Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ρυθμίζει μέρος του χρέους του ο Δήμος Τρικκαίων


Σχετικό αίτημα θα καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα στο ΤΠΔ μετά την έγκριση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου







Τη λήψη νέου δανείου με ευνοϊκότερους όρους συζήτησε προχθες το μεσημέρι το Σώμα με την διαδικασία του κατεπείγοντος.


Στο δάνειο διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Στην ρύθμιση μέρους των οφειλών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα προχωρήσει ο Δήμος Τρικκαίων μετά την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων για λήψη νέου δανείου με ευνοϊκότερους όρους με την οποία διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Τρικκαών κ. Χρήστος Λάπας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΤΠΔ, αλλά και τη κοινή υπουργική απόφαση (Ραγκούση – Σαχινίδη) που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, υπάρχει καταληκτική ημερομηνία η 31η Ιουνίου.

Πρόκειται για τις οφειλές ύψους 4,2 εκ. ευρώ από τα 11,5 εκ. ευρώ που είναι οι οφειλές του ενοποιημένου δήμου για το οποίο ο δήμος θα καταθέσει αίτηση για αναδιάρθρωση. Κι αυτό γιατί για το συγκεκριμένο ποσό του δανείου, το ύψος του επιτοκίου στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 ήταν 11,44% αφού είχε ληφθεί με την εγγύηση του 10ετους ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 11,5 εκ. ευρώ που χρωστά ο νέος δήμος Τρικκαίων προς το ΤΠΔ, τα 8 εκ. είναι από δάνεια που έχει συνάψει ο Καποδιστριακός Δήμος Τρικκαίων και τα υπόλοιπα από δάνεια που έχουν συνάψει Καποδιστριακοί Δήμοι Καλλιδέντρου, Εστιαιώτιδας, Φαλώρειας και Παληοκάστρου και Μεγάλων Καλυβίων.

Ο Δήμος θα ζητήσει λήψη νέου δανείου με επιτόκιο 5,9% και διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη.
Ο στόχος της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, όπως τόνισε ο κ. Λάππας είναι να μειωθούν τα μηνιαία τοκοχρεολύσια στα 200.000 ευρώ από 600.000 ενώ θα ζητηθεί περίοδος χάριτος 2 ετών προκειμένου να εξοφλήσει ο Δήμος προμηθευτές και εργολάβους.

Με την πρόταση της δημοτικής Αρχής συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης Τρίκαλα «Πόλη Αναφορά» κ. Μιχάλης Ταμήλος ο οποίος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον του δήμου και πρέπει να το ψηφίσουμε.
Αντίθετη είχε άποψη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καϊκης, εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή του σε ότι αφορά τη λήψη δανείων.

Κι αυτό γιατί όπως είπε αν μας είχαν δώσει όσα χρήματα μας χρωστούσαν κι αν διεκδικούσαμε αυτά που έπρεπε δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» τάχτηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης με την προϋπόθεση όμως ότι κερδίσει ο δήμος να το διαθέσει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάργηση τροφείων στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου