Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή Βλαχογιάννη σε Μπατζελή για το πρόγραμμα εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας


Την ανησυχία του για την συνέχεια του προγράμματος της «Εκτατικοποίησης της Κτηνοτροφίας», ιδιαιτέρως όσον αφορά το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των σταυλικών εγκαταστάσεων εκφράζει ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή.





Με νέα επιστολή του ο Νομάρχης, είχε προηγηθεί έγγραφο για το ίδιο θέμα στις 5/11/2009, επανέρχεται στο θέμα επισημαίνοντας πως «παρά την καλή διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδηλώνεται με τις συνεχιζόμενες παρατάσεις για την προσκόμιση των άδειών λειτουργίας των σταυλικών εγκαταστάσεων, το πρόβλημα δεν φαίνεται να επιλύεται» και συμπληρώνει:
«Οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες από τον Φεβρουάριο του 2009, αρνούνται να εγκρίνουν τις άδειες λειτουργίας των σταυλικών εγκαταστάσεων, κάνοντας χρήση του εγγράφου 100748/6273/26-11-2007 της Δ/νσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με το οποίο, στις περιοχές Natura 2000 «για την εγκατάσταση ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφικών μονάδων κλπ. μέχρι νομοθετικής ρύθμισης ώστε να ορίζεται διαφορετικά, δεν είναι δυνατή η σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας μας για την προσυπογραφή των ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Ε.Π.Ο.) των έργων που μας υποβάλλονται καθώς και η θετική γνωμοδότηση σε ΠΠΕ και ΜΠΕ προς τις Δ/νσεις σας.».
Κατά συνέπεια σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων είναι όμηροι, της υποχρέωσης με βάση την κοινοτική νομοθεσία να προσκομίσουν τις άδειες των ποιμνιοστασίων τους ώστε να λάβουν τις σχετικές ενισχύσεις και της άρνησης των Δασικών Υπηρεσιών να εγκρίνουν τις άδειες αυτές επειδή αυτό αντίκειται στην εθνική νομοθεσία.
Για το λόγο αυτό, πρέπει :
• να δοθεί με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση η … «δυνατότητα προσκόμισης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010.» και
• συγχρόνως να δοθεί λύση στην ομηρία των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές Natura 2000 με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, στην οποία θα αναφέρεται ότι οι άδειες λειτουργίας έχουν διάρκεια 5 ετών και μετά επανεξετάζονται σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται στις οριστικές μελέτες των περιοχών αυτών για τις ζώνες και την χωροθέτηση των δραστηριοτήτων σε αυτές».

Ο κ. Βλαχογιάννης ζητά την προσωπική παρέμβαση της κυρίας Μπατζελή ούτως ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το καλό των κτηνοτρόφων της περιοχής μας.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου