Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Διήμερο αφιέρωμα στο θέατρο κούκλας από το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ




Πέμπτη 25/6 & Παρασκευή 26 / 6 , 8.30 μ.μ. , Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού
Είσοδος ελεύθερη για όλους
Πέμπτη 25 Ιουνίου 8.30 μ.μ., Δημοτικό Κουκλοθέατρο ΠΟΔΤ, εμψυχωτής Νίκος Τζίκας, «Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα μαριονέτας»



Η τέχνη της μαριονέτας συνεχίζεται και ανανεώνεται με το πρόγραμμα παραστάσεων του Δημοτικού Κουκλουθεάτρου του ΠΟΔΤ. Λαϊκά παραμύθια αλλά και έργα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας , γνωστά και πολυαγαπημένα, διασκευάζονται από τον εμψυχωτή κ. Νίκο Τζίκα και προσαρμόζονται επιτυχώς στις συμβάσεις και τις ανάγκες του θεάτρου κούκλας. Αποκτούν νέες –θεατρικές διαστάσεις βοηθώντας το παιδί να τα κατανοήσει μέσα από μια διαδικασία που έχει όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού. Έτσι συνδυάζεται επιτυχώς η ψυχαγωγία με την συμμετοχικότητα και την καλλιέργεια της παιδικής φαντασίας. Το κουκλοθέατρο είναι ένα είδος παιδικού παιχνιδιού με τη μικροσκοπική του σκηνή και τα αντικείμενά της. Ένας μικρόκοσμος, μια δεύτερη κατάσταση, που ξεκινώντας από την πραγματικότητα κινείται στο χώρο του φανταστικού. Η μεγάλη παιδαγωγική αξία του θεάτρου κούκλας αλλά και η συμβουλή του στην καλλιέργεια της παιδικής φαντασίας και στην ανάπτυξη της σκέψης έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ειδικούς του θεάτρου και καλλιτέχνες.


Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ, εμψυχωτής Χρίστος Αυτσίδης, με το έργο “Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές”




Σε μια πανέμορφη ήσυχη λίμνη, τη λίμνη της φαντασίας, ιπποπόταμοι, ιπποποταμάκια, δρακάκια, βάτραχοι, ψαράκια και γυρίνοι απολαμβάνουν το μπάνιο και το τραγούδι τους. Έρχονται οι άνθρωποι και « ισοπεδώνουν» τη λίμνη. Τα πλάσματα γύρω της καταφέρνουν να την κρατήσουν στη ζωή και παράλληλα να ξυπνήσουν τον παλιό μύθο που θα ζωντανέψει το καράβι – ναυάγιο, που ζει στο βυθό της και χρειάζεται τη συμμετοχή των παιδιών. Μια παράσταση κουκλοθέατρου που ο κουκλοπαίκτης – ηθοποιός παίζει με τις κούκλες τόσο μπροστά όσο και πίσω από το παραβάν της σκηνής, αλλάζοντας στη διάρκεια της παράστασης 12 φωνές. Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα).Στόχος μας είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.

Παρασκευή 26 Ιουνίου , 8.30 μ .μ. Κουκλοθέατρο «ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ» , εμψυχώτριες Ηρώ Θεοδώρου, Βάσω Γιαρένη, με το έργο «Φεγγαρόσουπα»,


Ο πονηρός Μάγος ανακατεύει στο τσουκάλι του μια νόστιμη, θαυματουργή φεγγαρόσουπα!
Μα τα ξόρκια του είναι μπαγιάτικα,
και τα μαγικά του χαλασμένα…
Ο πιστός βοηθός του είναι πάντα δίπλα του κάνοντας όμως ένα σωρό γκάφες!
Ως που δύο μικρά παράξενα πλάσματα μπλέκονται στα πόδια του…
Θα καταφέρουν άραγε να μεταμορφωθούν πίνοντας τη μαγική φεγγαρόσουπα;
Μια διασκεδαστική παράσταση κουκλοθέατρου με μαρότες και γαντόκουκλες, μουσική και ελκυστικά σκηνικά που θα ενθουσιάσει τα παιδιά!
Στο τέλος τα τραγούδια της παράστασης εξελίσσονται σε μουσικά παιχνίδια…
Μια ιστορία που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να συλλογιστούν πως η μοναδικότητα του κάθε ενός μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός!
Άσχημος αν είσαι
με μακρύ λαιμό!
Με μεγάλη μύτη
μ’ ένα αυτί μικρό!
Την σούπα μου θα πιεις
και θα γιατρευτείς
Την σούπα μου θα πιεις
και θα γιατρευτείς!

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας Πράσσειν Άλογα, εμψυχώτρια Εμμανουέλα Καποκάκη, με το έργο «Η Γαϊδουρώ», διασκευή από το παραμύθι του Σαρλ Περώ.


Μια performance για παιδικό και ενήλικο κοινό με ηθοποιό και κούκλες. Ενα μαγικό ταξίδι σ’ένα εικαστικό, μουσικό, ποιητικό παραμύθι με παιδική φρεσκάδα, χιούμορ και ευαισθησία. Η Εμμανουέλα Καποκάκη ξεκινώντας μια διερευνητική, προσωπική πορεία στον κόσμο της κούκλας και συνεχίζοντας το μοναχικό ταξίδι που άρχισε από την εποχή της «Λιμνοθάλασσας», κατασκευάζει, σκηνοθετεί και παίζει μόνη με τις κούκλες. Με αφετηρία το μύθο του Σαρλ Περώ, δημιουργήθηκε ένα καινούργιο παραμύθι, που καυτηριάζει την «υπερ-απαιτητικότητα» του κακομαθημένου παιδιού, που αποκτά ανησυχητκές διαστάσεις για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ενας ολόκληρος εικαστικός κόσμος, ξετυλίγεται για να αφηγηθεί την ιστορία. Οι κεντρικοί ήρωες είναι πολύχρωμα πιόνια σκακιού καθώς το σκηνικό είναι σκακιέρα. Ο γάιδαρος είναι μια κούκλα μάπετ σώου και τα φουστάνια εντυπωσιακές φανταχτερές κατασκευές. Η νονά και η μητέρα του πρίγκιπα είναι κούκλες προέκταση του κεφαλιού και της γάμπας της ηθοποιού, αντίστοιχα. Η μεταμόρφωση της κεντρικής ηρωίδας σε γαϊδουρώ, η οποία αποδίδεται από την κούκλα και την ηθοποιό, είναι το κομβικό σημείο για να ξεκινήσει το ξεδίπλωμα του μύθου. Το τέλος λυτρώνει τη Γαϊδρουώ ενώ, ο φτερωτός αγγελογάιδαρος τιτιβίζει.
Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου