Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

H εκδήλωση για τα «10α Τσιαβαλιάρεια» στην Πιαλεία Τρικάλων


Λιτή και σεμνή ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Πιαλεία για τα «10α Τσιαβαλιάρεια» που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και ο Δήμος Πιαλείων, προς τιμήν του πρώτου νεκρού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, Βασίλειου Τσιαβαλιάρη.





Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων ήταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες και όλα τα στοιχεία της εποχής, ο πρώτος νεκρός στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 στο ύψωμα Γκόλιο στο 21ο φυλάκιο των ελληνοαλβανικών συνόρων σε ηλικία μόλις 28 ετών, το οποίο ήταν και το πρώτο όπου επιτέθηκαν οι ιταλοί τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη που υπογράμμισε ότι «σε στιγμές όπως η σημερινή, που ο τόπος μας διέρχεται πολλαπλές κρίσεις,όχι μόνο την οικονομική αλλά και κρίση κοινωνική και πολιτισμική, τα παραδείγματα της θυσίας τέτοιων ηρώων πρέπει να αποτελούν φάρο και οδηγό για όλους εμάς. Και δόξα τω Θεώ αυτός ο τόπος, ο νομός Τρικάλων, ευτύχησε να έχει πολλούς ήρωες για τους οποίους πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτός είναι ο πλούτος του τόπου μας και αν στηριχθούμε σ' αυτόν να είστε σίγουροι ότι και αυτή την κρίση και τις επόμενες κρίσεις θα τις ξεπεράσουμε. Γιατί ο Ελληνισμός είναι μόνος του μια δύναμη. Η ιστορία είναι ο πλούτος μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πιαλείων κ. Χρήστος Μάμαλης τονίζοντας πως «η Πιαλεία έχει μια μοναδική τιμή, ξεχωριστή σε όλη τη χώρα. Ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης ήταν ο πρώτος νεκρός του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τιμώντας τη μνήμη του τιμούμε και την μνήμη όλων των ηρώων του πολέμου. Τιμούμε τους προγόνους μας οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες είπαν ένα μεγάλο και βροντερό όχι στον εισβολέα.Οι δικοί μας ήρωες απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες έχουν ψυχή, τα έβαλαν με τις φασιστικές υπερδυνάμεις της εποχής και πέτυχαν μοναδικές στην παγκόσμια ιστορία νίκες που σήμερα μας γεμίζουν εθνική περηφάνεια».

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων, ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο και απαγγελία ποιημάτων.

Χάρης Μαντέλλος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου