Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η ανάγνωση ως πολιτιστική αξία


18η ΈΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ







Στην καρδιά της Άνοιξης, εδώ και 18 χρόνια, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Τρικάλων διοργανώνει κάθε χρόνο την Ετήσια Έκθεση Βιβλίου στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να έρθει το βιβλίο κοντά στον αναγνώστη. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της φέτος, την Τρίτη 26 Απριλίου και μετά από την παράταση που πήρε λόγω της βροχής, διήρκησε τελικά μέχρι χθες το βράδυ.


Το πολιτιστικό γεγονός της ετήσιας έκθεσης βιβλίου στο κέντρο των Τρικάλων, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ, αφενός από το γεγονός της «σιγής» των πολιτιστικών γεγονότων στην πόλη τους τελευταίους μήνες και αφετέρου της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα. Περισσότερο παρά ποτέ, στην ιδιάζουσα αυτή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, το βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος μάχιμος φίλος που έχει την δύναμη να αφυπνίσει σκέψεις και ιδέες, ικανές να βγάλουν από το αδιέξοδο τις μάζες των ανθρώπων, αρκεί να αντιληφθούν την σημαντικότητα του βιβλίου στην καθημερινότητά μας και στη σημασία του στη γνήσια πνευματική καλλιέργεια του ατόμου.


Το «άψυχο» αυτό αγαθό, που βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και περισυλλογή, με το οποίο η ανθρωπότητα επικοινωνεί και εκθέτει τις ιδέες της ανά τους αιώνες, κρύβει μέσα του την ίδια τη δύναμη του πνεύματος του ανθρώπου.
Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της Θεσσαλίας σε παιδιά 6-9 ετών από την συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα  που πραγματοποιήθηκε τελικά το Σάββατο 7/5 – μετά από δυο φορές αναβολής λόγω βροχής – στον χώρο της έκθεσης ήταν μια εξαιρετική δράση, που «πάντρεψε» αρμονικά τα δυνατά στοιχεία της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης με τη δύναμη του γραπτού λόγου.
Οι βιβλιοπώλες των Τρικάλων, με την ετήσια γιορτή βιβλίου που διοργανώνουν κάθε χρόνο – μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση – σκοπό έχουν να  φέρουν το βιβλίο κοντά στον αναγνώστη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι  «ανάγνωση», κυριολεκτικά σημαίνει η «εκ του νέου γνώση» εκείνων που έγραψαν οι δημιουργοί των βιβλίων, θα αντιληφθεί ότι ο κάθε μελλοντικός αναγνώστης, δεν είναι απλά ένα άτομο, αλλά ένας μεταφορέας συναισθημάτων, ψυχικών καταστάσεων και προπάντων ιδεών.


Λέλα Κατεχάκη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου