της ουσίας – χθες στην – ΚΕΔΚΕ η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ. Ν. Τρικάλων




Κάθε άλλο παρά ένταση και διαξιφισμούς, όπως αρχικά αναμενόταν είχε τελικά χθες βράδυ η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.


Προς στιγμήν τέθηκε ζήτημα για το χωροταξικό σχέδιο και τη συνένωση Δήμων από τον Δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Κώστα Γκαμπλιώνη ωστόσο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Ταμήλος, εξήγησε εξ αρχής ότι δεν θα γίνει ουδεμία συζήτηση για τον αυτοδιοικητικό χάρτη και έτσι οι Δήμαρχοι περιορίστηκαν σε μια πρώτη συζήτηση για τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το σύστημα εκλογής, όλα όσα αναφέρονται δηλαδή στην πρόταση που πήραν στα χέρια τους για τον "Καλλικράτη".

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, τα μέλη της ΤΕΔΚ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συμφωνούν να πάνε σε διάλογο, ακολουθώντας αφενός την γραμμή της ΚΕΔΚΕ, αφετέρου την γραμμή των κομμάτων τους που έχουν συμφωνήσει σε πρώτη φάση στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και αποφάσισαν να συναντηθούν και πάλι εκτάκτως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, μόλις δηλαδή πάρουν στα χέρια τους το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου νόμου για τους Δήμους που θα προκύψουν από τη νέα μεταρρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι η Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κα. Πόπη Γερακούδη δεν ήρθε (σ.σ. όπως άλλωστε αναμενόταν), επικαλούμενη της σύσκεψης στην Αθήνα για το Ε.Σ.Π.Α., ούτε φυσικά ήταν παρόντες στη Συνέλευση οι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αρκέστηκαν σε χαιρετιστήριες επιστολές που διαβάστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης.

Χαιρετισμό απηύθυνε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέλευσης ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ κ. Κώστας Πατέρας, όπως επίσης και ο κ. Γιώργος Καϊκης, εκπροσωπώντας τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ και επισημαίνοντας ότι ως κόμμα απορρίπτουν το σχέδιο «Καλλικράτης» γιατί «δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμάμε τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση".

Και συνέχισε λέγοντας: "Η αντίληψη μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιο της την κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κατανομής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σε αυτή τη γραμμή, που αφορά κύρια τους εργαζόμενους, αλλά και τους εκλεγμένους στην Τ.Α. επιδιώκουμε να οργανώνεται η εργατική και λαϊκή πάλη".

Παρέμβαση Βλαχογιάννη

Παρών στη Γενική Συνέλευση και ο Νομάρχης Τρικάλων, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους για τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Βλαχογιάννης εξήγησε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική, επισημαίνοντας ότι ο κύβος ερρίφθη, αφού η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

Ο Νομάρχης, εξήγησε ότι ΤΕΔΚ και ΕΝΑΕ είχαν ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας για αλλαγή του "Καποδίστρια" , η οποία όμως θα έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που πρότειναν οι αιρετοί.

"Με το παρόν σχέδιο γίνεται μεν μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον τρόπο που θέλουμε εμείς", υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο θέμα των πόρων και των αρμοδιοτήτων που παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλά κενά στην κυβερνητική πρόταση, όπως και ότι η μόνη αρμοδιότητα που θεωρείται σίγουρη είναι οι λαϊκές αγορές που επιστρέφουν στους Δήμους. Πρόσθεσε επίσης ότι πιθανό θεωρείται οι Πολεοδομικές υπηρεσίες να περάσουν εξ ολοκλήρου στους Δήμους και έθεσε το ερώτημα αν ιδιαίτερα οι μικρότεροι Δήμοι θα μπορέσουν να έχουν οργανωμένες Πολεοδομικές υπηρεσίες και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής για την Αυτοδιοίκηση.

Αναφορά έκανε ο κ. Βλαχογιάννης και στο οικονομικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι ακόμα και τώρα οι Δήμοι συνάπτουν δάνεια, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και προειδοποίησε πως αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις, είναι εμφανής ο κίνδυνος να επαναληφθεί η εικόνα του Καποδίστρια, όπου οι έδρες των Δήμων και τα μεγάλα Δημοτικά Διαμερίσματα έτυχαν καλύτερης αντιμετώπισης από τα μικρά χωριά που ερήμωσαν. Κλείνοντας την τοποθέτηση του, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σωστή διαβούλευση και να εισακουστούν οι προτάσεις όλων γιατί "θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο να αποτελέσει απόφαση στην οποία θα συναινέσουν όλοι".

"Πήραμε κείμενο διαβούλευσης, όχι σχέδιο νόμου"

Η Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλου, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι η όποια συζήτηση για τη συνένωση Δήμων θα γίνει σε επόμενη συνέλευση. Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει κανείς να αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν Δήμαρχοι που κρύβονται πίσω από την πρόταση του Ι.Τ.Α., λέγοντας ότι από τους Δημάρχους που σχεδίασαν τον "Καποδίστρια" ουδείς εξελέγη, οπότε δεν θα πρέπει να ακούγεται τέτοιου είδους παρασκήνιο. Πρόσθεσε δε: "Να μην υπάρχουν σχόλια ότι είμαστε εμείς πίσω από το σχέδιο. Είναι πάνω από εμάς, είναι μεγαλύτερο από εμάς, δεν μπορούμε να το καθορίσουμε".

Αναλαμβάνοντας την ενημέρωση των παρισταμένων για το πρόγραμμα "Καλλικράτης" ο κ. Ταμήλος εξήγησε ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα όπως και τα περισσότερα από όσα συμμετέχουν στη Βουλή, έχουν ταχθεί υπέρ της Διοικητικής μεταρρύθμισης με το σκεπτικό της ανάγκης για βελτίωση του κράτους. Υπογράμμισε δε, ότι "είναι ευκαιρία τώρα που η κυβέρνηση έχει προβλήματα γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και εντός του κόμματος, να πάρουμε περισσότερα".

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση, την χαρακτήρισε "κείμενο διαβούλευσης και όχι σχέδιο νόμου", στο οποίο θίγονται οι αρμοδιότητες και το εκλογικό σύστημα, όχι όμως το φλέγον για τους Δημάρχους ζήτημα της διαμόρφωσης του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και εξήγησε ότι αυτό έγινε για να ασχοληθούν οι Δήμαρχοι με τις αρμοδιότητες και τα υπόλοιπα θέματα και όχι με τη συνένωση των Δήμων, αφού διαφορετικά θα αγνοούσαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

"Αν δεν πληρώσουν δεν πάμε σε διάλογο"

Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρωστά στην Αυτοδιοίκηση 331 εκατομμύρια ευρώ από την ΣΑΤΑ, το ΘΗΣΕΑ και άλλα προγράμματα, ενώ στις 31 Ιανουαρίου είπε πως καλείται το κράτος να καταβάλλει στους ΟΤΑ και την δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων.

"Ο διάλογος θα αρχίσει αφού προηγουμένως πληρωθούμε τα όσα μας οφείλονται", υπογράμμισε και εξήγησε ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά την Δευτέρα στην Αθήνα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση. Αν λοιπόν ικανοποιηθεί το αίτημα για τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από το 2009, τότε θα συγκροτηθούν κοινές επιτροπές με τη συμμετοχή των Δήμων, των Νομαρχιών και του κράτους για να συζητήσουν και να ξεκαθαρίσουν τις αρμοδιότητες.

Ή πρόταση που έχουμε προς το συνέδριο, είναι να πάμε σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας για το 2009" ανέφερε ο κ. Ταμήλος. επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά από 2-3 συνεδριάσεις των επιτροπών θα ζητηθεί και το κομμάτι του νομοσχεδίου για το χωροταξικό, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι μόλις η ΚΕΔΚΕ πάρει στα χέρια της την κυβερνητική πρόταση για την διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος, θα γίνουν και πάλι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου όλοι οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ο κ. Ταμήλος αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που υπήρξε, λέγοντας πως η κυβέρνηση ήθελε να συνδέσει το χωροταξικό σχέδιο με τον εκλογικό νόμο και το κομμάτι που αφορά τις μονοεδρικές.

"Μην ακούτε κανένα σενάριο"

Στην προσπάθεια του να εφησυχάσει τους αιρετούς που τις τελευταίες ημέρες είναι ανάστατοι για τη νέα δομή που θα προκύψει, ο κ. Ταμήλος εξήγησε ότι "δεν έχει νόημα να πούμε πόσοι Δήμοι θα γίνουν", αλλά σημασία είχε, τουλάχιστον χθες να ανάψουν και οι Τρικαλινοί αιρετοί το πράσινο φως στην ΚΕΔΚΕ να μπει στη διαδικασία του διαλόγου με την κυβέρνηση και αμέσως μετά να ακολουθήσει η συζήτηση για το χωροταξικό. Απευθυνόμενος στους παριστάμενους ο κ. Ταμήλος είπε μεταξύ άλλων: "Μην ακούτε κανένα σενάριο. Θέλουμε το επίσημο σχέδιο της κυβέρνησης".

Παράλληλα όμως παρότρυνε τα μέλη της ΤΕΔΚ να παραδώσουν γραπτώς τις προτάσεις τους προκειμένου αυτές να μεταφερθούν στην ΚΕΔΚΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σημείωσε πως δεν θα ληφθούν υπόψη οι προσωπικές προτάσεις παρά μόνο αυτές που θα είναι απόρροια τοπικών και δημοτικών συμβουλίων αλλά και λαϊκών συνελεύσεων.

Παράλληλα κάλεσε όσους αιρετούς θεωρούν ότι η περιοχή τους έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ή θεωρούν ότι θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για συνένωση, να μεταβούν το τριήμερο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, προκειμένου να τοποθετηθούν ενώπιον όλων, να καταγραφούν οι απόψεις τους και να τις ακούσουν είτε ο Υπουργός Εσωτερικών είτε οι Υφυπουργοί, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Πολλές ασάφειες

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε και στο θέμα των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι στην κυβερνητική πρόταση δε γίνεται πουθενά λόγος για δημιουργία Κοινοτήτων, Διευρυμένων και μη παρά μόνο για τη δημιουργία Δήμων. "Είτε πρόκειται για παράλειψη συνειδητή ή δεν ξέρουν τι θα κάνουν, σχολίασε. Ασάφεια, σχολίασε ο κ. Ταμήλος υπάρχει και στο θέμα των ορεινών περιοχών.

"Δεν λέει τίποτα στην πρόταση που έχουμε στα χέρια μας για τα ορεινά και τα κριτήρια στα οποία θα βασιστούν οι συνενώσεις", σημείωσε. Όσο για τον αριθμό που ακούστηκε για τη δημιουργία 370 Δήμων, υποστήριξε ότι η αρχική πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για 392 Δήμους, έγινε μια μείωση στους Ο.Τ.Α. της Αθήνας, αλλά από εκεί και πέρα, δεν θεωρείται τίποτα σίγουρο.

"Αν θα γίνουν 20-30 Δήμοι παραπάνω, δε νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση", είπε ο κ. Ταμήλος, ενώ ο κ. Βλαχογιάννης παρενέβη για να μεταφέρει τα λεγόμενα του κ. Ραγκούση προς την ΕΝΑΕ ότι "τα όρια και ο αριθμός των Δήμων είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Η τοποθέτηση του κ. Ταμήλου, ολοκληρώθηκε με την υπενθύμιση ότι όλοι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, θα πρέπει είτε να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων είτε να μεταβούν την Δευτέρα στην Αθήνα για να καταθέσουν απόψεις και επιχειρήματα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Δικλείδες ασφαλείας για τα χωριά

Ακολούθησε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Τυμφαίων κ. Τάσου Κουφοχρήστου, ο οποίος εξήγησε πως δεν μπορεί κανείς από τους Δημάρχους να απολογηθεί για τις κυβερνητικές επιλογές, ούτε να στηρίξει την κυβέρνηση.

Ο ίδιος μίλησε για τους μικρούς Δήμους και τις ανάγκες που καθημερινά παρουσιάζονται, ενώ σχολίασε ότι καλώς η κυβέρνηση δεν έβαλε και το χωροταξικό στη διαβούλευση, σ' αυτή τη χρονική περίοδο, αφού είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά το θέμα των πόρων και των αρμοδιοτήτων θα ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Σημείωσε δε, ότι αποτελεί ανάγκη η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην τελική της πρόταση, ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε να έχουν μέλλον τα χωριά.

Απόψεις, προβληματισμοί, αιτήματα

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παριστάμενους Δημάρχους, Κοινοτάρχες και Συμβούλους, εκλεγμένους σε όλους τους Δήμους του Νομού. Η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά, αν και μόλις ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, πολλοί από τους παριστάμενους αιρετούς επέλεξαν να απομακρυνθούν της αίθουσας όπου διεξαγόταν η γενική συνέλευση.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο πέρας της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των Τρικαλινών αιρετών για να τις μεταφέρει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ταμήλος στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που θα διαβιβαστούν στην ΚΕΔΚΕ, στο αυριανό φύλλο των Τρικαλινών Νέων".

Της Μαρίας Ξηντάρα - Τρικαλινά Νέα






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου