Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Οι θέσεις του Βουλευτή Τρικάλων Χρήστου Χάϊδου για την πολιτική του φαρμάκου

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και σε σύσκεψη αρμοδίων στελεχών του ΠαΣοΚ για το φάρμακο ο Βουλευτής Τρικάλων του κόμματος Χρήστος Χάιδος κατέθεσε τις παρακάτω απόψεις:



«Η τροπολογία που αφορά στη μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των ασφαλιστικών φορέων για αυτή τη δαπάνη κινείται στο 25%, ενώ σε άλλες προηγμένες χώρες δεν ξεπερνά το 2- 3% το χρόνο.

Έτσι μέσα σε 5 χρόνια υπερδιπλασιάστηκε το ποσό που διαθέτουν τα ταμεία για την φαρμακευτική περίθαλψη, άγγιξε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην πατρίδα μας πλησίασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ένα ιλιγγιώδες ποσό, την ώρα που η Ισπανία, η οποία είναι χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό από την πατρίδα μας, έχει συνολική φαρμακευτική δαπάνη γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.


Όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτή η αύξηση δεν αντιστοιχεί σε ανάλογη βελτίωση του επιπέδου της φαρμακευτικής περίθαλψης στην πατρίδα μας. Οφείλεται κυρίως στην κατάργηση της λίστας, στην αύξηση της τιμής των φαρμάκων και στην κατάργηση των ελέγχων τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία οδήγησαν σε υπερσυνταγολόγηση και εκτός από το οικονομικό κόστος επιβαρύνουν την κοινωνία και με τις συνέπειες της πολυφαρμακίας.

Όλοι, επίσης, συμφωνούμε ότι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και προσπαθεί με επώδυνα μέτρα και περικοπές επιδομάτων από μισθωτούς να εξοικονομήσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί να σπαταλώνται πολλά δισεκατομμύρια για τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ή δεν χρησιμοποιούνται. Όλα τα σπίτια είναι γεμάτα με κουτιά από αχρησιμοποίητα φάρμακα.

Η σημερινή Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος, έκανε μια σειρά από βήματα για την αντιμετώπισή του. Υπενθυμίζω τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναφορά της λίστας, για την αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων με στόχο τη σημαντική μείωση της τιμής τους, την μηχανοργάνωση της συνταγογράφησης σε κάποια ταμεία όπως το ΙΚΑ, την επίταση και την αυστηροποίηση των ελέγχων. Θα μου αντιτείνετε, είχαν αυτές οι παρεμβάσεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα ; Θα σας πω με ειλικρίνεια ότι δεν είχαν, παρότι τους τελευταίους δύο μήνες άρχισε μια πτωτική τάση – μικρή μεν αλλά αξιοσημείωτη – στη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων.

Τα αίτια αυτής της εξέλιξης μπορούν να αναζητηθούν στις συνήθεις δυσκολίες και στην αναμενόμενη καθυστέρηση της εφαρμογής των διατάξεων που ψηφίζονται από τη Βουλή. Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι εύκολο να γεμίσει κάποιος -ένας μόνο άνθρωπος- το πηγάδι με πέτρες, αλλά χρειάζονται πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να το αδειάσουν.

Και τώρα που το νερό του πηγαδιού είναι λίγο, τώρα που ακόμη και το τελευταίο ευρώ είναι απαραίτητο, πρέπει να δράσουμε άμεσα για να περιορίσουμε τη σπατάλη στον τομέα των φαρμακευτικών δαπανών, έως ότου εφαρμοσθούν αποτελεσματικά οι κείμενες διατάξεις που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Η τροπολογία για τη μείωση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων σε ποσοστό έως και 30%, είναι θετική, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και γι’ αυτό την υπερψηφίζουμε. Οι όποιες αντιδράσεις και οι απαράδεκτες ενέργειες τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων πρέπει να στηλιτευτούν και να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Σε αυτούς που εκφράζουν αντιρρήσεις, τους ενημερώνω ότι η οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων έγινε και σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία και στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι παράλληλα με την εφαρμογή της τροπολογίας, πρέπει να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες εφαρμογής της λίστας και του καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, με βάση τη ψηφισθείσα ρύθμιση, αλλά και να συμπληρωθούν επιπλέον και αυτές οι διατάξεις με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της επίτασης και της αυστηροποίησης των ελέγχων, της σύγκρισης της συνταγογράφησης του κάθε γιατρού ή της κάθε μονάδας με τα διεθνή στάνταρ και με τους μέσους όρους και της παραδειγματικής τιμωρίας σε όσους τα παραβιάζουν συστηματικά και εξόφθαλμα. Μόνον έτσι θα μπει τάξη στη φαρμακευτική δαπάνη στην πατρίδα μας, θα μειωθεί η πολυφαρμακία και θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά σε μία περίοδο που η οικονομία μας τα έχει μεγάλη ανάγκη.»


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου