Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η τοποθέτηση της Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ στην ΤΕΔΚ


Κυρίες και Κύριοι αιρετοί της Τ.Α.
Εκ μέρους της Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ ευχαριστούμε το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ για την πρόσκληση στη σημερινή Γ.Σ.




Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο της Τ.Α. και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων που εδώ και χρόνια επιβάλλουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου.

Πρόκειται για πολιτικές που πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων και αγγίζουν όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Βέβαια για να φτάσουμε να συζητάμε για τη νέα μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις μια σειρά ρυθμίσεις και μέτρα που αφορούσαν την Τ.Α., η οποία και τα αποδέχτηκε πλήρως.Θυμίζουμε τις αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο «Καποδίστριας 1», την εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., την αναβάθμιση του διορισμένου κυβερνητικού περιφερειάρχη, τη διαμόρφωση Νέου Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων…

Είχαμε πολιτικές σε βάρος των Δήμων όπως τεράστιες παρακρατήσεις θεσμοθετημένων πόρων, νέες αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των επιχορηγήσεων για κοινωνική πολιτική, επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους.

Η περιβόητη διοικητική μεταρρύθμιση – τις αρχές της οποίας δημοσιοποίησε η κυβέρνηση με την ονομασία «Πρόγραμμα Καλλικράτης» όπως και κάθε προηγούμενη διοικητική δομή του κράτους, «εκσυγχρονίζεται», «μεταρρυθμίζεται» ανάλογα με τους συγκεκριμένους σκοπούς που έχει να εξυπηρετήσει στις συγκεκριμένες συνθήκες και να ξεπεράσει αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα.

Έτσι πιστεύουμε πως η κάθε μεταρρύθμιση ή εκσυγχρονισμός της διοικητικής δομής του κράτους πρέπει να διερευνάται όχι από τη μορφή, δηλαδή, από τον αριθμό των επιμέρους αλλαγών των μηχανισμών (δηλαδή τον αριθμό των δήμων, των νομών, των περιφερειών), που βέβαια αυτές οι αλλαγές έχουν τη δική τους σημασία όσο αφορά την ευκολότερη προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά πρωτίστως από τον σκοπό, δηλαδή, από την πολιτική που καλούνται να εξυπηρετήσουν, από το ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτοί οι μηχανισμοί.

Ως ΚΚΕ θεωρούμε πως αποτελεί καθοριστικής σημασίας μεταρρύθμιση για το πολιτικό σύστημα.
Επίσης θεωρούμε ότι αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις δε συνιστούν «λιγότερο κράτος» όπως ισχυρίζονται. Το κράτος είναι το σύνολο των μηχανισμών διοίκησης. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καθώς και οι Περιφέρειες είναι διοικητικές μονάδες – κρίκοι του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού της αστικής τάξης. Η θέση που ισχυρίζεται ότι από τη μία μεριά είναι η κεντρική κυβέρνηση (ως κράτος) και από την άλλη η Τ.Α. και απλώς συνυπάρχουν αυτοτελώς και αναγκαστικά είναι συνειδητά παραπλανητικά σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ο κεντρικός μηχανισμός του κράτους αναλαμβάνει νέο ρόλο όσον αφορά τον έλεγχο και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για επικερδή δράση του μεγάλου κεφαλαίου.
Για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει τη σύμφωνη γνώμη και χρησιμοποιεί τα όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΚΕ – ΤΕΔΚ – ΕΝΑΕ) ώστε να προλειάνει το έδαφος για την προώθηση αντιλαϊκών επιλογών. Προωθούνται δηλαδή με τη συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ.
Το σχέδιο αυτό βεβαίως αφορά το σύνολο των διοικητικών μηχανισμών, το σύνολο των λειτουργιών του αστικού κράτους.

Πρόκειται για επιλογές που σχετίζονται με τη μείωση των κρατικών δαπανών, την αύξηση της ανταποδοτικότητας δηλαδή της εμπορευματοποίησης σε μια σειρά δραστηριότητες και υπηρεσίες που έχει αναλάβει η Τ.Α. (πρόνοια, υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό), την εφαρμογή των ευέλικτων σχέσεων εργασίας και γενικά με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την ενσωμάτωση, τη χειραγώγηση, την απορρόφηση των λαϊκών αντιδράσεων, τη διαχείριση των επιπτώσεων κρίσης – ακραίας φτώχειας, ώστε να αποκομίζει το κεφάλαιο πολλαπλά κέρδη από την υλοποίησή τους στην Τ.Α.

Το λεγόμενο χωροταξικό ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει, αναμένεται να αποτελέσει συστατικό μέρος μιας αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας προκειμένου να συγκαλυφθεί όσο το δυνατόν το πραγματικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

Ποιο είναι αυτό; Ότι θα υπάρχει ισχυρότερη κρατική παρέμβαση ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα μεγαλύτερα και λιγότερα σε αριθμό σχήματα, που θα έχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη νέων μεγάλων οικονομικών δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς, όπως αγροτουρισμός, βιομηχανική ανάπτυξη, εμπορευματοποίηση δασών, γης, γεγονός που δεν μπορούσε να επιτευχθεί με την ύπαρξη μικρών δήμων και νομών.

Τώρα πλέον (πέρα από τα μεγάλα έργα, δρόμους, λιμάνια, γέφυρες), νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, φοιτητικές εστίες, πυροσβεστικοί σταθμοί, αστυνομικά τμήματα, διοικητήρια, χώροι στάθμευσης κ.λπ. όλα θα γίνονται με ΣΔΙΤ. Ο λαός τα χρυσοπληρώνει ως φορολογούμενος και ως «χρήστης» και το κεφάλαιο θα θησαυρίζει.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εσωτερικών συνέδεσαν τον «Καλλικράτη» με την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες θα διαλυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας τομέων όπως η παιδεία (ήδη υπάρχουν εξαγγελίες της υπουργού παιδείας για το διαφοροποιημένο σχολείο με βάση τις «τοπικές κοινωνίες»), η Υγεία, η Πρόνοια με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την παραπέρα ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς, το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα οι πόροι με τους οποίους θα λειτουργήσει η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας θα προέλθουν από τη νέα φορολογική «αρχιτεκτονική» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, και για την οποία δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι θα είναι περισσότερο βάρβαρη απ’ ότι μπορεί να φαντασθεί κανείς, δεδομένου ότι σχεδιάζεται σε συνθήκες κρίσης και με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Κυρίες και Κύριοι αιρετοί της Τ.Α.

Η δική μας αντίληψη είναι: Καμμία διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχει εξουσία των μονοπωλίων.

Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η ερήμωση της υπαίθρου που οξύνθηκε από τη στρατηγική ένταξης στην Ε.Ε. Καμμία ανάπτυξη με βάση τα συμφέροντα του λαού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη μία ή άλλη επιλογή Ένωσης Δήμων, γιατί αυτή προορίζεται για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αυτός είναι ο λόγος που απορρίπτουμε το σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμάμε τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική – λαϊκή ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κατανομής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σε αυτή τη γραμμή, που αφορά κύρια τους εργαζόμενους, αλλά και τους εκλεγμένους στην Τ.Α. επιδιώκουμε να οργανώνεται η εργατική και λαϊκή πάλη.

Καλούμε τους αιρετούς να αρνηθούν να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν μέτρα και κατευθύνσεις που υλοποιούν πολιτικές που μειώνουν το λαϊκό εισόδημα, που ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες που αναιρούν κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζουμε τις εργασίες της συνέλευσής σας.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου