Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Αγοραστός:«Ακούω τη… σιωπή σας,βλέπω τον θυμό στα μάτια σας»


-Μετά από… 15 (!) μήνες από τη συγκομιδή θα πάρουν οι παραγωγοί, αν πάρουν, τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ






«Ακούω τη… σιωπή σας, βλέπω τον θυμό στα μάτια σας. Οι υπερήφανοι Θεσσαλοί δεν φοβούνται από τα εκβιαστικά διλήμματα, αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένοι να φοβίσουν αυτούς που στερούν από τον τόπο μας την ελπίδα», τόνισε με έμφαση ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στον Παλαμά.


Απευθυνόμενος στους πολίτες του Παλαμά που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα ενώ άλλοι τόσοι παρέμεναν εκτός αυτής, ο κ. Κ. Αγοραστός προέτρεψε τους αγρότες της Θεσσαλίας και ειδικότερα του νομού Καρδίτσας «να χαράξουν με την ψήφο τους κόκκινες γραμμές απέναντι στις αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Στείλτε μήνυμα να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα του Αχελώου και όλα τα αναγκαία αρδευτικά έργα, στείλτε μήνυμα για δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ για τις ζημιές τόσο από το πράσινο σκουλήκι όσο και τις βροχοπτώσεις, στείλτε μήνυμα για ισχυρή χρηματοδότηση από τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η μείωση της νιτρορύπανσης», είπε καταχειροκροτούμενος από τους αγρότες του Παλαμά.


Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στον «καταστροφικό», όπως τον χαρακτήρισε «νέο νόμο του ΕΛΓΑ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο αφού οι παραγωγοί υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλες εισφορές και θα παίρνουν μόνο προκαταβολές και αποζημίωση στο τέλος του χρόνου μόνο αν οι συνολικές αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ είναι λιγότερες από τις εισφορές των αγροτών. Φανταστείτε ότι για τη μεγάλη καταστροφή που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, αν η διαδικασία ξεκινήσει από το 2011, τότε θα πάρουν μια προκαταβολή πιθανόν τον Φεβρουάριο και εξόφληση αν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ στο τέλος του 2011. Δηλαδή θα πάρουν αποζημίωση 15 ολόκληρους μήνες μετά τη συγκομιδή!

Εμείς στον ενωτικό συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» είμαστε ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα υπέρ της χορήγησης δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές στο βαμβάκι, είμαστε υπέρ των εξατομικευμένων αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ για κάθε παραγωγό με βάση φυσικά το μέγεθος της ζημιάς. Λέμε όχι απερίφραστα σε αποζημιώσεις – ψίχουλα ευρώ μέσω ΠΣΕΑ και σε αποζημιώσεις μετά από 15 μήνες!»

Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα της νιτρορύπανσης επισημαίνοντας:
«Σε μια περιοχή όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, το πρόγραμμα αυτό είναι ανάσα. Ένα από τα προγράμματα – δεν είναι δα και τόσα πολλά στη χώρας – που αποδεικνύεται απολύτως πετυχημένο προσφέροντας στο περιβάλλον, στην αλλαγή νοοτροπίας στον αγρότη, στην εξοικονόμηση νερού, στην ανθρώπινη υγεία,

Αντί λοιπόν αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο να συνεχιστεί με τους ήδη ενταγμένους αγρότες αλλά και να εξασφαλισθούν πρόσθετοι για να ενταχθούν κι άλλοι αγρότες ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο ουσιαστικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους κόβοντας απ’ αυτό το πρόγραμμα.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος. Και τονίζω και πάλι: Δεν το λέμε από αντιπολιτευτική διάθεση. Άλλωστε, σ’ αυτά τα θέματα όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Γι’ αυτό εμείς σας λέμε  υπεύθυνα: Οι αγρότες της Θεσσαλίας χρειάζονται αιρετή περιφέρεια που να διεκδικήσει, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά,
ανυποχώρητα, από την κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και κυρίως τη μείωση της νιτρορύπανσης

Αντιλαμβάνεσθε ότι ο κυβερνητικός υποψήφιος ούτε μπορεί ούτε θέλει να το κάνει αυτό».
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στα πολλά εγκαταλελειμμένα πέτρινα σχολεία που υπάρχουν διάσπαρτα στη Θεσσαλία – «κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής» τα χαρακτήρισε -  και δεσμεύτηκε να βρει πόρους για τη συντήρηση αλλά και την αξιοποίησή τους.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου