Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Κουφογάζο

Κύριε  Δήμαρχε
Πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια από το καλοκαίρι του 1998 που συναντηθήκαμε μαζί εκεί στο «Τζάκι» της Πύλης για τις ανάγκες συνέντευξής σας στη «ΦΩΝΗ».




Εγώ με την ιδιότητα του γραμματέα της κοινότητας Παχτουρίου και συντάκτη της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΧΤΟΥΡΙΟΥ»  κι εσείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Πύλης με το συνδυασμό του Γιώργου Βασιλείου.


Στην παρέα τότε ο επίσης συντάκτης της «ΦΩΝΗΣ»  και κοινοτικός σύμβουλος Παχτουρίου Ηλίας Τσιακοβής και οι συνυποψήφιοί σας  Γιώργος Βασιλείου και  Κώστας Κρούπης. Και το φθινόπωρο όπως είναι γνωστό κερδίσατε τις εκλογές για το δήμο Πύλης με δήμαρχο το Γιώργο Βασιλείου.
 « …οι ορεινές κοινότητες ήταν εκείνες που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσαν «ζωντανό» το Δήμο Πύλης. Δυστυχώς ο Δήμος δεν λειτούργησε όπως έπρεπε για τις ορεινές κοινότητες. Τώρα θα τις θυμηθούν ορισμένοι αλλά ο κόσμος χόρτασε από υποσχέσεις και κούφια λόγια…» και παρακάτω: «…η συνεργασία θα είναι δεδομένη κυρίως για λόγους ύπαρξης των ορεινών κοινοτήτων και της Πύλης ταυτόχρονα…» είχατε δηλώσει σε κείνη την κοινή συνέντευξή σας στη «ΦΩΝΗ» την οποία σας επισυνάπτω σε ετούτη την επιστολή μου.
 Δεκατρία χρόνια μετά, συνδημότες πλέον και με την ιδιότητα του απλού δημότη της τοπικής κοινότητας Παχτουρίου – Αετού σας απευθύνω αυτή την πρώτη ανοιχτή μου επιστολή ελπίζοντας ότι ακόμη πιστεύεται ότι ο δήμος Πύλης θα κρατηθεί «ζωντανός» με την ύπαρξη των ορεινών κοινοτήτων.
 Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να σας επισημάνω τρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η δική μου μικρή ορεινή πατρίδα και συγκεκριμένα τα χωριά πέρα από τη Μεσοχώρα.

   Ο γηρασμένος πληθυσμός των απομονωμένων ορεινών χωριών μας χρίζει άμεσης ανάγκης ιατρικής φροντίδας. Η έλλειψη ιατρών, επανδρωμένων αγροτικών ιατρείων και ασθενοφόρων θέτουν σε κίνδυνο κάτι για το οποίο σήμερα πασχίζει ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος. Την ανθρώπινη ζωή. Η Πύλη και το Βουργαρέλι απέχουν μακριά από τα χωριά μας ώστε να σώσουν την ανθρώπινη ζωή σε τυχόν επείγον περιστατικό! Και δεν έχουμε λίγους αιφνίδιους  θανάτους στα χωριά μας.
Γι’αυτό κύριε Δήμαρχε δείξτε ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή έτσι ώστε να αποκτήσουν τα χωριά μας σοβαρή ιατρική φροντίδα για όλους τους μήνες του χρόνου και εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Νιώθοντας ασφαλείς οι κάτοικοι των χωριών μας δεν θα τα εγκαταλείπουν άρον άρον με τα πρωτοβρόχια.

   Η εγκατάλειψη και η ερήμωση είναι γεγονός στην ορεινή μας περιοχή. Στα περισσότερα χωριά πέρα από τη Γκρόπα κατά τους χειμερινούς μήνες έσβησαν οριστικά οι λαμπτήρες των φτωχικών καφενείων που αποτελούσαν το μοναδικό χώρο μάζωξης και κοινωνικής συναναστροφής. Πριν από λίγα χρόνια το ίδιο συνέβη και στο δικό μας χωριό τον Αετό. Αν και ζούσαν στο ίδιο χωριό οι κάτοικοι έκαναν ακόμη και μήνες να ειδωθούν μεταξύ τους αφού όπως προανέφερα έλειπε αυτός ο χώρος μάζωξής τους!!!
ΟΜΩΣ ένας νέος άνθρωπος, ο Θωμάς Λάμπρος από τη Νεράιδα με τη σύζυγό του Πόπη από τη Βουλγαρία εδώ και δύο χρόνια ήρθαν στο χωριό μας, νοίκιασαν ένα πολύ μικρό μαγαζάκι  δίπλα από την πλατεία του Αετού και το διατηρούν ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο προσφέροντας κυριολεκτικά πολύτιμες υπηρεσίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους ο χώρος δεν τους βοηθάει.
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται ερμητικά κλειστό, έτοιμο να καταρρεύσει το ευρύχωρο κοινοτικό – δημοτικό σήμερα –λιθόκτιστο κατάστημα του Αετού που έχτισαν οι γονείς και παππούδες μας για το σκοπό αυτό. Παρά τις εκκλήσεις ενεργών δημοτών του Αετού προς την προηγούμενη κοινοτική αρχή να το επισκευάσει και να το ενοικιάσει σ΄αυτούς τους ανθρώπους που ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ μας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι σήμερα. Κατά την άποψή μου για λόγους μικροπολιτικούς κι έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης από την προηγούμενη κοινοτική αρχή.
 Εσείς όμως κύριε Δήμαρχε δείξτε την ευαισθησία σας διότι σίγουρα αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για θέμα κοινωνικό. Πάρτε την πρωτοβουλία, ανακαινίστε το δημοτικό κατάστημα του Αετού και ενοικιάστε το σ’αυτούς που έχουν την όρεξη να  μείνουν  στο χωριό και να δουλέψουν κρατώντας αναμμένο το λαμπτήρα της πλατείας του χωριού μας.

  Έκπληκτοι διαβάσαμε στο τοπικό τύπο ότι θα διατηρήσετε ανοιχτά τα γραφεία του δήμου Πύλης στην οδό Καλαμάτα 1 στα Τρίκαλα. Η έκπληξή μας δεν αφορά το γεγονός ότι αποφασίσατε να διατηρείται ανοιχτά γραφεία του δήμου Πύλης στα Τρίκαλα. Εξάλλου όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας. Νιώσαμε έκπληξη για το γεγονός ότι ξεκινάτε την λειτουργία γραφείων από την πόλη των Τρικάλων.
Μήπως κύριε Δήμαρχε  έπρεπε να ξεκινήσετε από την ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης των δημοτών – πολιτών  από τα ορεινά χωριά μας; Δεν θα είναι κι αυτή μια κίνηση, ένα σύνθημα ζωής για τα ορεινά χωριά μας; Γιατί το ΚΕΠ στη Λαφίνα παραμένει κλειστό και επί των ημερών σας;

To 1991 ο αείμνηστος Κώστας Μπόλλης πρόεδρος της κοινότητας Παχτουρίου τότε, είχε ιδρύσει στο Παχτούρι «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» Ίδιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η οποία και καταχωρήθηκε στις Βιβλιοθήκες του Κράτους. Οι Παχτουριώτες και η τότε κοινότητα την αγκάλιασαν και την εμπλούτισαν με σπάνια βιβλία τα οποία και δανείζονταν πολλοί συνδημότες μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της Δ. Κ. Νεράιδας την αγνόησε.
Φροντίστε κύριε Δήμαρχε να αναδειχτεί αυτή η σπάνια βιβλιοθήκη.

Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας!

Δημήτρης Ηλ. Τσάκαλος
Διαχειριστής της ιστοσελίδας www.dovroi.gr ,πρώην κοινοτικός Σύμβουλος της Δ. Κ. Νεράιδας και Αρχισυντάκτης της βραβευμένης εφημερίδας «Η Φωνή της Ορεινής Πατρίδας»
Τηλ.: 6974410056  - e-mail: dtsakalos@yahoo.gr


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου