Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη στην ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η κ. Μερεντίτη, ξεκίνησε την τοποθέτηση της με μία αναφορά στο ότι η κτηνοτροφία αποτελεί εγγύηση ότι η Ελλάδα μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της και με τον τρόπο αυτό μπορεί να προστατευθεί απέναντι σε κάθε είδους κρίση. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της τρικαλινής βουλευτού, έχει ως ακολούθως:
«Το κυρίαρχο για μένα είναι ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Το νομικό καθεστώς το οποίο υπήρχε, δυσκόλεψε πολύ τον Έλληνα κτηνοτρόφο, γιατί χρειαζόταν πλήθος ενεργειών και λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας. Αν υπήρχε, όμως, μια σταθερή και ολοκληρώμενη πολιτική δεν θα αισθάνονταν οι κτηνοτρόφοι ότι παλεύουν μόνοι τους, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους, τρέχοντας συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, δίχως να έχουν την επιστημονική συμπαράσταση που θα έπρεπε να έχουν από την Πολιτεία.
Είναι πολύ θετικό ότι εξαιρούνται οι κατεδαφίσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν, όπως επίσης θετικό είναι και το «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω».
Είναι θετικό, κύριε Υπουργέ, και ήταν μια πρόταση που είχα κάνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το ότι θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή κτηνιάτρου και προσθέσατε, όπως είχα προτείνει, αν δεν υπάρχει κτηνίατρος των ΑΕΙ, να υπάρχει κτηνίατρος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επιστημονική κατάρτιση και η γνώση είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Θέλω να προχωρήσω σε ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως το Νομό μου σχετικά με τις περιοχές NATURA. Εδώ χρειάζεται προσοχή, διότι οι περιοχές NATURA είναι περίπου 80%, δεν υπάρχουν καν σχέδια διαχείρισης που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί. Στην περιοχή μου, στην περιοχή των Τρικάλων, η κτηνοτροφία είναι μια βασική μορφή απασχόλησης και τα 3/4 περίπου του Νομού είναι δίκτυο NATURA με αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα εκτατικοποίησης κτηνοτροφίας, χωρίς να έχει προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να μπορούν να καθοριστούν οι ζώνες και οι χρήσεις γης.
Επίσης όσον αφορά την συμμετοχή της αδειοδοτούσας αρχής, πρότασή μου είναι ότι θα πρέπει να είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της οικείας περιφέρειας. Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Έπρεπε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να είναι αποκλειστικά στους δήμους. Οι δήμοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα όλα τα δεδομένα καθότι έχουν την καθημερινή γνώση, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση τους για τις αποστάσεις, για τις διαδικασίες κ.λ.π. Μέχρις ότου, όμως, να έχουμε αυτή την αλλαγή, που για μένα είναι απαραίτητη, στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στον τρόπο που λειτουργούν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, είναι πολύ σωστό ότι δώσαμε αυτή την αρμοδιότητα στις περιφέρειες. Βέβαια, πρέπει να φροντίσετε, κύριε Υπουργέ, και να φροντίσουμε όλοι μας ώστε όλοι οι δήμοι να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, δηλαδή γεωπόνους και κτηνιάτρους, για να έχουμε ταχεία και σωστή εξυπηρέτηση όλων αυτών που τολμούσαν, αλλά κυρίως αυτών που θα τολμήσουν και θα επιδιώξουν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.
Απαραίτητη είναι και η χαρτογράφηση των βοσκοτόπων. Γιατί αν δεν ξέρουμε πώς και από ποιους χρησιμοποιούνται, αν δεν μπορούν να ελέγχονται, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να ενταχθούν σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, τότε για ποια κτηνοτροφία μιλάμε;
Τέλος σας καταθέτω την αντίδρασή μου σχετικά με τις λαϊκές αγορές. Δεν συμφωνώ με αυτό που πάμε να κάνουμε, να επιτρέψουμε δηλαδή, στις λαϊκές αγορές να πωλούνται κτηνοτροφικά προϊόντα, γιατί φοβάμαι ότι σε λίγο θα έχουμε μια άναρχη κατάσταση. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να ανήκουν σε έναν και μόνον φορέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων φέρνει μεγάλη αναποτελεσματικότητα και σίγουρα δεν βοηθάει τη γρήγορη εξέλιξη.
Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγική διαδικασία στη χώρα. Αν όμως, δεν σταθούμε και πάνω στο μεγάλο αίτημα των απανταχού παραγωγών της χώρας, βοηθώντας τους στην αγορά εφοδίων, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσματα. Η στρόφιγγα των τραπεζών έκλεισε. Οι περισσότερες ενώσεις αδυνατούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς μας. Αν δεν βρείτε σαν Υπουργείο λύση στη χρηματοδότηση εφοδίων στους παραγωγούς, λυπάμαι αλλά τα χωράφια μας το καλοκαίρι δεν θα έχουν ούτε σπόρο ούτε λίπασμα, άρα δεν θα έχουμε παραγωγή».
Τρίκαλα, 9 Μαρτίου 2012
(από πολιτικό γραφείο Σούλας Μερεντίτη)
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου