Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Στην τελική ευθεία η αναστύλωση του διατηρητέου κτιρίου του πρώην δημοτικού Σχολείου Καστρακίου



Ήταν ένα όνειρο πολλών ετών που φαίνεται πως επιτέλους θα υλοποιηθεί.



Αναφερόμαστε στην αναστύλωση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου και την μετατροπή αυτού σε Γεωλογικό Μουσείο.
Το θέμα ξεκίνησε πριν χρόνια όταν οι Καστρακινοί έβλεπαν το διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του χωριού να μαραζώνει και να μετατρέπεται το μεγαλύτερο μέρος του σε καταφύγιο πουλιών αφού ακόμη και τα τζάμια των παραθύρων είχαν σπάσει. Ευτυχώς το ισόγειο του κτιρίου είχε παραχωρηθεί στην Κοινότητα για να στεγαστεί το Κοινοτικό Γραφείο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει έστω και μια υποτυπώδη συντήρηση από τους εκάστοτε Προέδρους.
Επί εποχής Δημοτικής Αρχής Πινιάρα και μετά από διαμαρτυρίες Καστρακινών που φοίτησαν στο σχολείο έγινε μια μικρή συντήρηση στην σκεπή του κτιρίου και αποκαταστάθηκαν τα σπασμένα τζάμια.
Η φθορά όμως στον χρόνο συνεχίστηκε και φαίνεται καθαρά στην πινακίδα, στην πρόσοψη του κτιρίου που η σκουριά της χαρακώνει τον τοίχο.
Το σχολείο ήταν δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της περιοχής Ανδρέα Συγγρού.
Μια ομάδα καστρακινών που πρωτοστάτησαν οι κ.κ. Τσαγκαρσούλης Αθανάσιος συνταξιούχος Δάσκαλος, Φανή Χορμόβα πρόεδρος της ΕΘΕΜ, Χορμόβας Άγγελος Πρόεδρος του συλλόγου Καστρακινών Αθήνας, ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Κελεπερτζής και πολλοί άλλοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε το κτήριο του σχολείου να αποκτήσει και πάλι ζωή.
Προβήκαν σε μια σειρά ενεργειών και κατάφεραν να κεντρίσουν και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Σκοπός τους πλέον η αναστύλωση του σχολείου, η επέκταση αυτού με μια σειρά προσθηκών και η διαμόρφωση και λειτουργία του σε Γεωλογικό Μουσείο.
Γεωλογικό Μουσείο για τον λόγο, ότι το φαινόμενο Μετέωρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με το μουσείο και να αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες αλλά και να χρησιμοποιηθεί για μελέτες (πανεπιστημιακές κ.ά.) και Γεωλογικές έρευνες.
Συντάχθηκε μελέτη για την αναστύλωση του κτιρίου (επί Πινιάρα) όμως η όλη ανακατασκευή «σκόνταφτε» στις οικοδομικές προσθήκες.
Τα χρήματα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός (1 εκατομμύριο) κατά τον τότε Δήμαρχο δεν υπήρχαν πουθενά. Παρ’ όλα αυτά όταν έγινε η κατανομή των χρημάτων δέσμευσε το ποσό του 1 εκατομμυρίου για την αναστύλωση του έργου.
Πολλά πάντως ειπώθηκαν για το αν όντως ο πρωθυπουργός βοήθησε στην όλη ιστορία ή όχι. Πόσες φορές δεν υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της τότε Δημοτικής Αρχής και της ομάδος των Καστρακινών.
Με την ανάληψη της νυν Δημοτικής Αρχής (Μπουτίνα) ξεκίνησε πάλι η προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το θέμα.
Από την μια υπήρχε το θέμα της έγκρισης της μελέτης αναστύλωσης του κτιρίου από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και από την άλλη η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Φαίνεται ότι το πρώτο σκέλος της προσπάθειας εσπεύθη με επιτυχία.
Εγκρίθηκε η μελέτη από το ΚΑΣ
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η τελική μελέτη για όλο το συγκρότημα του σχολείου του Καστρακίου την περασμένη Πέμπτη 18 Ιουνίου.
Πρόεδρος του ΚΑΣ ήταν ο κ. Δραβίλος Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Συνεισηγείται και συναρμόδιοι καθώς και μέλη του ΚΑΣ που εισηγήθηκαν θετικά ήταν ο κ. Χαρτιολάκης Αρχιτέκτων Διευθυντής Αναστύλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και η κ. Αθανασιάδου Διευθύντρια Νεωτέρας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Από την Καλαμπάκα παρέστησαν:
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας, η κ. Φανή Χορμόβα εκ μέρους της ΕΘΕΜ (Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών).
Ο κ. Γρίβας Μηχανικός της «ΡΟΪΚΟΣ», ο κ. Χορμόβας πρόεδρος των εν Αθήνας Καστρακινών.
Κατά την σύσκεψη έγινε αναλυτική συζήτηση από τα μέλη του 15μελούς ΚΑΣ που αφορούσε κυρίως την αντοχή του παλαιού κτιρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκκένωση του υπογείου από τα μπάζα και η μετατροπή του σε αξιοποιήσιμο χώρο.
Τελικά η μελέτη έγινε αποδεκτή με κάποιες υποδείξεις, βελτιώσεις που αφορούν την στατικότητα του κτιρίου. Οι υποδείξεις αυτές έγιναν από τον καθηγητή σεισμολογίας του ΕΜΠ κ. Καρύδη οι οποίες και φυσικά θα υλοποιηθούν.
Ικανοποιημένοι χθες όλοι όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια δήλωναι ότι το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Σίγουρα το 1 εκατομμύριο ευρώ δεν αρκεί να περατωθούν οι εργασίες, όμως το έργο θα γίνει σε δυο φάσεις.
Η πρώτη που αφορά το υπάρχον κτίριο ξεκινούν άμεσα ενώ η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί μόλις εκδοθούν οι ανάλογες πολεοδομικές άδειες, αδειοδοτήσεις.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιτροπή για την αναστύλωση του κτιρίου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνα, ενώ και ο κ. Σακελλαρίου τοποθετήθηκε στο θέμα θεωρώντας σημαντική εξέλιξη κάνοντας την παρατήρηση ότι η μελέτη θα έπρεπε να εφαρμοστεί ενιαία και όχι σε δυο φάσεις.



Βαγγέλης Γκιάτας



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου