Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Κολοκύθες, ακτινίδια, δαμάσκηνα μέχρι και φράουλες οι εξαγωγές του νομού


Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών κατά το έτος 2009 από το νομό μας σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων





Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών κατά το έτος 2009 που πραγματοποιήθηκαν από το νομό μας. Πρόκειται για αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία αφορούν το χρονικό διάστημα από 1-1-2009 μέχρι 31-12-2009.

Χώρες και ποσότητες


Σημαντική θέση σε αυτές τις εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία κατέχουν τα ακτινίδια, με 77.898 καθαρά κιλά προς τις χώρες Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Επίσης στα στοιχεία υπάρχουν εξαγωγές αχλαδιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων, ενώ κυρίαρχη θέση κατέχει η εξαγωγή καρπουζιών. Το άθροισμα ανέρχεται σε 269.530 κιλά καθαρό βάρος, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της εξαγωγής κολοκύθων…

Οι εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος κατευθύνθηκαν προς Αγγλία και Ολλανδία και ανέρχονται συνολικά σε 793.287 κιλά καθαρό βάρος, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία. Επίσης τα στοιχεία κάνουν λόγο για εξαγωγές μανταρινιών, μήλων, νεκταρίνων αλλά και διαφορετικών ειδών πορτοκαλιών. Επίσης καταγράφεται ακόμα εξαγωγή ροδακίνων και φραουλών, όπως και σταφυλιών προς Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουκρανία και Πολωνία. Επίσης στις εξαγωγές περιλαμβάνονται ακόμα πεπόνια προς τη Βουλγαρία, αλλά και τομάτες προς επίσης Βουλγαρία και Ουκρανία.


Πρωτογενής τομέας
Ο Ν. Τρικάλων παράγει το 2,1% του συνολικού γεωργικού προϊόντος της χώρας. Το 16,1% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος του Νομού προέρχεται από την Πρωτογενή Παραγωγή. Το γεωργικό προϊόν ακολουθεί πτωτική πορεία τόσο σε σχέση με τη συμμετοχή του στο συνολικό προϊόν της χώρας όσο και του Νομού. Επίσης, το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Νομό μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια . Αυτά τα στοιχεία ανήκουν στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού μας για τα επόμενα χρόνια.


Στο Νομό καλλιεργείται περίπου το 20% της συνολικής του έκτασης, με σημαντική παραγωγή σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, καλαμπόκι κλπ. Η κύρια παραγωγή του Νομού είναι το βαμβάκι, όπως και της Περιφέρειας. Το 34% των καλλιεργειών του βαμβακιού λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλία, παρόλα αυτά ο Ν. Τρικάλων είναι προτελευταίος στην παραγωγή βαμβακιού στην Περιφέρεια με ποσοστό 9,66% επί της συνολικής παραγωγής.
Συγκρίσεις μεταξύ των ετών δείχνουν μια πτωτική τάση στην καλλιέργεια των σιτηρών, καλαμποκιού και βαμβακιού ενώ αντίθετα οι καλλιέργειες κηπευτικών, ελαιόδεντρων, γιγαρτόκαρπων και ξηρών καρπών αυξάνονται, έστω και με βραδύς ρυθμούς.


Ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι στο Νομό τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξομειώσεις.. Η καλλιέργεια βαμβακιού γίνεται κυρίως στους Δήμους Φαρκαδώνας και Πελινναίων, στους οποίους καλλιεργούνται περισσότερο από 30 και 20 χιλιάδες στρέμματα αντίστοιχα. Το 2003 η παραγωγή του Νομού τον έφερε στην 10η θέση στην παραγωγή βαμβακιού.


Η δεύτερη σε σημασία καλλιέργεια στο Νομό είναι η καλλιέργεια καλαμποκιού, η οποία αντιστοιχεί στο 21,612% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι δήμοι Φαλωρείας, Γόφμων, Οιχαλίας, Φαρκαδώνας και Βασιλικής εμφανίζουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας καλαμποκιού. Από τον Πίνακα 25 όμως φαίνεται ότι η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το Νομό.


Η τρίτη σε σημασία μορφή καλλιέργειας για το Νομό είναι η καλλιέργεια των σιτηρών (κυρίως η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού). Η ετήσια παραγωγή σκληρού σιταριού για το έτος 2004, ανέρχονταν σε 27.329 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3,011% της εθνικής ετήσιας παραγωγής και στο 9,663 της παραγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας . Η καλλιέργεια των σιτηρών είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλη σχεδόν την καλλιεργημένη έκταση του Νομού.
Η καλλιέργεια του καπνού είναι μια ακόμα σημαντική καλλιέργεια στο Νομό. Παρόλο που οι καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις αντιστοιχούν στο 1,49% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Νομό, η συνολική ετήσια παραγωγή σε καπνό είναι μεγάλη, ίση με 3.827 τόνους και αντιστοιχεί στο 23,104% της παραγωγής καπνού στην Περιφέρεια. Σήμερα η καλλιέργεια καπνού γίνεται κυρίως στους Δήμους Παραληθαίων και Βασιλικής .



Του Αποστόλη Ζώη
Η ΕΡΕΥΝΑ 16 Ιανουαρίου



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου