Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΑΡΔΑΝΙ – ΑΓΡΕΛΙΑ Πρώτη προτεραιότητα το νερό: άλλοτε ακατάλληλο, άλλοτε ανεπαρκές


Aφιέρωμα για την την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων






Ο 27χρονος πρόεδρος Αρδανίου είναι ο μικρότερος σε ηλικία δημοτικός σύμβουλος στον διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων και η κοινότητα Αγρελιάς, είναι η πιο απομακρυσμένη κοινότητα του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων, αφού απέχει 32 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων.

Μιχάλης Παπαγεωργίου (πρόεδρος Τ.Κ. Αρδανίου)

-  Ακαταλληλότητα νερού
Ξεκινώντας να απαριθμεί ιεραρχικά τα προβλήματα της κοινότητας Αρδανίου, ο κ. Μ. Παπαγεωργίου μίλησε για την ακαταλληλότητα του νερού λόγω νιτρικών και το απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης του χωριού που δημιουργεί καθημερινά πολλαπλά λειτουργικά προβλήματα. Πριν δύο χρόνια είχε ξεκινήσει να γίνεται καινούργια γεώτρηση, το έργο όμως έχει σταματήσει.  Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως χαρακτηριστικά είπε, που η στάθμη των νερών πέφτει, «το νερό δεν πίνεται. Η τελευταία μέτρηση έκρινε το νερό 54% ακατάλληλο προς πόση. Παρόλα αυτά, το μισό χωριό συνεχίζει να πίνει από τις βρύσες και όχι εμφιαλωμένο, γιατί το κόστος αγοράς εμφιαλωμένου νερού είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Πέραν αυτού, ο κεντρικός αγωγός είναι σπασμένος εδώ και 15 μέρες και το νερό τρέχει στο δρόμο. Ήρθαν τρεις κύριοι με δύο αυτοκίνητα και ακόμα έρχονται για να φτιάξουν την βλάβη…» λέει ο κ. Παπαγεωργίου
- Λειτουργικά καθημερινά προβλήματα
Καθημερινά λειτουργικά προβλήματα, όπως ελλιπής  ηλεκτροφωτισμός του χωριού, λόγω έλλειψης λαμπών, το κόψιμο χορταριών και η συντήρηση της πλατείας και των δημόσιων χώρων του χωριού καθώς και η αποκομιδή των σκουπιδιών, είναι το δεύτερο σε προτεραιότητα θέμα της κοινότητας Αρδανίου. «Με δικά μας μηχανήματα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και το Δ.Σ. της κοινότητας, φροντίζουμε για το κόψιμο των χορταριών, τον ευπρεπισμό της πλατείας και του χωριού γενικότερα. Οι εργάτες που ήρθαν από τον Δήμο την περίοδο του Πάσχα, δεν είχαν ούτε βενζίνη για τα μηχανήματα και βάλαμε εμείς από την τσέπη μας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σημαντικό πρόβλημα είναι και εκείνο της αποκομιδής των σκουπιδιών, όπως την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς επίσης και ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός του χωριού, λόγω έλλειψης λαμπών. Καμένες είναι 50 λάμπες και πήραμε μόνο 5 για να τις αντικαταστήσουμε. Και αυτές τις βάλαμε μόνοι μας, με κοντάρια που έχουμε από την παλιά κοινότητα».
  - Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. «Στο χωριό υπάρχει μόνο αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων και αυτό μόνο στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Οι σχάρες είναι όμως ψηλότερα από το επίπεδο του οδοστρώματος και λόγω της κακής κλίσης, τα νερά δεν πέφτουν μέσα στα φρεάτια, αλλά κυλούν στους δρόμους του χωριού».


Σπύρος Αβράμης (πρόεδρος Τ.Κ. Αγρελιάς)

Η Αγρελιά έχει διακόσιους κατοίκους τον χειμώνα, με τον αριθμό να ανεβαίνει στους πεντακόσιους την περίοδο του καλοκαιριού. Τον χειμώνα υπάρχουν στο χωριό 5 παιδιά, ενώ το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 50. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Οι προτεραιότητες της κοινότητας Αγρελιάς σύμφωνα με τον κ. Σ. Αβράμη είναι:
- Το νερό δεν επαρκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η γεώτρηση που έχουμε φτιάξει χρειάζεται εξοπλισμό για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Δεν έχουμε πρόβλημα με την ποιότητα του νερού, αλλά με την ποσότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό γεμίζει από ζωή».
- Διαμόρφωση του γηπέδου και της παιδικής χαράς σε ενιαίο χώρο αθλοπαιδιών. «Στο χωριό έχει πρόσφατα δημιουργηθεί ένα γήπεδο, δίπλα στην υπάρχουσα παιδική χαρά. Χρειάζεται όμως να σπαρθεί με γκαζόν ο χώρος του γηπέδου, ταυτόχρονα να γίνει η ανάπλαση της παιδικής χαράς και αυτά τα δυο μαζί να περιφραχθούν ως ενιαίος χώρος παιχνιδιού και αναψυχής των παιδιών και των νέων του χωριού».
- Συντήρηση των αγροτικών δρόμων, που πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κακή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι να φτάνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν στην περιοχή.

Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου