Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ασκληπιείο: Χωρίς υποδομές και ενημέρωση για τους ξένους επισκέπτες


Δεν έχει διαμορφωθεί κάποια διαδρομή μέσα στο χώρο για την επίσκεψη των μνημείων και υπάρχει μια πρόχειρη σκάλα που διευκολύνει την πρόσβαση σ' αυτόν.



Απουσιάζουν επίσης οι ενημερωτικές πινακίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση του χώρου από τους επισκέπτες. Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου Τρίκκης το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.


Απουσιάζουν

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο διευθυντής της παραπάνω Εφορείας κ. Χατζηαγγελάκης, για την προστασία του ρωμαϊκού λουτρώνα κατασκευάστηκε στέγαστρο, το οποίο όμως δεν εναρμονίζεται με τον χώρο. Υπάρχει έντονη βλάστηση στο μεγαλύτερο τμήμα του με αποτέλεσμα πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία δεν σώζονται σε μεγάλο ύψος, να μην είναι ορατά.


Η αρχαία Τρίκκη, σημαντική πόλη της θεσσαλικής τετράδος Εστιαιώτιδος, εκτεινόταν βόρεια, ΒΑ του Ληθαίου ποταμού, Ακόμη και σήμερα διασχίζει τη σύγχρονη ομώνυμη πόλη. Στο λόφο «Κάστρο» βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη.
Η πόλη ιδρύθηκε στο βόρειο άκρο της δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας στις υπώρειες της οροσειράς των Χασίων. Γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας, από την οποία διέρχονταν ο άξονας που συνέδεε την Ήπειρο με τη βόρεια Θεσσαλία.


Περιβάλλονταν από εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις, πηγή οικονομικής ευημερίας για του κατοίκους της στην αρχαιότητα, όπως άλλωστε και σήμερα, Η Τρίκκη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού.

Το Ασκληπιείο της Τρίκκης, που βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, απλώνονταν σε πέντε οικόπεδα, τα οποία χωρίζονταν με λιθόκτιστους περιβόλους. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διήρκησαν με διαλείμματα, σχεδόν έναν αιώνα, έχουν αποκαλύψει στον σημερινό απαλλοτριωμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης τμήματα τεσσάρων οικοδομημάτων, ήτοι ένα κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα, μια στοά ύστερων ελληνιστικών, ένα λουτρό ρωμαϊκών χρόνων και μια βασιλική μέσων χριστιανικών χρόνων.


Στόχος
Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι να αναβαθμιστεί λειτουργικά το σημείο της ανασκαφής και η περιοχή να μπορεί μελλοντικά να ενοποιηθεί με τους γειτονικούς ελεύθερους χώρους των δύο εκκλησιών. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου γνώσης και αναψυχής με την πλήρη έννοια του όρου.


Στόχος είναι όχι μόνο, διευκρινίζει ο κ. Χατζηαγγελάκης να συντηρηθεί ο αρχαιολογικός τόπος, αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης.
Οι στρατηγικές παρέμβασης έχουν να κάνουν με την αρμονική μετάβαση από τον ελεγχόμενο αρχαιολογικό χώρο στον δημόσιο και την υποβολή της αίσθησης του αρχαιολογικού περιπάτου αλλά και την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του αστικού περίγυρου, των επισκεπτών και των αρχαιολογικών χώρων.

Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος οπτικά καταρχήν ελεύθερα προσβάσιμος όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά και η επισκεψιμότητά του να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε μια διακριτική φύλαξη σε προβλεπόμενα ωράρια, καταλήγει ο αρχαιολόγος.

Του Αποστόλη Ζώη



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου