Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η μετανάστευση πλήττει τα Τρίκαλα


- Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι κρατήσεις αεροπορικών και σιδηροδρομικών εισιτηρίων για Γερμανία
- Μετανάστευση ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμα και επιστημονικού







Οξύμωρο το σχήμα και θλιβερό, όμως πέρα για πέρα αληθινό. Η ζωή, όπως όλα τα πράγματα, έχει δύο όψεις! Αυτό και αν είναι αληθινό…


Ενώ το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, για τις αυξητικές τάσεις, της τάξης του 40% στις κρατήσεις για τις θερινές διακοπές βρισκόταν σε εξέλιξη και ενώ βρισκόμασταν σε ταξιδιωτικό γραφείο της πόλης για τις ανάγκες του, ένας νεαρός άντρας γύρω στα 40, μπήκε στο γραφείο ζητώντας να βρει αεροπορικό εισιτήριο για Γερμανία στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Είναι από τα πλέον συνηθισμένα τους τελευταίους μήνες» σχολίασε ο ταξιδιωτικός πράκτορας. Έτσι ξεκίνησε το παρόν ρεπορτάζ, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στην πλειονότητα των ταξιδιωτικών γραφείων της πόλης των Τρικάλων, αλλά και της Καλαμπάκας και της Πύλης.
«Το τελευταίο διάστημα, σίγουρα είναι μεγαλύτερος από τους προηγούμενους μήνες ο αριθμός εκείνων που ζητούν να φύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας, είτε έχοντας ήδη βρει μια δουλειά, είτε πηγαίνοντας εκεί για να ψάξουν για δουλειά. Οι περισσότεροι, όπως μας λένε, έχουν ήδη βρει μια θέση εργασίας από το ίντερνετ ή μέσω κάποιων αγγελιών ή μεσιτικών γραφείων. Η τάση μετανάστευσης είναι αυξητική», λέει ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Παναγιώτης Ντιντής.

 «Σίγουρα υπάρχει αύξηση της ζήτησης των εισιτηρίων προς Γερμανία, ατόμων που φεύγουν από τα Τρίκαλα για να δουλέψουν εκεί. Η αύξηση είναι περίπου της τάξης του 20-25% σε σχέση με άλλες χρονιές» καταλήγουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες των Τρικάλων.
Μεσίτες εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό, κυρίως για Γερμανία, δηλώνουν: «Κυρίως το τελευταίο διάστημα η τάση είναι εμφανώς αυξημένη. Για μια θέση εργασίας σε εστιατόριο στην Γερμανία που ανακοινώνεται μέσω του Τύπου, μπορεί να πάρουν τηλέφωνο και να την ζητήσουν περισσότερα από 15-20 άτομα. Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που δεν ξέρουμε ποιον να επιλέξουμε. Η εμπειρία μας λέει, ότι αυτές τις θέσεις τις ζητούν ακόμη και άτομα μορφωμένα, με πτυχία».

Μεταναστεύει επιστημονικό δυναμικό


«Γενικά, η τάση φυγής προς αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας στο εξωτερικό, ακόμα και περιπτώσεων γιατρών, που ζητούν μια ανάλογη θέση σε χώρες του εξωτερικού, είναι αυξημένη. Μεταναστεύει πλέον και το καταρτισμένο - εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όπως και το επιστημονικό δυναμικό» λένε τόσο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όσο και τα μεσιτικά γραφεία.

Οι ηλικίες της μετανάστευσης
Κοινός τόπος, τόσο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, όσο και των μεσιτών, είναι ότι οι ηλικίες που μεταναστεύουν από τα Τρίκαλα προς αναζήτηση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την Αυστραλία, είναι συνήθως από 25-45 ετών.
«Το ενεργό δυναμικό, στην καλύτερή του φάση, είναι εκείνο που ζητά συνήθως να μεταναστεύει. Εκφράζεται ενδιαφέρον και από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο στις μικρότερες ηλικίες. Ακόμα ακόμα, έρχονται στο γραφείο άτομα και ρωτάνε αν εμείς ως ταξιδιωτικό γραφείο, γνωρίζουμε κάποιους στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να βρουν μια σίγουρη εργασία εκεί» λέει ο κ. Ντιντής.

Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους
«Καλό είναι, πριν φύγει κάποιος, να εξετάσει πλήρως τις συνθήκες και να έχει ήδη ξεκαθαρίσει τους όρους εργασίας και αμοιβών, γιατί είναι συνηθισμένο επίσης το φαινόμενο, να γυρνάνε πίσω στα Τρίκαλα, άτομα που πήγαν στο εξωτερικό για δουλειά, όμως δεν βρήκαν εκεί να εφαρμόζονται οι όροι εργασίας όπως περίμεναν ή όπως τους είχαν υποσχεθεί μέσω ίντερνετ. Έχω παράδειγμα ατόμου που πήγε στην Αυστραλία και επέστρεψε, γιατί δεν βρήκε τα πράγματα όπως του τα είχαν υποσχεθεί» τονίζει ο κ. Παναγιώτης Ντιντής.

Επιστρέφουν όσοι είχαν… επιστρέψει

«Μπορούμε να πούμε, ότι έχει αναστραφεί αυτό που ίσχυε μέχρι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, με άτομα που έρχονταν “για πάντα”, όπως έλεγαν, στα Τρίκαλα, έχοντας δουλέψει μια ζωή στο εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο, με κορύφωση τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε ότι επιστρέφουν στην Γερμανία κυρίως, είτε κάποιοι παλιοί μετανάστες, είτε τα παιδιά αυτών. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις ατόμων, που επικοινωνούν με παλιούς τους συνεργάτες, γνωστούς και φίλους και ξαναφεύγουν για το εξωτερικό.
Με σιγουριά, ο αριθμός των Τρικαλινών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη αναζητώντας εργασία σε χώρες της Ευρώπης, με πρώτη την Γερμανία, είναι πολλοί περισσότεροι από άλλες χρονιές. Ο αριθμός ακόμα δεν είναι μαζικός, είναι όμως ανησυχητικός» καταλήγει ο κ. Ντιντής, έχοντας εμπειρία χρόνων στο επάγγελμα του ταξιδιωτικού πράκτορα.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου