Πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος μπορεί να μην είναι γνωστός τόσο όσο οι Ιερές Μονές των Μετεώρων, ωστόσο αξίζει για χίλιους δύο λόγους κανείς να τον επισκεφθεί μιας και θα μάθει αρκετά πράγματα για την προϊστορία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας.
Ο λόγος για το Σπήλαιο της Θεόπετρας το οποίο όντας πλέον επισκέψιμο καλεί όλους να το γνωρίσουν από κοντά και να δουν μια άλλη πλευρά της ζωής των προϊστορικών χρόνων.
Βέβαια σημαντικό γεγονός θα είναι και η ολοκλήρωση του Μουσείου που κατασκευάζεται στα ριζά του βράχου όπου βρίσκεται το Σπήλαιο, ενώ εκεί θα φιλοξενούνται σε ειδικές προθήκες τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα του σπηλαίου.
Πάντως όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν μπορούν να το κάνουν καθημερινά – εκτός Δευτέρας – από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 3 μετά το μεσημέρι, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο...
Ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος βάσει του Νόμου 3028/2002, χαρακτηρίστηκε πλέον το Σπήλαιο της Θεόπετρας το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το θέμα αυτό απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν πρόσφατα.
Παράλληλα ως απόρροια της παραπάνω απόφασης είναι και η επιβολή εισιτηρίου στους επισκέπτες του Σπηλαίου της Θεόπετρας, όπως εξάλλου γίνεται και στους υπόλοιπους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, κάτι που θα ισχύσει εξάλλου στο προσεχές χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ο χώρος είναι πλήρως επισκέψιμος και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν από κοντά τα σπάνια ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
H διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας Νίνα Κυπαρίσση – Αποστολίκα τόνισε ότι το μοναδικό πρόβλημα στην παρούσα χρονική φάση είναι η παρουσία φύλακα στο χώρο δεδομένου ότι τις ανάγκες του Σπηλαίου καλύπτει ένας φύλακας τον οποίο έχει παραχωρήσει η διεύθυνση της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και ένας ακόμη υπάλληλος που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμπάκας. "Δυστυχώς φέτος δεν μας ενέκριναν κονδύλι για τη φύλαξη του χώρου και έτσι οι ανάγκες μας καλύπτονται εκ περιτροπής" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κυπαρίσση.
Παράλληλα όπως ανέφερε από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του Συστηματικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης ή αλλιώς Μουσείο όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Σύμφωνα με τη διευθύντρια θα γίνουν και εργασίες στο πίσω μέρος του κτηρίου για την προσθήκη ενός συνεδριακού χώρου όπου θα λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις εκπαιδευτικής φύσεως.
Η κατασκευή του Συστηματικού Κέντρου έχει ως στόχο την επαφή των επισκεπτών με την πρώιμη ελληνική προϊστορία, με βασικό άξονα αναφοράς την προϊστορική ανασκαφή του σπηλαίου της Θεόπετρας. Το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 προϋπολογισμού 630.000 ευρώ.
Στους άρτια εξοπλισμούς τεχνολογικά χώρους του Συστηματικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα εκτίθενται τα σπάνια ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο Σπήλαιο της Θεόπετρας, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την περιοχή ως κέντρο πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειωτέον τέλος ότι οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου έχουν συνολικό εμβαδό 188,41 τ.μ., ενώ πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εύκολη και άνετη πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου γίνεται από δύο εισόδους στην πρόσοψη, ενώ υπάρχει και τρίτη μικρότερη στο ανατολικό μπροστινό άκρο του.
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος
Τέλος η κ. Κυπαρίσση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους του νομού αλλά και τους επισκέπτες να προσέλθουν στο Σπήλαιο της Θεόπετρας το βράδυ της 13ης Αυγούστου για να απολαύσουν την Πανσέληνο του Αυγούστου μιας και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφάσισε ο χώρος, όπως και άλλοι 74 σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου