Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι Δήμοι Τρικκαίων και Πύλης καθορίζουν ζώνη προστασίας για τον Πηνειό


Αν ένα από τα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας περιόδου και του μέλλοντος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, τμήμα του είναι η προστασία των ποταμών.






Στην περιοχή μας, δηλαδή, του Πηνειού. Όταν, δε, αυτός ο ποταμός εφάπτεται των ορίων δύο νέων Δήμων (Τρικκαίων και Πύλης) είναι αναμενόμενο να χρειάζεται η λήψη απόφασης που θα οριοθετεί, προστατεύει και βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ζώνης προστασίας του δεύτερου πιο μολυσμένου ποταμού της Ευρώπης το 2005, είναι μια αφεύκτως αναγκαία πράξη, την οποία θα πρέπει να προωθήσουν οι δύο Δήμοι.

Βάσει του προς αναθεώρηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Τρικκαίων,  προωθούνται, ορίζονται και επιβάλλονται συγκεκριμένες χρήσεις γης σε τμήματα (εκτός του οικιστικού ιστού) των ποταμών που διέρχονται τον Δήμο (Πηνειός, Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Κουμέρκης) και στις παρόχθιες ζώνες τους. Συγκεκριμένα, ορίζεται ζώνη 100 μέτρων, στην οποία  ουσιαστικά δεν προβλέπεται τίποτε άλλο, πλην της γεωργικής χρήσης. Ειδικότερα, απαγορεύονται:

-    Κάθε είδους δόμηση
-    Η θήρα
-    Η σύλληψη κάθε είδους άγριας πανίδας
-    Η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με οικιστική βλάστηση
-    Η καταστροφή των φυτοφρακτών
-    Η αποστράγγιση ελωδών εκτάσεων
-    Η ρύπανση των υδατικών πόρων
-    Οι ρυπαίνουσες δραστηριότητες

Δηλαδή, μια ζώνη 100 μέτρων ένθεν κακείθεν των όχθεων, θα πρέπει να μείνει απαραβίαστη από τη γνωστή ρυπαίνουσα ανθρώπινη (εμπορική, βιοτεχνική κ.λπ.) δραστηριότητα. Επειδή τέτοια απόφαση για τη συγκεκριμένη Περιοχή Ειδικής Προστασίας των ποταμών πρέπει να ληφθεί και από τους δύο όμορους Δήμους. Για τον λόγο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Απ. Κολότσιος θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΠΖ του Δήμου Πύλης, καθώς και σε επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτές θα εξηγήσει τα όσα προβλέπονται και θα επιδιώξει τη λήψη απόφασης, όπως συμπλήρωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύλης, Νικ. Τόλιας.

 Έτσι, οι δύο όμοροι Δήμοι θα έχουν δεσμευτεί και νομικώς για την προστασία του Πηνειού. Φυσικά, υπάρχει ένα ζήτημα για όσες μη γεωργικές δραστηριότητες ήδη έχουν αναπτυχθεί σε κάποια σημεία. Για αυτές δεν προβλέπεται αποχώρησή τους, αλλά παραμονή τους, χωρίς, όμως, περαιτέρω επέκταση. Ουσιαστικά, δηλαδή, η απόφαση αυτή θα δώσει «εφόδια» για το μέλλον: για την και με «τη βούλα» προστασία του σημαντικού ποτάμιου συστήματος του Πηνειού.
Θ. Μιχαλάκης



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου