Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Οι προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού στο ν. Τρικάλων


Η μελέτη του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και οι δυνατότητες διεύρυνσης του τοπικού τουρισμού προϊόντος




Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να περιγραφεί ως η ανθρώπινη μετακίνηση στο χώρο, με σκοπό την αναζήτηση του ιερού ή του θείου, η οποία αποτελεί μια σημαντική ψυχολογική ανάγκη για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα ή θρησκεία, και η οποία συνεπάγεται πολλαπλές οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συνέπειες στους τόπους προσκυνηματικού ή θρησκευτικού προορισμού.

Το κύριο κίνητρο που ωθεί τα άτομα να πραγματοποιήσουν ταξίδια αυτής της μορφής είναι το θρησκευτικό στοιχείο, το οποίο συνδυάζεται και με άλλα κίνητρα που καλύπτουν την τουριστική τους ανάγκη. Σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός συνδέεται πολύ με τις διακοπές και τον πολιτιστικό τουρισμό. Για τους συμμετέχοντες των οργανωμένων προσκυνημάτων, προγραμματίζεται συχνά μια ελεύθερη μέρα με σκοπό οι προσκυνητές να μπορούν να κάνουν και άλλες δραστηριότητες.
Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να διακριθεί σε διάφορες μορφές:
-Τον προσκυνηματικό, στον οποίο το κίνητρο είναι η επίσκεψη σε ένα μέρος που θεωρείται ιερό και στο οποίο οι επισκέπτες συνήθως αποδίδουν φόρο τιμής σε μια θρησκευτική φιγούρα με στόχο την εκπλήρωση κάποιας έκκλησης για βοήθεια κλπ
-Το ταξίδι για την παρακολούθηση ενός θρησκευτικού γεγονότος
-Και ο εκκλησιαστικός τουρισμός, ο οποίος αναφέρεται κυρίως στην επίσκεψη εκκλησιών και άλλων κτιρίων λόγω της πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους σημασίας, παρά της θρησκευτικής τους αξίας.
Σύνθεση και Οργάνωση Προϊόντος
Σύμφωνα με τον οδηγό τουρισμού της υπαίθρου για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνέταξε το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης και είναι στη διάθεση και των αιρετών του Νομού Τρικάλων, για να προγραμματίσουν τη δράση τους, για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο θρησκευτικός τουρισμός ακολουθεί τις αυξητικές τάσεις που ακολουθούν και οι υπόλοιπες μορφές τουρισμού. Η θρησκεία είναι ένας παράγοντας που χαρακτηρίζει και αυτοπροσδιορίζει μεμονωμένα άτομα, πόλεις ακόμη και χώρες. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο ο κάθε άνθρωπος εκμεταλλεύεται, είναι προσωπική επιλογή και ελευθερία έκφρασης της προσωπικότητας, του ήθους και των αξιών του.
Σε διεθνές επίπεδο ο θρησκευτικός τουρισμός είναι αρκετά ανεπτυγμένος. Οι tour operators σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και Υπουργεία τουρισμού διεθνώς, συμβάλουν στη στρατηγική ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ειδικότερα , κάνουν πακέτα προσκυνηματικών ταξιδιών σε χώρες που συνάδουν και συμφωνούν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ατόμων από το τόπο προέλευσης προς τον τόπο προορισμού, όπως για παράδειγμα οι Καθολικοί Άγγλοι να ταξιδεύουν προς το Βατικανό και οι Ορθόδοξοι Ρώσοι προς την Ελλάδα.
Υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- Την ανάγκη του επισκέπτη να ζήσει μια αυθεντική εμπειρία, εντάσσοντας τους εαυτούς τους σε πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένους θρησκευτικούς και προσκηνυματικούς τόπους.
- Την ανάδειξη ενός πιο διαφορετικού τουριστικού προϊόντος, καθώς οι εθνικοί τουριστικοί φορείς και οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσπαθούν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.
- Τον αυξανόμενο αριθμό τουριστικών πρακτορείων τα οποία προσφέρουν θρησκευτικό τουρισμό, προσκυνήματα και εκδρομές με επίκεντρο τις εκκλησίες.
- Μια παγκόσμια κουλτούρα στην οποία οι άνθρωποι επιλέγουν να πραγματοποιούν πιο ασυνήθιστες ή πιο διαφορετικές διακοπές.
- Το γεγονός ότι τα ταξίδια θρησκευτικού περιεχομένου προσλαμβάνονται από τον ενδιαφερόμενο ως ένας τρόπος να επιβεβαιώσει τα προσωπικά του «πιστεύω».
- Την αναγνώριση του ρόλου, τον οποίον μπορούν η θρησκεία και η πνευματικότητα να διαδραματίσουν στην διατήρηση των παραδόσεων και των πολιτισμών.
- Το υψηλό προφίλ που δίνεται σε πολλούς από τους πιο διάσημους προσκυνηματικούς και θρησκευτικούς τόπους.
- Οι πιο ανταγωνιστικές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και τουριστικά πακέτα.
- Η ευρέως διαδεδομένη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως το internet, που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να εξερευνήσουν αυτό που θέλουν και να κάνουν τις κρατήσεις τους on line ή να επικοινωνήσουν κατευθείαν με τον προμηθευτή.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο θρησκευτικός τουρισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές τουρισμού. Συγκεκριμένα η προώθηση του τουρισμού αυτού του είδους στη χώρα μας θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την συγκρότηση ενός ενιαίου προϊόντος το οποίο θα προσφέρει εναλλακτικές δραστηριότητες και δυνατότητες. Στην προσπάθεια οργάνωσης του θρησκευτικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανάδειξη θρησκευτικών πόρων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων επισκεπτών.
Ο Νομός Τρικάλων συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Πέρα από τα Μετέωρα που αποτελούν τη βάση για τον θρησκευτικό τουρισμό, σε πολλές περιοχές του Νομού Τρικάλων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει, επίσης, κτίσματα και μνημεία λατρείας διαφορετικών θρησκειών (όπως του Κουρσούμ Τζαμί) που συνυπάρχουν σε ένα διαρκή διάλογο, αναδεικνύοντας το σπάνιο ιστορικό και πολιτισμικό παλίμψηστο του ελληνικού χώρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλη Γιαγιάκο, ο προσκυνηματικός και μοναστηριακός τουρισμός αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Τρικάλων, που με πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις και οι ανταλλαγές επισκέψεων, με ομόδοξες χώρες υπογράμμισε τη σημασία του και ανέδειξε τα πλεονεκτήματά του.
Ο κ. Γιαγιάκος τις προσεχείς ημέρες, θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ρωσία, ως επίσημος προσκεκλημένος σε διεθνές φόρουμ, κατά το οποίο, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών, θα παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και στο τομέα του προσκυνηματικού και του μοναστηριακού τουρισμού.

Λάζαρος Μάμαλης

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου