Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επιτυχίες συντοπιτών στο Los Angeles της Αμερικής & «Η Καραγκούνα του Hollywood»


Ο Ελληνισμός της Αμερικής κρατάει γερά τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πολιτισμική μας κληρονομιά, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις ‘καλλίτερα από εμάς εδώ στην Ελλάδα’ που έχουμε επηρεαστεί πολύ από τα δήθεν μοντέρνα πράγματα, σε συνδυασμό με την εσωτερική «φαγωμάρα» και την πολιτική της απαξίωσης, των τελευταίων ετών.





Είδαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων τις μεγαλοπρεπείς παρελάσεις για την 25η Μαρτίου σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία και όχι μόνο. Αυτές λοιπόν οι ελληνικές κοινότητες της διασποράς διοργανώνουν πολυποίκιλες δράσεις πολιτισμού που πηγάζουν από εθνική συνείδηση. Τις πολιτιστικές αυτές δράσεις τις στηρίζουν οι ίδιοι χωρίς ελλαδικά κρατικά κονδύλια.  Μία τέτοια μεγάλη δράση που γίνεται ετήσια αδιάλειπτα και πετυχημένα εδώ και 36 χρόνια, είναι η διοργάνωση του παναμερικανικού διαγωνιστικού φεστιβάλ ελληνικών χορών τετραήμερης διάρκειας, το γνωστό F.D.F. (Folk Dance Festival). Είναι ένα πολιτιστικό αντάμωμα της νεολαίας του ελληνισμού με άριστες κοινωνικές προεκτάσεις, για την ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σ’ αυτές τις πολύ καλές διοργανώσεις, καλούν οι ίδιοι από την μητέρα πατρίδα διακεκριμένους επιστήμονες καθηγητές, μουσικούς, ειδικούς του κάθε αντικειμένου που σκοπό έχουν να στηρίξουν με τις γνώσεις τους την πολύ μεγάλη αυτή προσπάθεια της ομογένειας.

Ο συντοπίτης μας καθηγητής ελληνικών χορών και ταυτόχρονα πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Γιάννης Δήμας με την μεθοδευμένη και επιστημονική του δουλειά έχει διακριθεί και έχει ξεπεράσει προ πολλού τα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας. Κάθε χρόνο καλείτε να διδάξει σε διεθνή σεμινάρια και να οργανώσει ομάδες πολιτισμού με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό που πηγάζει μέσα απ’ τον ελληνικό χορό, από 8 έως και σε 12 σεμινάρια ετησίως, ανά την υφήλιο όπου υπάρχει και δρα ελληνισμός. Μεταξύ των πολλών του δράσεων εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι, έχει φθάσει σε σημείο να είναι ο υπεύθυνος καθηγητής χορών επίλεκτων χορευτικών ομάδων του ελληνισμού από πολύ μακριά, όπως της Pasad
ena του Los Angeles, ενώ διαβιώνει στα Τρίκαλα και η βασική του δουλειά είναι εδώ στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σήμερα βέβαια είναι σχετικά εύκολο αυτό όπως μας δήλωσε ο ίδιος, διότι υπάρχει άμεση επικοινωνία με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, δηλαδή μπορείς να κάνεις μάθημα και να δίνεις οδηγίες σε εικόνα και ήχο ταυτόχρονα στη άλλη άκρη της υδρογείου. Αυτό συνδυάζεται βέβαια και με δύο εβδομαδιαία σεμινάρια ετησίως στο LosAngeles, ή οπουδήποτε αλλού. Στο διαγωνιστικό φεστιβάλ F.D.F. συμμετέχουν συνήθως πάνω από 300 χορευτικές ομάδες απ’ όλη την Αμερική και το παρακολουθεί συνολικά πάνω 8.000 κόσμος.
 Σ’ αυτό το φεστιβάλ ο συντοπίτης μας καθηγητής στήριξε ‘κοουτσάρισε’ τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της Pasadena του LosAngeles, δύο φορές, συγκεκριμένα τα έτη 2011 και 2012. Για το όλο εγχείρημά του προτείνει και συνεργάζεται με αξιόλογους πετυχημένους τρικαλινής καταγωγής μουσικούς που στηρίζουν ένα καθοριστικό μέρος της όλης αυτής προσπάθειας.
Τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκαν στην Καλιφόρνια οι συντοπίτες μας: ο καθηγητής χορών Γιάννης Δήμας και οι δεξιοτέχνες μουσικοί: Χρίστος Κιτσόπουλος, Μίλτος Κρανιάς, Άρης Ντίνας, Γιάννης Σούλτης. Όλοι μαζί σε αγαστή συνεργασία προετοίμασαν και στήριξαν τις δύο καλλίτερες χορευτικές ομάδες (ανδρών-γυναικών και εφήβων-νενίδων) της Pasadena Los Angeles. Μετά  από μεθοδευμένη προσπάθεια κατόρθωσαν να κερδίσουν στους ενήλικες πρώτο χρυσό μετάλλιο και στους έφηβους δεύτερο αργυρό μετάλλιο, στο 35ο F.D.F. το παναμερικανικό διαγωνιστικό φεστιβάλ ελληνικών χορών.

Πραγματικά ήταν κάτι το φανταστικό και τα συναισθήματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν περιγράφονται, διότι όταν υπάρχει μια τέτοια μεγάλη επιτυχία που ως γνωστόν προετοιμάστηκε από τόση μεγάλη απόσταση, φανταστείτε τι μπορούσε να γίνει όταν οι βασικοί συντελεστές θα μπορούν να διαβιούν στον ίδιο χώρο με την διαγωνιζόμενη χορευτική ομάδα.
Το θέμα δεν τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2011 για τον κ. Γιάννη Δήμα διότι του προτάθηκε εκ νέου συνεργασία για την επόμενη χρονιά.
Πράγματι ξεκίνησε μια νέα προετοιμασία για το νέο 36ο F.D.F. του 2012. Έγιναν οι ανάλογε επαφές και τα ανάλογα μαθήματα από μακριά ηλεκτρονικά αλλά και άμεσα από κοντά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τον καθηγητή χορών τα μέλη της μουσικής ομάδας είχαν και άλλες μεμονωμένες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο καταξιωμένος μουσικός Μίλτος Κρανιάς καλέστηκε να συμμετέχει ως βασικός σολίστ στο μπουζούκι και στο τραγούδι στην μεγάλη ετήσια γιορτή Greek festival της νεολαίας του Los Angeles που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011 και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι ο Μίλτος Κρανιάς έχει ανοικτή πρόσκληση να συμμετέχει και την επόμενη χρονιά Σεπτέμβριος 2012, σ’ αυτή τη γιορτή. Το ταλέντο του και η δεξιοτεχνία του έγιναν γνωστά και τον ζήτησαν να συνεργαστεί και από Νέα Υόρκη, όπως επίσης και από άλλες πολιτείες της Αμερικής.
Στο 36ο F.D.F. που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο εκ μέρους της Pasadena Los Angeles έλαβε μέρος η ομάδα των εφήβων. Όπως έγινε το 2011 έτσι και το 2012 ο συντοπίτης μας καθηγητής προετοίμασε για ένα χρόνο ανάλογα και αυτή την χορευτική ομάδα. Δυστυχώς όμως για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να μεταβεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Los Angeles, έτσι το κύριο βάρος του προγράμματος το ανέλαβαν από την Ελλάδα οι μουσικοί: Αχιλλέας χαχάμης, Γιώργος Κολτσίδας, Γιάννης Σούλτης, υπό την ευθύνη του έμπειρου μουσικού Μίλτου Κρανιά. Η μουσική αποστολή ταξίδεψε στην περιοχή της Καλιφόρνιας. Εκεί συνεργάστηκαν με την χορευτική ομάδα των εφήβων που καθοδηγούνταν οργανωτικά από την χοροδιδάσκαλο Ελένη Κούλος-Ιωάννου, με βάσει το πλάνο του προγράμματος που είχε σχεδιάσει και καθοδηγήσει από μακριά και από καιρό, ο καθηγητής Γιάννης Δήμας. Το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια χρονιά πολύ ευχάριστο και αυτό γιατί κατέλαβαν εκ νέου την δεύτερη θέση παίρνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το αργυρό μετάλλιο στη κατηγορία αυτή.
Μέσα σ’ όλα αυτά συνέβη και το εξής μη αναμενόμενο αλλά ωραίο γεγονός. Κατά την διάρκεια φιλοξενίας των μουσικών στο Los Angelesοι εκεί υπεύθυνοι έκαναν και μια ξενάγηση στο κέντρο της πόλης που δημιούργησε τον ‘μύθο’ του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως επίσης είχαν και μια επίσκεψη στο θρυλικό Hollywood.Εκεί μετά την φωτογράφηση στην χαρακτηριστική πινακίδα της περιοχής οι μουσικοί μας και συγκεκριμένα ο Μίλτος Κρανιάς πρότεινε να βιντεοσκοπήσουν και ένα τραγούδι για το προσωπικό τους αρχείο λέγοντας επί λέξη ’’να έχουμε να το θυμόμαστε γιατί δεν ξέρουμε αν αξιοθούμε να έρθουμε ξανά’’(karagouna Hollywood style). . Τι άλλο πιο αντιπροσωπευτικό θα έπαιζαν οι μουσικοί μας, μα φυσικά την Καραγκούνα. Ένας από τους ομογενείς βιντεοσκόπησε με το κινητό του το στιγμιότυπο και αμέσως είχε την ιδέα να το ανεβάζει στο ηλεκτρονικό διαδίκτυο με το όνομα καραγκούνα Hollywood Έκτοτε δια μέσου διαδικτύου παίζει συνεχώς. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω μίνι βίντεο το έπαιξαν ραδιοφωνικοί σταθμοί και το έδειξαν τοπικά και πανελλήνια τηλεοπτικά κανάλια, όπως ο Αντένα δια μέσου της εκπομπής ‘Ράδιο Αρβύλα’ με πολύ θετικά σχόλια. Αυτό γιατί χρονικά συνέπεσε με την πρώτη παγκόσμια κίνηση ‘είμαστε όλοι έλληνες’
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Δήμας σε συνεργασία με την κ. Ελένη Κούλος-Ιωάννου ήδη ξεκίνησε και δουλεύει την προετοιμασία για τρίτη συνεχή χρονιά, για την επόμενο διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού, το 37ο F.D.F. που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013. Πιστεύουμε ότι η τρικαλινή ομάδα προφανώς θα έχει να μας παρουσιάσει κάτι ανάλογο και αξιόλογο του χρόνου.
Εμείς ως φορέας ενημέρωσης τους ευχόμαστε κουράγιο και κάθε επιτυχία! Μπράβο παιδιά! τιμάτε τον τόπο μας!, τιμάτε τον πολιτισμό μας!, τιμάτε τον ελληνισμό μας!.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου