Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Διαφωνεί η διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας με παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή


Μάλιστα η προϊσταμένη της διεύθυνσης ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να γίνει ηθικά αποδεκτή η καταστροφή ενός έργου που δημιούργησε η Υπηρεσία πριν δέκα χρόνια και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να το υπερασπιστεί.





Η παραπάνω διεύθυνση σε σχετικό έγγραφο προς το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Λάππα, σημειώνει ότι η Υπηρεσία  ουδέποτε ενημερώθηκε για την παραπάνω μελέτη, ούτε πριν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από την Τεχνική Υπηρεσία, όπως θα έπρεπε, παρά μόνο όταν είχε ήδη οριστικοποιηθει αυτή.


Ενστάσεις, όσον αφορά την περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των παλαιών φυλακών Τρικάλων και η σύνδεσή τους με τον ποταμό Ληθαίο διατυπώνει η διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας του δήμου Τρικκαίων.


Πάνω στη νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, επισημαίνονται τα εξής.

-Στη νέα μελέτη καταστρέφεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του υπάρχοντος πρασίνου (65-70 δένδρα και θάμνοι, ηλικίας πάνω των 15 ετών και πολύ μεγάλη επιφάνεια χλοοτάπητα), το οποίο εγκαταστάθηκε πριν δέκα χρόνια και με κόστος κατασκευής πολλών χιλιάδων Ευρώ.

Η προτεινόμενη μερική καταστροφή χώρων πρασίνου, για μας συνεπάγεται ολική καταστροφή τους, καθώς υπάρχει υπόγειο σύστημα αυτόματης άρδευσης, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καταστραφεί. Πρέπει να επισημανθεί ότι κακώς έχει επικρατήσει η αντίληψη από την Τεχνική Υπηρεσία, και όχι μόνον, ότι φυτά μεγάλης ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να μεταφυτευθούν.

Σημειωτέον, ότι το συγκεκριμένο έργο χαίρει του θαυμασμού ου συνόλου των κατοίκων της πόλης μας, καθώς επίσης και των ξένων επισκεπτών και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης μας Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον γιατί θα πρέπει να καταστραφεί ένα πρόσφατο έργο και να αντικατασταθεί με ένα νέο έργο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το οποίο κατά τη γνώμη μας έχει τα παρακάτω προβλήματα.

-Ο μεγάλος αριθμός και η πυκνή φύτευση υψηλών δένδρων που προτείνεται στη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν ενδείκνυται κατά την άποψη μας έμπροσθεν ιστορικών μνημείων, διότι εμποδίζεται η οπτική επαφή με το μνημείο. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση δημιουργίας ορθογώνιου χώρου πρασίνου (23x11 μέτρων, με πρόβλεψη φύτευσης 18 υψηλόκορμων και πυκνοφυτεμένων δένδρων) δίπλα στον ήδη υπάρχοντα, που κυριολεκτικά κρύβει τόσο το μνημείο, όσο και τις προτεινόμενες υδάτινες κατασκευές.

Επίσης, εάν εφαρμοστεί, θα καταστρέψει αισθητικά και φυτοτεχνικά την υφιστάμενη κατάσταση πρασίνου. Το έργο αυτό όταν σχεδιάστηκε αρχικά το 2000 από την Υπηρεσία μας, περιελάμβανε δένδρα και θάμνους χαμηλής και οριζόντιας ανάπτυξης αντίστοιχα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική πρόσβαση στο μνημείο.

-Όλες οι υδάτινες επιφάνειες οι οποίες προβλέπονται, θεωρούμε ότι θα πρέπει να φυλάσσονται συνεχώς, με αυξημένο κόστος, ειδικά επειδή πολύ κοντά σ' αυτές υπάρχουν δημοτικό σχολείο και παιδική χαρά.
-Στην υπάρχουσα μελέτη δεν έχει προβλεφθεί σύνδεση με τον οικιστικό ιστό της πόλης, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει πιθανόν πρόβλημα έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.


Πρόταση

Η Υπηρεσία προτείνει να παραμείνει ο χώρος στη σημερινή κατάσταση για όλους τους προαναφερθέντες λόγους. Να επεκταθεί η μελέτη σε όλη τη διαδρομή του Ληθαίου ποταμού, έτσι ώστε να συνδεθούν τα ιστορικά αυτά μνημεία με το κέντρο, αλλά και με την περιφέρεια, εντάσσοντας στη μελέτη και υπάρχουσες κοντινές πλατείες, όπως η πλατεία επί των οδών Απόλλωνος και Πολυκάρπου (Ωραία θέα), η πλατεία επί των οδών Σπάρτης και Παλλαντζά (Αμυγδαλιές) κλπ., οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης.

Καταλήγοντας επισημαίνεται, από τη προϊσταμένη της διεύθυνσης πως δεν μπορεί να γίνει ηθικά αποδεκτή η καταστροφή ενός έργου που δημιούργησε η Υπηρεσία πριν δέκα χρόνια και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να το υπερασπιστεί.



Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕ ΛΕΕΙ Ο ΓΑΠ;;;Α ΔΗΜΑΡΧΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ!Η ΘΕΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΠΟΝΗΡΟΥΛΗ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή