Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά - «Τα Τρικαλινά-Τραγούδια της Θεσσαλικής Γης»


- Τραγούδησε την πόλη
- Με ποιητικό βλέμμα και...μελωδική γραφή!
- Ποιήματα έντονου λυρισμού στο βιβλίο που παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο






Η κα. Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά «διακονεί επαξίως δύο υψηλές τέχνες: την τέχνη της ποίησης και την τέχνη της ζωγραφικής». Καρπός τής εν θέματι πνευματικής ενασχόλησης είναι το βιβλίο της με τίτλο "Τα Τρικαλινά" και υπότιτλο "Τραγούδια της Θεσσαλικής γης", εικονογραφημένο μάλιστα από την ίδια με μολύβι, κάρβουνο και πενάκι. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων ολοκλήρωσε την έκδοση της ποιητικής συλλογής και, χθες το απόγευμα, έγινε επιτυχώς η παρουσίασή της στην -ασφυκτικώς γεμάτη- αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Τραγούδησε την πόλη


Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Ηλίας Κεφάλας συγγραφέας και η Δρ. Φανή Μπαλαμώτη φιλόλογος - κοινωνική ανθρωπολόγος, ενώ ποιήματα της έκδοσης απήγγειλε με μοναδικό τρόπο η ηθοποιός κα. Σία Φαράκη. «Το ποιητικό βλέμμα της Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά εστιάζεται πάνω στα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τα οποία αναμφιβόλως υπήρξαν οι ευδιάκριτες σημαδούρες μέσα στη θάλασσα της μνήμης της. Η μυθική Τρίκκη, ο Ληθαίος και ο Ασκληπιός, το κάστρο και ο προφήτης Ηλίας προβάλλουν ως οι δυνατότεροι πόλοι παράσυρσης της φαντασιακής επιστροφής, ενώ άλλες απόμερες και μη συνοικίες, όπως το Βαρούσι, τα Σαράγια, τα Κουτσομύλια αποβαίνουν οι συνεχείς αιτίες της πραγματικής επιστροφής. Η ποιήτρια, όμως, εξακτινώνει τη φαντασία της ευρύτερα φτάνοντας μέχρι τους καλπασμούς των αλόγων της Λαζαρίνας, στα ασημόφεγγα κλέη του ευρύστερνου Πηνειού, στα ονομαστά γεφύρια (...) Η φανταχτερή της παλέτα χρωματίζει τις παλιές εκκλησιές, τους λουλουδιασμένους κήπους και τα δέντρα (...) Μέσα στα ποιήματα έρχονται να καταλάβουν τον δικό τους χώρο τα ξακουστά βουνά, οι οδοιπορίες των Βλάχων και των Σαρακατσάνων και οι λαϊκοί θρησκευτικοί ανασασμοί (...) Την ευχαριστούμε γιατί τραγούδησε για την πόλη μας με ειλικρινή αγάπη και ενθουσιασμό και με γλώσσα ποιοτική. Η σχέση αυτή, βέβαια, αποβαίνει αμφίδρομη. Γιατί οι ύμνοι του βιβλίου της με τον τίτλο "Τρικαλινά" αξίζουν και στην πόλη και στην ίδια», τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Κεφάλας.

Λυρισμός & χιούμορ

Η κα. Φ. Μπαλαμώτη, από την πλευρά της, υπογράμμισε: «Ο υπότιτλος της συλλογής είναι από μόνος του ενδεικτικός του λυρισμού που κυριαρχεί. Δεν είναι ποιήματα, είναι 'τραγούδια' -και η λέξη περικλείει από μόνη της τη μελωδία, τον ρυθμό, το σιγομουρμούρισμα, την χαρά αλλά και τη λύπη που αυτά εκφράζουν. Το βιωματικό στοιχείο είναι κυρίαρχο. Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν με έντονο συναισθηματισμό, αλλά όχι μελοδραματισμό, και στα ποιήματα σκιαγραφούνται μορφές -επώνυμες και ανώνυμες- παλιών Τρικαλινών, διάφορα μικρά καθημερινά περιστατικά, η γειτονιά, ορισμένα σημαντικά σημεία της πόλης, τόποι και τρόποι διασκέδασης, εικόνες, ήχοι και μυρουδιές των παιδικών και νεανικών χρόνων της δημιουργού. Όλα αυτά είναι δοσμένα με λυρισμό, τρυφερότητα, αλλά και χιούμορ. Έχοντας διαβάσει τα ποιήματα της συλλογής, διαπιστώνουμε ότι η ποιήτρια είναι μόνο σώματι απούσα από τα αγαπημένα της Τρίκαλα. Η ψυχή και ο νους της γυρίζουν αέναα στη θεσσαλική γη, στα χρόνια της αθωότητας και της ωριμότητας, στα χρόνια που χαράχτηκαν μέσα της βαθειά και που τα σημάδια που άφησαν μετουσιώθηκαν στα ποιήματα της συλλογής που μας έφεραν όλους εδώ σήμερα».

Νοσταλγία

«Νοστάλγησα την ιδιαίτερη πατρίδα μου όσο δεν λέγεται και κάποια στιγμή ξεχείλισε αυτή η νοσταλγία...», δήλωνε, νωρίτερα στους δημοσιογράφους, μιλώντας για το εξαιρετικό έργο της, η... Κουτσομυλιώτισσα κα. Π. Μπαλαμώτη-Σπιτά.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Τρικκαίων και εκ νέου υποψήφιος κ. Μιχάλης Ταμήλος, η πρόεδρος του Π.Ο.Δ.Τ. κα. Νικολέτα Μπρουζούκη και η πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κα. Νανίνα Σακκά – Νικολακοπούλου.

Πρωινός Λόγος


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου