Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Χωματερή - εστία μόλυνσης στην Πατουλιά Τρικάλων


Σε 11 κοινοτικά στρέμματα, που απέχουν μόλις 600 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή της Πατουλιάς, στη συμβολή του Ληθαίου ποταμού με έναν παραπόταμό του, πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, ο Δήμος Εστιαιώτιδας είχε επιτρέψει την αφαίρεση χώματος από την συγκεκριμένη περιοχή, προς εξυπηρέτηση των δημοτών για τις οικοδομικές εργασίες τους.





Παράλληλα, επέτρεπε στους δημότες την  εναπόθεση μπαζών. Η δωρεάν αυτή παροχή όμως καταστρατηγήθηκε στην πορεία του χρόνου – όπως δηλώνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γιώργος Μπαρτζιώκας – αφενός γιατί αρκετοί έπαιρναν από εκεί χώμα χωρίς να είναι δημότες και αφετέρου κάποιοι έφτασαν στο σημείο ακόμα και να το εμπορεύονται.

Έτσι σταμάτησε ο χώρος να λειτουργεί για τον σκοπό τον οποίο είχε προβλεφθεί. Το γεγονός όμως της εναπόθεσης μπαζών στην περιοχή που είχε αρχίσει να γίνεται, μετατράπηκε με το πέρασμα του χρόνου… σε χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών και όχι μόνο.



«Σήμερα πετάνε εκεί από την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο σκουπίδια και μπάζα εκταφών από νεκροταφεία, αλλά ακόμη και ψόφια ζώα. Όποιος θέλει να ξεφορτωθεί κάτι, εκεί το πετάει. Η κατάσταση έχει πια φτάσει στο απροχώρητο» καταγγέλλει ο κ. Γ. Μπαρτζιώκας.

Εκτός από τη δυσοσμία που παρατηρείται, η περιοχή είναι εστία μόλυνσης για το χωριό, εξαιτίας της μικρής της απόστασης από αυτό. Από την άλλη, απειλείται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Το γεγονός ότι στα διπλανά χωράφια καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα, καθιστά την ύπαρξη της παράνομης αυτής χωματερής – όπως έχει προκύψει η λειτουργία της – σε  πραγματική εστία πολλαπλών μολύνσεων όχι μόνο για το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και την ευρύτερη περιοχή αλλά το οικοσύστημα και το περιβάλλον γενικότερα.

Το θέμα, που είναι πρώτο στην αξιολόγηση των προβλημάτων της τοπικής κοινότητας Πατουλιάς, συζητήθηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και αποφασίστηκε η απαγόρευση του χώρου ως σκουπιδότοπου και παράλληλα η απομάκρυνση και το θάψιμο των σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πατουλιάς, όπως δήλωσε στον «Ενεργό Πολίτη», ζητά την επίσπευση των διαδικασιών, πριν το καλοκαίρι, όπου και το πρόβλημα της δυσοσμίας θα μεγιστοποιηθεί.
Παράλληλα, το τοπικό συμβούλιο Πατουλιάς, έχει καθορίσει Λαϊκή Συνέλευση της κοινότητας την Τετάρτη 1 Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων που απασχολούν το χωριό, θα συζητηθεί εκ νέου και το θέμα του συγκεκριμένου σκουπιδότοπου, που δεν είναι ο μοναδικός, καθώς στον περιφερειακό δρόμο, έχουν δημιουργηθεί παράνομα, και άλλοι μικρότεροι.

Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου