Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο κ. Κώστας Αγοραστός αναχωρεί για το Λουξεμβούργο όπου την Τρίτη 24 Μαΐου 2011, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) γίνεται η συζήτηση επί των 14 προδικαστικών ερωτημάτων που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 25.1.2010 αίτησή του σχετικά με τη μερική μεταφορά νερού του του Αχελώου στη Θεσσαλία.
Πληρεξούσιοι δικηγόροι της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Φλογαϊτης και η Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γλυκερία Σιούτη, που έχουν χειριστεί έως τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) την υπόθεση του Αχελώου για λογαριασμό των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
«Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική, την πιο κρίσιμη μάχη για τον Αχελώο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και προσθέτει: «Ο αγώνας μας είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολος και δεν διεξάγεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι καμία μάχη δεν χάνεται προτού δοθεί.
Αντίθετα, οι πολύ μεγάλες δυσκολίες που συναντήσαμε και συναντούμε, μας χαλυβδώνουν καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, ότι από τη μάχη αυτή εξαρτάται το μέλλον της Θεσσαλίας».
Ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζει «τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλε η αιρετή Περιφέρεια στην κατεύθυνση να διαμορφωθεί και να κατατεθεί στο ΔΕΕ ενιαία θέση από τα συναρμόδια Υπουργεία. Πλέον αναμένουμε μαζί με την κοινωνία της Θεσσαλίας να δούμε τι θέση θα λάβει τελικά κάθε υπουργείο και αν η θέση αυτή συνάδει τελικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου», επισημαίνει και διαβεβαιώνει ότι «η αιρετή Περιφέρεια ετοιμάζεται και για την άλλη νομική μάχη που ακολουθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συνεχιζόμενη αυτή, σχεδόν αυτοκαταστροφική για την οικονομία της χώρας, πορεία της υπόθεσης του Αχελώου στην παρούσα μάλιστα φάση των οικονομικών δεινών που απειλούν την πατρίδα μας, αποτελεί προσβολή της ίδιας της νοημοσύνης όλων μας, ενώ τα σταματημένα έργα προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση, κοινωνική και οικονομική στρέβλωση και όχι μοχλό ανάπτυξης», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Κώστας Αγοραστός επαναλαμβάνοντας ότι «η μερική μεταφορά του νερού του Αχελώου είναι θέμα ζωής για την Θεσσαλία χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους γείτονές μας».
Πρέπει να τονιστεί ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολύ δυσχερή έκβαση της υπόθεσης παρότι από το σύνολο των στοιχείων του φακέλου έχουν προκύψει και αναδεικνύονται τελευταία σημαντικές παράμετροι οι οποίες, κατά τρόπο που εγείρει ερωτηματικά, δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το ΣτΕ.
Το ΣτΕ υπέβαλε σειρά ερωτημάτων στο ΔΕΚ που αναφέρονται στο σύνολό τους και έχουν σαν βάση το γεγονός ότι επιχειρείται εκτροπή του ποταμού.
Το Ανώτατο αυτό Δικαστήριο κατά τρόπο ανεξήγητο θεώρησε ότι νερά Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας εκτρέπονται προς τη Θεσσαλία, αυτό αποτελεί εικονική πραγματικότητα, επειδή ελάχιστες ποσότητες της μεταφοράς προέρχονται από Θεσσαλικά νερά που ανήκουν στη Θεσσαλική λεκάνη.
Αγνόησε επίσης ότι η Αιτωλοακαρνανία πνίγεται κυριολεκτικά στα νερά τριών ποταμών που χύνονται στη θάλασσα ενώ η πενταπλάσια σε έκταση Θεσσαλική πεδιάδα κινδυνεύει με ερημοποίηση και το ακόμη σπουδαιότερο αγνόησε ότι το έργο αυτό για το οποίο έχουν δαπανηθεί ιλιγγιώδη ποσά (600 περίπου εκατ. Ευρώ) έχει χρηματοδοτηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού και δεν αφορά μόνο το μέλλον της Θεσσαλίας αλλά βελτιώνει πολύ σημαντικά το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας (Υ/Σ Μεσοχώρας).
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου