Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η οικολογική κρίση απειλεί το κοινό μας μέλλον στον πλανήτη


Μήνυμα του Νίκου Παππά
για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος




Η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα θέματα – κλειδιά της εποχής μας, αφού προηγουμένως συνειδητοποιήσαμε ότι η ένταση και η έκταση της οικολογικής κρίσης απειλεί όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Όλο και περισσότερο πολίτες, πολιτικοί, επιστήμονες, τεχνοκράτες, οικολόγοι, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και κυβερνήσεις προβληματίζονται, ανησυχούν, διαμαρτύρονται, αντιδρούν και δρουν για ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον.

Προβάλλεται διαρκώς στις μέρες μας η αναγκαιότητα να καταστεί κύρια προτεραιότητα για την κοινωνία, τη βιομηχανία και την τεχνολογία και να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα των κυβερνήσεων, ο σεβασμός και η διατήρηση της ισορροπίας της φύσης.
Αρχίσαμε να μιλάμε για «το κοινό μας μέλλον» όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν όρια. Όμως δε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο το περιβάλλον, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς.

Ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης θεωρείται η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και υποστηρίζεται με ενθουσιασμό από όλους όσοι ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντική ισορροπία, στοχεύοντας στη γνώση και στη συνειδητοποίηση του περιβάλλοντος, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα προβλήματά του, στην κινητοποίηση ατόμων και ομάδων ώστε να αναληφθεί δράση στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης και της επίλυσης των προβλημάτων αυτών.

Δυστυχώς, πέρα από διακηρύξεις, από ομιλίες και από δηλώσεις, η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω.

Ενώ μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη» διακόπτει στη Θεσσαλία το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, ένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος σε μια περιοχή με εντατική αγροτική εκμετάλλευση.

Το χειρότερο είναι ότι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται να μεταφέρει τα σχετικά κονδύλια στην εκλογική της περιφέρεια. Μπροστά στο προφανές εκλογικό όφελος, τι είναι οι οικολογικές ευαισθησίες…

Παράλληλα, την ώρα που ο κάμπος της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει την απειλή της ερημοποίησης από την έλλειψη νερού και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, η κυβέρνηση στερεί από την περιοχή μας την εκτροπή του Αχελώου, ένα μεγάλο έργο που η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε φτάσει λίγο πριν το τέλος.





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου