Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ούτε ευρώ για την αρχαία Πέλιννα


Ακόμη να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ οι προτάσεις, ενώ οι αρχαιοκάπηλοι οργιάζουν





Της Λέλας Κατεχάκη

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως κατά τη διαπλάτυνση της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας στο τμήμα Μεγαλοχωρίου – Φαρκαδόνας, από τη νεολιθική εποχή ως τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, (εντάσσονται στην ευρύτερη εποχή ακμής της αρχαίας Πέλιννας, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις των Τρικάλων ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια), χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς φανερώνουν τη διαρκή ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή στο ιστορικό διάβα των αιώνων.

 Όμως, έχουν σταματήσει, διότι τα εθνικά κονδύλια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να «τρέξουν», ενώ τα κονδύλια που εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ένα μεγάλο δημόσιο έργο κατασκευής μιας εθνικής οδού, σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, είναι από μόνη της μια παράμετρος που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων. Τι γίνεται όμως όταν τα προβλήματα αυτά, πολλαπλασιάζονται από τη μη εισροή κονδυλίων προς την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές και σωστικές δραστηριότητες των αρχαιοτήτων;

Σκεπτόμενος κανείς και το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή, εκείνου των λαθρανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας - κατάσταση η οποία προϋπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει - των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, αναρωτιέται και τρομάζει μπρος στο γεγονός της τύχης των αρχαιοτήτων της περιοχής… που περιμένει  υπομονετικά… τις εγκρίσεις κονδυλίων για την ολοκλήρωση της ανάδειξής της.
Από την άλλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων παραμένει στα χαρτιά, αφού τίποτα δεν έχει προχωρήσει, πόσω μάλλον τώρα, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση, είναι, ότι η ΛΔ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συνεχίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζει από την αρχή ακόμη της ανασκαφικής δραστηριότητας στην περιοχή της αρχαίας Πέλιννας, το 2007. 


Ο προϊστάμενος της ΛΔ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Αγγελάκης απαντώντας στα καίρια αυτά ερωτήματα, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

- Η προστασία των αρχαιοτήτων
 «Όταν τα έργα διαπλάτυνσης γίνονται με εκσκαφές σε βάθος και δημιουργούν προβλήματα, αφενός λαμβάνουμε υπόψη μας την προστασία των αρχαιοτήτων, όπως στον Πετρόπορο όπου μετά την ανασκαφική και σωστική έρευνα, τα αρχαία καταχώθηκαν με γαιο-ύφασμα και άμμο και στην συνέχεια έγινε η ανάπτυξη του δρόμου. Αφετέρου, παρακολουθούμε, κατά πόσο μπορεί να γίνει το έργο ή θα πρέπει να γίνει μια διευθέτηση (αλλαγή της χάραξης) έτσι ώστε να παραμείνουν αλώβητες οι αρχαιότητες».

- Η έλλειψη εισροής κονδυλίων

«Το πρόγραμμα ανασκαφικής ανάδειξης της αρχαίας Πέλιννας, εφαρμόστηκε εν μέρει στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είμαστε σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία, τη ΔΕΚΕ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ανασκαφική δραστηριότητα και κατόπιν, ύστερα από εισήγησή μας, το αρμόδιο όργανο της ΔΕΚΕ να εγκρίνει την περαιτέρω διαδικασία για την εκτέλεση του έργου της εθνικής οδού. Αυτή τη στιγμή κονδύλια από τους εθνικούς πόρους δεν υπάρχουν. Έχουμε προτείνει στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση για την αρχαία Πέλιννα και το Ασκληπιείο Τρίκκης. Για τα δυο αυτά έργα, έχουμε προτείνει 1.500.000 -2.000.000 ευρώ. Η πρότασή μας έχει γίνει από το 2008. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει προταθεί η ανάδειξη του Ασκληπιείου, το έχουμε καταθέσει στην περιφέρεια Θεσσαλίας και περιμένουμε να ανοιχτεί ο φάκελος για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν έχουν όμως εγκριθεί ακόμη τα κονδύλια, αν και έχουν εγκριθεί  από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).

- Οι λαθρανασκαφές, η αρχαιοκαπηλία και ο φόβος της οπλοφορίας!

 «Δεν μπορώ να ξέρω πόσα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν χαθεί. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι, δυστυχώς, από ασυνείδητους πολίτες που έχουν σκοπό τον εύκολο πλουτισμό, καταστρέφονται οι αρχαιότητες. Αν τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα φυγαδεύονται στο εξωτερικό, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα. Παρά τη φύλαξη και έλεγχο της περιοχής, ακόμα συνεχίζονται οι λαθρανασκαφές, προφανώς το βράδυ, όπου δεν μπορεί κανείς να ελέγχει, ούτε μπορεί να κάθεται κάποιος εκεί και να παρατηρεί. Φύλακας τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει, περιμένουμε να πάρουμε νυχτοφύλακες, αλλά υπάρχει πρόβλημα μεγάλο, γιατί είναι επικίνδυνο, όταν πηγαίνουν οι λαθρανασκαφείς σε ομάδες, μη γνωρίζοντας κανείς αν οπλοφορούν!»

- Τα εκπαιδευτικά προγράμματα
Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πέλλινας, (στο δυτικό πεδινό τμήμα της) είναι επισκέψιμος, ήδη από την διαδικασία των πρώτων ανασκαφικών δραστηριοτήτων το 2007. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχίζονται, είτε στη αρχαία Πέλλινα κατά την ώρα της επίσκεψης των μαθητών (κατόπιν συνεννόησης των εκπαιδευτικών με την ΛΔ Εφορία προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), είτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου μέχρι τον Μάιο θα εκπονείται το πρόγραμμα «Με μια σφραγίδα μαγική ταξίδι στην νεολιθική εποχή», που περιλαμβάνει ένα παιχνίδι-διάλογο, για παιδιά της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, όπου μέσα από ζωγραφική και κεραμική, εντός του εκθεσιακού  χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορία της νεολιθικής εποχής. 


Λέλα Κατεχάκη - Ενεργός Πολίτης







Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου