Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

"Έλληνας έλυσε το γόρδιο δεσμό"


"Ο Γόρδιος Δεσμός ήταν ένας μύθος ο οποίος κυριαρχούσε στην Ασία περίπου το 334 με 333 π.Χ.. Σύμφωνα με τη παράδοση στη πόλη Γόρδιο, πρωτεύουσα της Φρυγίας υπήρχε η περίφημη άμαξα του Μίδα, ιδρυτή της πόλης, της οποίας...




«ο ζυγός ήταν προσηλωμένος δια δεσμού εκ φλοιού κρανέας τόσο, εντέχνως, ώστε δεν εφαίνετο ούτε αρχή ούτε τέλος, υπήρχε δε ο χρησμός, καθ ον όστις λύση τούτον τον δεσμόν, μέλλει να άρξη της Ασίας». Σύμφωνα με αυτή τη φράση, η οποία φαίνεται να αναλύει πλήρως τη παράδοση που υπήρχε, ο ζυγός και ο άξονας της άμαξας του Μίδα ήταν δεμένοι μεταξύ τους με ένα τεράστιο κομμάτι σκοινί και ένα κομμάτι από ξύλο κρανιάς. Ο κόμπος ήταν απίστευτα δύσκολος να λυθεί, μιάς και δεν εξείχε σε κανένα σημείο ούτε η αρχή ούτε το τέλος του. Η παράδοση έλεγε ότι, όποιος θα κατάφερνε να λύσει το κόμπο θα ήταν ο επόμενος κυρίαρχος της Ανατολής. .

Την εποχή εκείνη ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ξεκινήσει ήδη τη μεγάλη του εκστρατεία προς την Ασία. Μετά από την πρώτη μάχη και την επικράτηση του στο Γρανικό ποταμό, αντί να κατευθυνθεί προς το εσωτερικό, στράφηκε προς το κέντρο της Μικράς Ασίας και για λόγους που πολλοί τους θεωρούσαν ανεξήγητους έφτασε στον Γόρδιο. .

Η αλήθεια είναι ότι ο νεαρός Μακεδόνας, που γνώριζε το μύθο, είχε ήδη καταστρώσει το σχέδιο του και βάδισε εσκεμμένα προς το Γόρδιο. Κύριος στόχος του ήταν να κυριαρχήσει την Ανατολή, να υποτάξει και να εκπολιτίσει συγχρόνως κάθε λαό που θα έβρισκε στο διάβα του. Ήξερε όμως ότι για να μπορέσει να το καταφέρει αυτό, δε θα έπρεπε να κυριαρχεί μόνο στις μάχες, αλλά να μπορέσει να τους υποτάξει και στις ψυχές τους. Πώς θα μπορούσε να το κατάφερνε αυτό; Μα με το να κάνει πραγματικότητα το μύθο - παράδοση, που με τόση προσμονή περίμεναν να ολοκληρωθεί. Ήξερε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία η λύση του συγκεκριμένου «γρίφου» και θα έκανε ότι ήταν δυνατό για να υποτάξει τους λαούς εκμεταλλευόμενος ακόμα και κάθε λαϊκή πρόληψη. .

Όταν έφτασε στη πόλη Γορδία και πλησίασε την άμαξα, αναρωτήθηκε ποιός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κάνει πραγματικότητα το σχέδιο του. Σκέφτηκε ότι αντί να δοκιμάσει να λύσει τον τεράστιο αυτό κόμπο, με ρίσκο να μη τα καταφέρει ποτέ, θα μπορούσε να κάνει κάτι το οποίο θα αποδείκνυε την υπεροχή του, τόσο νοητικά όσο και στρατηγικά. Έτσι έπιασε το σπαθί του και με μία κίνηση τεμάχισε το σκοινί και το ξύλο κρανιάς. Σύμφωνα με μια άλλη, λιγότερο εντυπωσιακή αλλά και συνάμα λιγότερο πιθανή, εκδοχή του συγκεκριμένου μύθου, ο Μέγας Αλέξανδρος τράβηξε ένα κομμάτι σάπιου ξύλου και έλυσε πολύ πιο εύκολα το κόμπο. Στόχος του ήταν να υποδείξει στους πάντες ότι όχι μόνο έμελλε να γίνει ο νέος κυρίαρχος της Ανατολής, αλλά και ότι αυτό θα το κατάφερνε με τη στρατιωτική του υπεροχή. Όποιος δεν ήταν διατεθειμένος να τον ακολουθήσει, θα έπρεπε να υποστεί το σπαθί του. .

Λέγεται ότι η φράση που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα «ότι δε λύνεται, κόβεται» οφείλεται στο Μεγάλο Αλέξανδρο, αλλά και το μύθο του Γόρδιου Δεσμού.

2007 μ.Χ. ΠΕΡΑΣΑΝ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ.

Αφορμή για να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό ο κύριος Γιώργος, στάθηκε ο δάσκαλός του στην Πέμπτη Δημοτικού. Τότε λοιπόν ήταν που μια «βίτσα» σημάδεψε το χέρι του κύριου Γιώργου, που ακόμα και σήμερα είναι σημαδεμένο, αλλά ταυτόχρονα τον πείσμωσε στο να καταφέρει να λύσει αυτό το μυστήριο, που για περισσότερα από 2100 έτη, ταλανίζει Ιστορικούς και Επιστήμονες όλου του πλανήτη.
Πέρασαν λοιπόν 55 χρόνια, μια ζωή δηλαδή, για να καταφέρει να τον λύσει και μάλιστα με δύο διαφορετικούς τρόπους και δεν έχασε την ευκαιρία να καταχωρήσει την λύση του σε συμβολαιογράφο, επίσημα και με το Νόμο. «Η λύση δεν είναι μαγικό τρικ ή οτιδήποτε άλλο» μου τόνισε στην πρώτη μας επαφή. «Η λύση γίνεται με δύο κινήσεις! Πέρασαν ώρες ατελείωτες, χρόνια ολόκληρα για να καταφέρω να σπάσω τον μύθο 2100 και άνω ετών, απλά από ινάτι. Για να αποδείξω στον εαυτό μου πως μπορώ. Και τα κατάφερα».

Ο κύριος Γιώργος, έχει δεχτεί προτάσεις από το εξωτερικό για να δώσει την λύση του. Δεν το έκανε όμως. Μου τόνισε πως θέλει να γίνει γνωστό από Ελληνική εταιρεία, από Έλληνες. Για να αποδείξουμε για άλλη μια φορά πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.
Ο κύριος Γιώργος έχει γυρίσει όλο τον κόσμο ως ναυτικός και τώρα περιμένει την στιγμή που το μυστικό του θα περάσει στα πέρατα της γης."


ANAΓΝΩΣΤΗΣ

Εκλάπη από troktiko





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου