Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

To Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Τρικκαίων ερευνά και διασώζει την παράδοση

Την Κυριακή 6 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Μύλο Ματσόπουλου, το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του ΠΟΔΤ πραγματοποιεί την ετήσια λαογραφική εκδήλωση των τμημάτων του.



Το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων με υπεύθυνο το Σταύρο Σούλιο, χοροδιδάσκαλο, στα σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του υπηρετεί με υπευθυνότητα και σεβασμό τον παραδοσιακό χορό.


Ερευνά, διασώζει, προβάλλει και μεταδίδει στις νεώτερες γενιές την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής των Τρικάλων και την καθιστά ουσιαστικό και ενεργό στοιχείο της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και πολύτιμη παρακαταθήκη δημιουργικής συνέχειας στο μέλλον.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την αναπαράσταση της παραδοσιακής ασχολίας της επεξεργασίας του μαλλιού. Πρόκειται για μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής μας παλιότερα που συνδέεται άμεσα με την πλούσια και εκτεταμένη κτηνοτροφία.

Η ανθούσα παλιότερα παραγωγή μάλλινων ειδών εκμεταλλεύονταν την άφθονη ποσότητα μαλλιού και τα προϊόντα (νήματα και υφαντά) προορίζονταν για ην κάλυψη αναγκών της οικογενείας αλλά και για εμπορικούς σκοπούς. Οι ασχολίες αυτές ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια των γυναικών που από μικρή ηλικία μάθαιναν από τις μεγαλύτερες τα μυστικά της κατασκευής νημάτων και της υφαντικής., βοηθώντας τες αρχικά και μετέπειτα φτιάχνοντας τα οι ίδιες. Ο αργαλειός λογίζονταν ανάμεσα στα απαραίτητα του οικιακού εξοπλισμού και ήταν μόνιμα τοποθετημένος σε μια γωνιά του σπιτιού.

Η όλη διαδικασία περιελάμβανε: κούρεμα των προβάτων, ξάσιμο του μαλλιού, , πλύσιμο των μαλλιών στο καζάνι , γνέσιμο με ρόκα και τσικρίκι αποθήκευση των νημάτων σε κουβάρια και αλυσίδια κλπ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πολυάριθμοι χορευτές όλων των τμημάτων (παιδικά, εφήβων , ενηλίκων) με κέφι και μεράκι θα αναβιώσουν με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο χορούς από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία, Θράκη και Νησιά κτλ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν οι χοροδιδάσκαλοι Σοφία Κωστούλα και Σταύρος Σούλιος.

Παίζουν οι μουσικοί : Αλέξης Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο) Λευτέρης Γάλλος (βιολί) Αποστόλης Ντούμας (κρουστά) Κώστας Παπαδημητρίου (λάουτο)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου