Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ντοπιολαλιές...! Φράσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες (ερασιτεχνική κατηγορία)


Καλά, μιλάμε για "ΤΟ" γέλιο






-Βάλτι τς ένα γκολ αααααα = Βάλτε τους ένα γκολ (το αααααα δεν μεταφράζεται)

και πακέτο
-Δεν εχν' τίπουτα = δεν έχουν τίποτα

-τσιάκστον τα πουδάρια = σπάστου τα πόδια


-χαααααααα χααααααααα χαααααααααααα =επιφώνημα παρότρυνσης στα τελευταία λεπτά του αγώνα (συνηθίζεται σε στημένη φάση)

-Σφίξτουν μια κόκκιν =Βγάλτου μια κόκκινη κάρτα

-Έτσ' ν' αργάσι' =Επιβράβευση αμυντικού που απομακρύνει την μπάλα με σκοπό την καθυστέρηση

-Κάρφουστουν στ' σίτα =Παρότρυνση προς αμυντικό (κυρίως πλάγιο μπακ) για άμεση εξουδετέρωση αντίπαλου επιθετικού πλάγιου (κυρίως) χαφ που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κάνει παππάδες και τσαλήμια.


-Λάισμαν σπάσ' τς σημαία και βάλτη στουν κώλου ς' = Άμεση αντίδραση σε υπόδειξη βοηθού διαιτητή.

-Μουνάκι΄ιπόπτ' εισί δεν βλέπς'? = Φράση που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έλλειψης πρωτοβουλίας του βοηθού διαιτητή.

-Άμα μπδήσου τς σίτα =άμα πηδήσω την περίφραξη. Λίγο πριν γίνει το ντου και ο διαιτητής τρέξει να κλειδωθεί στα αποδυτήρια.
-Κάντουν τάκλιν στου σβέρκου =κάντον τάκλιν στο σβέρκο.Φράση που χρησιμοποιείται για να παροτρύνεις τον παίχτη της ομάδας σου να μαρκάρει λίγο πιό δυνατά.

-Απου που θα φύγς ρε μνί? =απο που θα φύγεις ρε μ....ί? Φράση που δηλώνει προς τον διαιτητή τις περιορισμένες επιλογές διαφυγής μετά το τέλος του αγώνα.


-Σάκιε βάλτουν κι λίγου δαχλάκ' α =Σάκη βάλτου και λίγο δάκτυλο.Φράση που δηλώνει παρότρυνση κυρίως προς το στόπερ της ομάδας για μια πιο δυναμική μεταχείριση του αντιπάλου επιθετικού.

-Μάκιεεεε άρααα πάρτες μόνους αααα =Μάκη κερδισέ τους μόνος σου.Φράση που υποδηλώνει την αμέριστη υποστήριξη προς το πρόσωπο του Μάκη (το αστέρι της ομάδας)

-Γαμόσπιτι ιπόπτ' τι σκουώντς ούλ' ν' ώρα? =Επόπτη που έχεις χάσει τον έλεγχο της σεξουαλικης τάξης στο σπίτι σου γιατί σηκώνεις τη σημαία συνέχεια?Φράση που απευθύνεται στον βοηθό διαιτητή με στόχο την παράθεση εξηγήσεων απο την πλευρά του σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ανεπιθύμητων υποδείξεών του.

- Πούστιε διαιτητιέ, διε φεγς απού δουώ μιέσα,άμα διε ρθει η ΟΥΙΕΦΑ να σι βγαλ' = ομοφυλόφιλε διαιτητή δε θα εξέλθεις των αποδυτηρίων παρά μόνο με την παρέμβαση της Ευρωπα'ι'κής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Φράση που δηλώνει απειλή προς το πρόσωπο του διαιτητή για εγκλεισμό του στα αποδυτήρια,ως πράξη ανταπόδωσης για την κακή του απόδοση, επ' αόριστον...

- Διεκαράκ' λουλού θα σο γαμθεί δουώ μιέσα, ακούς πουστράκ' ?? = αντίπαλε ποδοσφαιριστή με τον αριθμό 10 στη φανέλα θα δεινοπαθήσεις σε αυτό το γήπεδο. Λεκτική απελή προς το αστέρι της αντιπάλου ομάδας(είθισται να φέρει κορδελάκι,μακρύ μαλλί,παπούτσι κοπα μούντιαλ αντίντας καθώς και άλλα θηλυπρεπή αξεσουάρ,αλλά με αδιαμφισβήτητες ποδοσφαιρικές αρετές) με στόχο την καταρράκωση του ηθικού του.Συνήθως εκτοξεύεται κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα,αλλά τελικά μάλλον επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα...-το δεκαράκι μας ξεκωλιάζει-...

- Σιγά α αδιλφιέ , έχω να πάου κι για δλιά αύριου = παίξε πιο ήρεμα γιατί έχω να πάω και στη δουλειά μου αύριο. Παράκληση προς αντιπαλο ποδοσφαιριστή που προβαίνει σε κατάχρηση βίας στη διάρκεια του παιχνιδιού να αναλογιστεί τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμπεριφοράς του στην καθημερινότητα του συναθλητή του.Φυσικά η πολιτισμένη παράκληση δεν ισχύει και για το δεύτερο τάκλιν..

-Ριέφερι?Του γκούρλουσις του πέναλτ? = διαιτητή?Δεν το είδες το πέναλτι?Φράση που δηλώνει την αντίθεση του φιλάθλου προς απόφαση του διαιτητή για μη καταλογισμό πέναλτι.Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μη υπόδειξης κάρτας (νγκούρλουσις νγκάρτα?).Απο τις λίγες περιπτώσεις που η χρήση της συγκεκριμένης φράσης χρησιμοποιείται και προς τον τερματοφύλακα της ομάδας σου.Του γκούρλουσις του πέναλτ' ρε κουνέλα?

-Σφίξτουν κλουτσιά στα ψουμουσάκουλα = ρίχτου κλωτσιά στα "μαλακά".Φράση παρότρυνσης προς το λίμπερο της ομάδας σου να μαρκάρει λίγο πιό δυνατά το αντίπαλο δεκαράκι (βλέπε πιό πάνω) με απώτερο σκοπό την ανακοπή της πορείας ,του συγκεκριμένου παίχτη,προς την μεγάλη περιοχή.



by Γιώργος Κλάντζος & Βαγγέλης Γκαραγκούνης

στο "ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ?"






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου