Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση και τις θέσεις του ΚΚΕ

Θέλουμε και απ’ αυτό το βήμα  να εκφράσουμε την  αλληλεγγύη μας στο λαό της Ιαπωνίας που απ’ ότι φαίνεται για χρόνια θα πληρώνει τις συνέπειες ,όχι ενός φυσικού φαινομένου  όπως είναι ο σεισμός ,αλλά του τρόπου ανάπτυξης της Ιαπωνίας που είναι 3η στον κόσμο οικονομική δύναμη ,παρέδωσε όλο τον παραγωγικό πλούτο ,μαζί και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο.





Μετά τους  πρώτους διθυράμβους για τον τρόπο οργάνωσης και θωράκισης της Ιαπωνίας  απέναντι στις συνέπειες ενός  σεισμού έρχεται ο τραγικός χωρίς τέλος απολογισμός των συνεπειών αυτού του είδους της ανάπτυξης που κριτήριο έχει τη μέγιστη κερδοφορία.

Όπως επίσης είναι γνωστό, ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί με αξιοποιήσιμη ακρίβεια, ούτε να γίνει καμιά παρέμβαση στα αίτια που τον γεννούν. Η επιστήμη, ωστόσο, δίνει εκείνα τα «όπλα», ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του. Ώστε να ζει με ασφάλεια ο λαός. Τότε γιατί δεν τα αξιοποιούν οι κυβερνήσεις; Η εξήγηση, βέβαια, είναι απλή: Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που στηρίζεται στην «ελεύθερη» αγορά, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, που υπηρετούν πιστά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν το επιτρέπει.

 Στη χώρα μας - χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη-είναι ενδεικτικό ότι:

    * Από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.) που έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το 2000, έχουν ελεγχθεί περίπου τα 6.000. Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε ελάχιστα έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες!
    * Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημόσιων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, αρνούνται να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών.
    * Ενώ κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες, κλπ.), αρνούνται επίμονα να ελέγξουν τη στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
        * Αντί να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν περισσότερους ελεύθερους χώρους, εμπορευματοποιούν και ξεπουλούν στο μεγάλο κεφάλαιο και αυτούς που υπάρχουν.
 Και στο νομό Τρικάλων – μετά από ενημέρωση που είχε αντιπροσωπεία της ΝΕ σήμερα  από τους παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων –φαίνεται η ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης ως κεντρική κατεύθυνση. Οι όποιες  παρεμβάσεις γίνονται με αφορμή άλλες εργασίες σε κτίρια  και όχι πάντοτε πχ οι εργασίες αλλαγής της στέγης  στο 5ο Δημοτικό δε συνοδεύτηκαν από μελέτη και επεμβάσεις αντισεισμικής θωράκισης .

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων αυτών, αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματός του για τη λαϊκή οικονομία. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο όπου η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπορεύματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιοποιήσει τους Ενιαίους αποκλειστικά Κρατικούς Φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλεί το λαό άμεσα να παλέψει για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται, επίσης, η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει:

    * Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
    * Τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον καθορισμό όρων δόμησης, της μελέτη των κτιρίων και έργων υποδομής.
    * Τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων, που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
    * Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σε αυτές.
    * Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
    * Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες, δηλαδή για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
    * Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
    * Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
    * Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινόμενου, τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
    * Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Καλούμε το λαό των Τρικάλων οργανωμένα να διεκδικήσει  αυτά τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης από την τοπική διοίκηση και την κυβέρνηση. Η ΝΕ Τρικάλων θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σ’  αυτή την κατεύθυνση.

--- Επίσης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας  στο λαό της Λιβύης .Στο βάθος είναι η ίδια αιτία που προκαλεί τα δεινά του .Ο πόλεμος που εξαπολύεται εναντίον του είναι για τον έλεγχο των δικών του πλουτοπαραγωγικών πηγών από τις πολυεθνικές των «σωτήρων» ιμπεριαλιστών.

Τρίκαλα 22 Μάρτη 2011


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου