Σας έχει τύχει ποτέ να είστε σε μια παρέα που να μην ξέρετε τόσο καλά όμως να θέλετε πάση θυσία να κερδίσετε το σεβασμό όλων με τις γνώσεις σας; Ίσως εδώ βρείτε τον τρόπο, αρκεί να διαβάσετε τα παρακάτω και να περιμένετε να φέρει κάποιο κατάλληλο θέμα η κουβέντα για να το πείτε. Φροντίστε μόνο να μη φανεί ότι το πετάτε για αυτό το λόγο.
* Τα μωρά όταν γεννιούνται κλαίνε, όχι γιατί είναι δυστυχισμένα, αλλά γιατί δεν ξέρουν πώς να αναπνεύσουν χωρίς να παράγουν φωνή, δηλαδή να περάσει ο αέρας από το φάρρυγα χωρίς να ευαισθητοποιήσει τις φωνητικές τους χορδές.
* Αν και ακόμα δεν έχει κατανοηθεί η λειτουργεία του ανθρώπινου μυαλού και μόνο το 15% έχει "χαρτογραφηθεί", αληθεύει το γεγονός πως το ανθρώπινο μυαλό - σε αντίθεση με το σκληρό σας δίσκο - δεν έχει όριο στη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων.
* Η ονομασία των αυτοκινήτων Jeep είναι ακρωνύμιο από το όχημα για γενική χρήση ("General Purpose" - G.P.) το οποίο αργότερα προσαρμόστηκε στην αγγλική γλώσσα ως λέξη.
* Ο πιο ψηλός άνθρωπος που έπαιξε ποτέ επαγγελματικό μπάσκετ ήταν ο Σουλεϊμάν Αλί Νάσνας, γεννηθείς το 1943, ο οποίος το 1962 έπαιξε για την Λιβική Εθνική ομάδα. Είχε ύψος 2,45m.
* Το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης είχε κρεμασμένο τον πίνακα του Ματίς "Το πλοίο" ανάποδα για 47 ολόκληρες μέρες μέχρι που ένας φοιτητής τέχνης πρόσεξε το λάθος.
* Τίποτα δεν μπορεί να ξανακαεί εφόσον έχει ήδη καεί μια φορά.
* Ο όρος "Μήνας του μέλιτος" που αναφέρεται στην χρονική περίοδο κατα την οποία "έσονται αι δύο εις σάρκαν μία" προέρχεται από τη Βορειοευρωπαϊκή παράδοση να πίνουν μελωμένο κρασί το πρώτον μήνα του γάμου του γιατί θεωρούνταν αφροδισιακό.
* Το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι "Ο μυστικός δείπνος" είναι ίσως το μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα έργου της Αναγέννησης και θεωρείται μεγάλος καλλιτεχνικός θησαυρός. Όμως, ο πίνακας όπως τον ξέρουμε σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με το αυθεντικό. Ο Λεονάρντο είχε ζωγραφίσει το αριστούργημά του στον τοίχο μιας τραπεζαρίας στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίας των Ευχαριστιών στο Μιλάνο μεταξύ του 1495 και του 1497. Τελικά όμως δεν τελείωσε ποτέ τον πίνακα και αυτός δεν έγινε γνωστός στην εποχή του. Το 1517, το έργο του είχε διαβρωθεί από την υγρασία του τοίχου και μερικά χρόνια αργότερα, ο γνωστός ιστορικός της τέχνης Βασαρί το ανέφερε σαν μια συνάρθροιση έγρωμων κηλίδων. Τον επόμενο αιώνα οι καλόγεροι του μοναστηριού είχαν χάσει κάθε σεβασμό προς το έργο και είχαν ανοιξεί διάδρομο ανάμεσα από τα πόδια του Χριστού. Ο πίνακας συνέχισε να διαβρώνεται και το 1796 το μοναστήρι έγινε γαλλικό φυλάκιο και ο χώρος που είχε τον πίνακα ήταν ο στάβλος. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αμμόσακοι είχαν στοιβαχθεί γύρω από τον πίνακα για τον προστατέψουν από τους βομβαρδισμούς. Μία βόμβα έπεσε στο μοναστήρι γκρεμίζοντας τα πάντα εκτός από εκείνο τον τοίχο. Παρ' όλες τις κακουχίες που πέρασε αυτό το έργο επέζησε αν και αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι παρά αποκατάσταση του αυθεντικού έχοντας αφήσει μόνο μερικές αυθεντικές πινελιές του Λεονάρντο.
* Ο πιο μακροχρόνιος γάμος διήρκεσε 86 χρόνια και ήταν μεταξύ του Sir Temulji Bhicaji Nariman και την Λαίδη Nariman, οι οποίοι παντρεύτηκαν το 1853 σε ηλικία πέντε ετών.
* Ο πιο μακροχρόνιος αρραβώνας ήταν μεταξύ του Octavio Guillen και την Adirana Martinez από του Μεξικό. Τους πήρε 67 χρόνια για να σιγουρευτούν ότι είναι κατάλληλος ο ένας για τον άλλο.
* Ο πιο πολυέξοδος γάμος στη σύγχρονη ιστορία έγινε το 1981 όταν ο Mohammed, γιος του σεϊχη Rashid Bin Saeed Al Maktoum παντρεύτηκε την πριγκίπισα Salama στο Ντουμπάι. Η τελετή διήρκησε επτά ημέρες, είχε 20.000 καλεσμένους και έλαβε χώρα σε ένα στάδιο που είχε χτιστεί γι αυτό το λόγο.
* Τα αμερικάνικα χαρτομάντηλα Kleenex πρωτοχρησιμοποίηθηκαν από τον αμερικάνικο στρατό ως προστασία από τα δηλητηριώδη αέρια κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
* Στην πραγματικότητα το Big Ben δεν είναι το όνομα του ρολογιού στο πύργο του Westminster στο Λονδίνο αλλά το όνομα της καμπάνας των 13,5 τόνων που το συνοδεύει. Το όνομα του ρολογιού είναι - όπως θα ήταν φυσικό - Tower Clock (Ρολόι του Πύργου).
Ερωτήσεις αναγνωστών
* Τι ακριβώς είναι ο λόξυγκας, γιατί δημιουργείται και ποιά είναι η επιστημονική αντιμετώπισή του;
Ο λόξυγκας είναι ένα νευρολογικό αντανακλαστικό το οποίο έχει να κάνει με τα νεύρα των σπλάχνων και το περινεύριων του εγκεφάλου. Δεν έχει εξυπηρετεί καμία χρήσιμη σωματική λειτουργεία.
Παρ' όλ' αυτά, είναι πολύ φυσικό να παρουσιάζεται σε έμβρυα και μπορεί να επηρρεάσει νεογέννητα μωρά για λίγο μετά τη γέννησή τους. Έτσι βγάζουμε το συμπέρασμα πως μάλλον έχει σχέση με το ότι το έμβρυο ζει μέσα σε υγρό ενώ βρίσκεται στη μήτρα και παραμένει στον οργανισμό και μετά την ενηλικίωση του ατόμου σαν ένα εμβρυικό υπόλλειμα.
Ο λόξυγκας προκαλέιται από χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι η λειτουργεία που μας προσφέρουν είναι να ελέγχουν το ρυθμό της αναπνοής μας, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Το να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του, σταματάει το λόξυγκα αφού ανεβάζει την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στις αρτηρίες τους. Οι εισπνοές διοξειδίου άνθρακος έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές. Υπάρχουν όμως και άλλες "γιατροσόφια" για το λόξυγκα όπως το να πιείς παγωμένο νερό, να καταπιείς τρεις φορές χωρίς να αναπνεύσεις (αυτά τα δύο σταματάνε το λόξυγκα γιατί ερεθίζουν το φάρυγκα), να τραβάς τους δείκτες των χεριών σου, να τρως μέντα και να τρομάξεις.
Παρ'όλ'αυτά, καμία αντιμετώπιση δεν είναι πάντα 100% σίγουρη για το λόξυγκα.
Τέλος, δεν υποφέρουν μόνοι οι άνθρωποι από λόξυγκα αλλά και άλλα θηλαστικά.
* Όταν χάσω την ταυτότητά μου, τι κάνω;
Για την ταυτότητά σου, πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπάγεται ο τόπος κατοικίας σου με παράβολα 10 euro, έξι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ταυτότητας τυπωμένες σε ειδικό λεπτό χαρτί και ένα πιστοποιητικό γεννήσεως το οποίο προμηθεύεσαι από το δημαρχείο στο οποίο βρίσκεται η οικογενειακή σου μερίδα.
* Κατά τους νόμους της Φυσικής, όλες οι πορείες των πλανητών είναι ελλειψοειδείς. Και όμως η σελήνη κινείται κυκλικά γύρω από τη Γή. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η Σελήνη κινείται σε ίση απόσταση από την επιφάνεια της Γης σε όλες τις φάσες της περιστροφής της γύρω από αυτήν γιατί δεν είναι πλανήτης αλλά δορυφόρος. Παρ' όλ' αυτά, η Σελήνη διαγράφει και αυτή ελλειψοειδή κίνηση αφού το σχήμα της Γης είναι πεπλατυσμένη σφαίρα.
(από το Γιώργο Αναγνωστόπουλο)
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου