Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Πέντε εκατομμύρια ευρώ για τον Ληθαίο


Θα διατεθούν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για να υλοποιηθούν δράσεις και έργα που θα αναμορφώσουν το τμήμα της πόλης που διαρρέει το ποτάμι – Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του ΑΠΘ



Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και των μελετητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τον Ληθαίο ποταμό και τις περιοχές εντός της πόλης, που διαρρέει, υπεγράφη στο δημαρχείο.

Τη σύμβαση που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, υπέγραψαν ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κώστας Οικονόμου. Παρόντες ήταν η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Φανή Τσαπάλα και ο μελετητής κ. Δημήτρης Λαγός.
Το αντικείμενο της έρευνας
Το αντικείμενο της έρευνας αφορά στην περιοχή μεταξύ του Κουρσούμ Τζαμί και του Φρουρίου και συγκεκριμένα τον άξονα αριστερά και δεξιά του Ληθαίου ποταμού. Η έρευνα θα αναζητήσει τη δυνατότητα ανάπλασης του άξονα αυτού με στόχο να προσφέρει την ποιότητα χώρου στο δημότη και στον επισκέπτη και παράλληλα μέσω αυτής, να αναδειχθεί το πολύτιμο υγρό στοιχείο που διατρέχει το κέντρο της πόλης δηλαδή ο Ληθαίος ποταμός και να έρθει πιο κοντά στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα η έρευνα θα επικεντρωθεί στον δημόσιο χώρο που αναπτύσσεται από τις όχθες του ποταμού έως τις απέναντι οικοδομικές γραμμές. Ακόμη θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενσωμάτωσης στον προαναφερόμενο άξονα των εφαπτόμενων ελεύθερων χώρων. Δηλαδή, του Τζαμιού, της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, των Φυλακών, του ΚΤΕΛ, της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου κτλ.
Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας θα αναζητηθεί και η αισθητική αναβάθμιση των υπαρχουσών γεφυρών καθώς επίσης των πρανών των οχθών του Ληθαίου ποταμού.
Επίσης, η διερεύνηση της δυνατότητας ήπιας προσέγγισης του κέντρου της πόλης από τον διερχόμενο για τα Μετέωρα προσκυνητή εάν επιτευχθεί θα ωφελήσει το Δήμο τόσο στην πολιτισμική όσο και στην οικονομική του ανάπτυξη, αφού θα «εισπράξει» μέρος των τουριστικών δραστηριοτήτων από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Το τελικό προϊόν της έρευνας στοχεύει να συμβάλλει όχι μόνο στη συνέχεια της ιστορικής μνήμης που αποτελεί παράγοντα σημαντικό της ταυτότητάς μας, αλλά και να ευνοήσει επιπλέον στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η διερεύνηση του παραπάνω αναφερόμενου άξονα θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμισή του, έτσι ώστε ο δημότης και ο επισκέπτης να απολαμβάνουν έναν χώρο όπου θα κινείται με άνεση ο πεζός και θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και ο ποδηλάτης. Επιπλέον, η επιθυμητή μείωση του καυσαερίου και του θορύβου των αυτοκινήτων λόγω συγκεκριμένης ρύθμισής των θα ενισχύσουν την ποιότητα του χώρου».
Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη η συγκεκριμένη μελέτη να προβλέπει δράσεις που να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης των Τρικάλων.
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης
Η αφετηρία της έρευνας πρόκειται να επικεντρωθεί στην καταγραφή των σημερινών δεδομένων που χαρακτηρίζουν τον άξονα του Ληθαίου. Θα αναγνωρισθούν οι ιδιαιτερότητες του δημόσιου χώρου και θα εντοπισθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα βοηθήσουν στις προτάσεις για την ανάπλαση του.
Σύμφωνα με την κυρία Τσαπάλα, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της μελέτης ορίζεται στους 14 μήνες. Στο μεσοδιάστημα όμως, μπορούν να παραδοθούν τμήματα αυτής.
Το τελευταίο εκτιμάται ως πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι όπως ανέφερε ο κ. Ταμήλος, βάσει της μελέτης, αλλά και της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, θα κατατεθούν και οι προτάσεις για την ένταξη συγκεκριμένων δράσεων που θα αφορούν το ποτάμι και τις περιοχές που διαρρέει, στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα, στο μέτρο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την αστική και αγροτική αναγέννηση». Ήδη, έχουν δεσμευθεί 5 εκατομμύρια ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση, από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση μέρους των δράσεων που θα προβλέπει η μελέτη. Ωστόσο, τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ίσως αποδειχθούν λίγα, μιας και η συνολική αναμόρφωση του Ληθαίου και των περιοχών που διαρρέει, αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να αποφασιστεί το ακριβές σημείο της παρέμβασης που θα οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Λάζαρους Μάμαλης -ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου