Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων καταγγέλουν


Μετά τη σαρωτική επιδρομή του πράσινου σκουληκιού, ήρθαν οι συνεχείς και πολυήμερες βροχοπτώσεις να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην βαμβακοκαλλιέργεια.







 Οι ποσότητες του βαμβακιού που παραμένουν αμάζευτες στη Θεσσαλία - υπολογίζεται ότι έχει γίνει συλλογή του 35%, περίπου, της συνολικής ηρτημένης παραγωγής - είναι πολύ δύσκολο και, σε αρκετές περιπτώσεις, μάλλον αδύνατο να συλλεγούν, καθώς χωράφια έχουν μετατραπεί σε βούρκους και δεν μπορούν να μπουν μέσα οι συλλεκτικές μηχανές. Αλλά και όσα βαμβάκια μαζευτούν θα είναι υποβαθμισμένα και ποσοτικά και ποιοτικά, λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσαν το πράσινο σκουλήκι, η βροχή και η μεγάλη υγρασία.

 Η μείωση και η ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής θα φέρει σημαντική απώλεια εισοδήματος στους βαμβακοπαραγωγούς, που, φέτος, λόγω της σχετικά καλύτερης εμπορικής τιμής του προϊόντος, περίμεναν να «ξελασπώσουν» για τα προηγούμενα χρόνια και «κάτι να τους μείνει».
 Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων απαιτούμε από την κυβέρνηση να καλύψει, στο ακέραιο, την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

 Η αρνητική απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, στο αίτημα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών να αποζημιωθούν, μέσω ΕΛΓΑ, για το σύνολο των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι και η παραπομπή τους στα ΠΣΕΑ δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή την  κατεύθυνση.

 Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς και όλους τους αγρότες ν' αγωνιστούμε ώστε να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το ζωτικό και δίκαιο αίτημα για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

 Καλούμε, επίσης, τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ και γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι η «πηγή» των πολλών και πολύ οξυμένων αγροτικών προβλημάτων.

 Οπλο των αγροτών σ' αυτόν τον αγώνα είναι και η ψήφος τους στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τιμωρία όλων όσοι, με πολλούς και διάφορους τρόπους, στηρίζουν αυτή την πολιτική και για την επιβράβευση όσων την αντιπαλεύουν».

 Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας
 Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας
 Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ»




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου