Προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και δυσμενείς όρους, αλλά και με πλήρεις αποδοχές συνολικά 739 υπαλλήλων και εργατών έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2011 από επιχειρήσεις με έδρα τον νομό Τρικάλων.
Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει ότι, πρώτον, ακόμη γίνονται προσλήψεις και ότι, δεύτερον, υπάρχει πολύ μεγάλη χρήση της νέας νομοθεσίας για «ελαστικοποίηση» των σχέσεων εργασίας. Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν, όμως, και μια δεύτερη πλευρά.
Ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις έχουν ήδη δεχτεί νομίμως μια τροποποίησή τους. Δηλαδή, αρκετοί που παλιότερα εργάζονταν κανονικά, πλέον, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, είτε με εκ περιτροπής απασχόληση.
Όλα αυτά, στην πράξη σημαίνουν ότι ήδη αρκετές τρικαλινές οικογένειες διαπιστώνουν εντονότερα την κρίση στο πετσί τους και ότι, αυτή η κρίση, «μεταβιβάζεται» σε αυτούς.
Έτσι, η παλιά θεωρία για τη μετακύλιση της κρίσης στους εργαζόμενους, που με τη σειρά της, μειώνει την αγοραστική τους δύναμη και έχει επιπτώσεις στην κάθε επιχείρηση, επιβεβαιώνεται. Δηλαδή: αν κάποιος απολυθεί, ή εργαστεί με λιγότερα χρήματα για να σωθεί ή να αντέξει μια επιχείρηση, και το ίδιο κάνουν κι άλλοι εργοδότες, ποιος θα μείνει για να αγοράζει τα προϊόντα τους; Φυσικά, από την άλλη πλευρά, ο αντίλογος είναι η αδυναμία πληρωμών, λόγω μείωσης των αγορών και… η κρίση. Φαύλος κύκλος δηλαδή.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το πρώτο δίμηνο (που σημαίνει ότι έχουν ακολουθήσει κι άλλες παρόμοιες συμβάσεις) δείχνουν τα εξής:
Προσλήψεις κανονικές: 465
Προσλήψεις μερικής: 265
Προσλήψεις εκ περιτροπής: 4
Ισχύουν όμως οι πλήρους απασχόλησης προσλήψεις στην πράξη; Οι εργαζόμενοι πληρώνονται όσο θα πρέπει, βάσει των συλλογικών συμβάσεων, που επίσης καταργούνται; Είναι όλες πραγματικές, με την έννοια της κανονικής καταβολής των αποδοχών; Έγιναν οι προσλήψεις σε συνθήκες μη επιδοτούμενης εργασίας;
Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, δεν γνωρίζουμε – ούτε μπορούν οι αριθμοί να το πουν – τι ακριβώς συμβαίνει με όσους εργάζονται με κανονικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ως γνωστόν, οι φήμες και η πραγματικότητα στα Τρίκαλα ξέρουν περισσότερα.
Αλλαγή σύμβασης
Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο του ΣΕΠΕ, είναι ο αριθμός των αλλαχθέντων συμβάσεων. Δηλαδή, από πλήρεις, σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ομοίως το πρώτο δίμηνο του 2011, στα Τρίκαλα (δηλαδή σε επιχειρήσεις με έδρα τον νομό), έγιναν:
- 37 μετατροπές από πλήρη σε μερική απασχόληση
- 17 μετατροπές σε εκ περιτροπής απασχόληση χωρίς συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών
- Καμία μετατροπή σε εκ περιτροπής με συμφωνία των δύο πλευρών
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι 37 ακόμη οικογένειες αναζητούν νέους πόρους για να ζήσουν, ότι άλλες 17 πέρασαν επίσης το βάσανο της μείωσης αποδοχών και το πρόσθετο άγχος να μην απολυθούν.
Συμπερασματικά
Τελικά, τα λειψά στοιχεία (αφού αναφέρονται μόνο σε διάστημα δύο μηνών, το οποίο είναι μικρό σε σχέση με τα όσα ακούγονται για την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα) είναι σαφή. Συνολικά, 323 εργαζόμενοι – είτε νεοπροσληφθέντες είτε παλιοί - εργάζονται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτές οι οικογένειες προφανώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και προφανώς δεν ψωνίζουν από την τοπική αγορά όσο παλιότερα. Οι δε 470 νέοι προσληφθέντες, παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς αμείβονται, αφού αυτά τα στοιχεία δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, ούτε δηλώνονται. Απλώς, κάθε οικογένεια προσπαθεί να βρει τρόπους να σπουδάσει τα παιδιά, να τα ντύσει, να έχει καθημερινό φαγητό, να βρει χρήματα για πετρέλαιο, να δώσει χαρτζιλίκι, να… να… να….
Θανάσης Μιχαλάκης
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου