Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Mιχαλάκης, ρωτάει τον...Μιχαλάκη !


- Ποιος προβάλλει τον τουρισμό στη Θεσσαλία;
- Με άρθρο του σήμερα στον "Ενεργό Πολίτη" των Τρικάλων ο Θανάσης Μιχαλάκης εύστοχα επισημαίνει και περιμένει απάντηση...:
- Το ερώτημα σαφώς απευθύνεται στον Χρήστο Μιχαλάκη, τέως Αντινομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη που είχε την ευθύνη για την τουριστική προβολή του Νομού...







Τελικά, μόνο οι Μάγνητες έχουν διάθεση να προωθήσουν τον τουρισμό τους. Αυτό ανακύπτει από δύο νέα δελτία Τύπου για συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ισάριθμες τουριστικές εκθέσεις. Όπως είχαμε γράψει προ ημερών, ένα δελτίο Τύπου που «βαφτιζόταν» της Περιφέρειας, εστάλη και αφορούσε μόνο σε συμμετοχή Βολιωτών σε διάφορες εκθέσεις τουρισμού. Πλέον, συμβαίνει το ίδιο, αλλά πιο προσεκτικά

Παράδειγμα πρώτο

Από τη Δ/νση Ανάπτυξης των Περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, μάθαμε ότι σε έκθεση στη Νυρεμβέργη (Freizeit-Messe 2011, από 2 έως 6 Μαρτίου) η Περιφέρεια μετείχε με δικό της περίπτερο και «ικανοποίησε τη σύγχρονη τάση για ολοκληρωμένη επαγγελματική ενημέρωση της τουριστικής αγοράς, προβάλλοντας τουριστικά θέματα και των τεσσάρων νομών της μέσα από αφίσες, ηλεκτρονικό κι έντυπο υλικό καθώς και με δείγματα της τοπικής γαστρονομίας».

Αυτά. Ακολουθεί ένα τεράστιο κείμενο – σε σχέση με τις παραπάνω αράδες – για τη συμμετοχή των Μαγνήτων στην έκθεση. Επί λέξει: «Σε συνέχεια του περιπτέρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρχε άλλο περίπτερο με συμμετέχοντες από τη Μαγνησία, την Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Μαγνησίας, Δήμους της Μαγνησίας, την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, κ.ά.».

Σε μια πόλη με χιλιάδες τρικαλινούς, είναι σαφές ότι μια φωτογραφία από τα Μετέωρα, δεν αρκεί για την προώθηση του θρησκευτικού ή άλλου τουρισμού. Ένα θετικό που περιλαμβάνει το δελτίο, είναι ότι η έκθεση αυτή επελέγη, διότι η AirBerlin από τον Μάιο θα συνεχίσει τα δρομολόγιά της Νυρεμβέργη – Ν. Αγχίαλος. Ενώ υπήρξε και «ενδιαφέρον» για τη νέα σύνδεση Σκιάθου – Ντίσελντορφ, από φέτος. Την Περιφέρεια εκπροσώπησε «η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, κα Θλιβερού Μαρία».

Παράδειγμα δεύτερο

Λίγες ημέρες αργότερα, από το γραφείο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, εστάλη άλλο δελτίο Τύπου. Αυτή τη φορά για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου (9 έως 13 Μαρτίου). Αφού γράφονται τα πολλά γνωστά (σημαντική έκθεση, σημαντική παρουσία κ.λπ.), αναφέρονται οι συμμετέχοντες: «ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης , ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  Ν. Λάρισας κ. Γιώργος Πολύζος, η ξενοδόχος κ. Ιωάννα Μποτσιβάλη, ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιώργος Φλέρης, ο κ. Κων/νος Ευσταθίου Επιχειρηματίας από την  Αλόννησο και ο κ. Λεωνίδας Οικονόμου από το Χόρτο» (δεν αλλάξαμε ούτε «και», αν σας παραξενεύει η χρήση κεφαλαίων σε λέξεις όπως «επιχειρηματίας»).

Συμπεράσματα - Απορίες

Οι Μάγνητες, λόγω άμεσου ενδιαφέροντος για Πήλιο, Β. Σποράδες και αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, είχαν προγραμματίσει τη συμμετοχή τους, πιθανώς ως Ν.Α. Μαγνησίας - λόγω της κας Εύης Αδαμάκη, της πλέον δραστήριας αντινομάρχου τουρισμού σε όλη τη Θεσσαλία -, στις παραπάνω εκθέσεις (και σε αυτές για τις οποίες ήδη γράψαμε). Η Περιφέρεια πήρε τη θέση της Μαγνησίας ή είχε και αυτή εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής, οπότε συμπτύχθηκαν οι παρουσίες, με τον Ν. Μαγνησίας να διατηρεί τα πρωτεία.
Αν τα πράγματα έγιναν κάπως έτσι, τα ερωτήματα είναι πολύ απλά για τους Τρικαλινούς:

-    Τι κοινό έχει κάνει η Περιφέρεια για την περιοχή μας; Ένα φυλλάδιο ή μια αφίσα για τα Μετέωρα, αρκούν;
-    Πώς προωθείται η θέλξη για άλλες περιοχές, πλην Μετεώρων;
-    Υπάρχει σχέδιο δράσης;
-    Ενημερώνονται οι ξενοδόχοι και λοιποί επαγγελματίες;
-    Υφίσταται τρόπος προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού ή/και του χειμερινού τουρισμού και της σύνδεσής του με το Πήλιο;

Μια ενημέρωση θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Θανάσης Μιχαλάκης -Ενεργός Πολίτης





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου