Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η αλήθεια για τον καθορισμό της Φαρκαδόνας ως έδρας του νέου δήμου

Με αφορμή τα γραφόμενα σχετικά με την διαφωνία του δημάρχου Οιχαλίας ως προς την έδρα του δήμου Φαρκαδόνας, στα πλαίσια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΤΕΔΚ, σας παρουσιάζω τα αληθινά γεγονότα



Πολύ αργά θυμήθηκε ο δήμαρχος Οιχαλίας να διαφωνήσει και μάλιστα εκ των υστέρων σχετικά με την έδρα του δήμου. Η σοφή λαϊκή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκε καθόλου από τον δήμαρχο Οιχαλίας κύριο Ζιώγκο.

Τώρα, όπως «οι μωρές παρθένες» της παραβολής, με καθυστέρηση ετών, ξύπνησε ο δήμαρχος και προσπαθεί να αποσοβήσει το αποφασισμένο. Τόσα χρόνια, ενώ εγώ και άλλοι σύμβουλοι της μειοψηφίας βλέπαμε μπροστά, βλέπαμε ότι ήταν αναπόφευκτη η συγχώνευση των δήμων και παρακινούσαμε τον δήμαρχο να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διεκδικήσουμε ως έδρα του νέου δήμου την Οιχαλία, ο δήμαρχος Οιχαλίας απέρριπτε τις προσπάθειες για την συγχώνευση με τους όμορους δήμους.

Θα θυμάστε όλοι όταν ο δήμαρχος συνεχώς διεκήρυττε σε όλους τους τόνους ότι η Οιχαλία μπορεί και θα παραμείνει μόνη της παρά τις επικείμενες συγχωνεύσεις που διαφαίνονταν είτε στα πλαίσια του Καποδίστρια Β΄ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε τώρα με το σχέδιο Καλλικράτης.

Συνεχώς δήλωνε ότι η Οιχαλία είναι ο μόνος δήμος της περιοχής που έχει διαχειριστική επάρκεια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και ο δήμος Φαρκαδόνας είχε διαχειριστική επάρκεια, επέμενε ότι ο δήμος Οιχαλίας μπορεί και θα προχωρήσει μόνος του, διεκήρυττε ότι ο δήμος Οιχαλίας μόνον θα φτιάξει βιολογικό καθαρισμό, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και η Φαρκαδόνα θα έφτιαχνε το δικό της.

Μάλιστα στην πρότασή μου και άλλων δημοτικών συμβούλων να φτιάξουμε μαζί με την Φαρκαδόνα κοινό βιολογικό καθαρισμό και για την μείωση του κόστους και για τις οικονομίες κλίμακας και λόγω του επερχόμενου σε μερικά χρόνια Β΄ Καποδίστρια, ο δήμαρχος αντέδρασε σθεναρά και αρνήθηκε την από κοινού κατασκευή. Το αποτέλεσμα των ενεργειών του δημάρχου το βλέπουμε τώρα .

Αναφέρω μερικές ακόμα λανθασμένες ενέργειες, λάθη κ.λ.π. του δημάρχου Οιχαλίας που οδήγησαν στην μη επιλογή της Οιχαλίας ως έδρας του νέου δήμου.

Ο δήμαρχος που ψεύδεται για πολλά θέματα ψεύδεται και για το ότι δεν έχει πάρει ποτέ δάνειο. Του υπενθυμίζω ότι το 2004 πήρε δάνειο για την πληρωμή των τόκων !! για εργολαβικές εργασίες στο αναπαλαιωμένο δημαρχείο κ.λ.π. και τώρα για το βιολογικό καθαρισμό παίρνει δάνειο η υπηρεσία ύδρευσης, σε πρώτη φάση περίπου 1.050.000€ και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλα . Βέβαια ο δήμαρχος διατυμπανίζει συνεχώς, όπως άλλωστε δήλωσε και στον τύπο πριν μερικές εβδομάδες, ότι «ο δήμος Οιχαλίας δεν πήρε δάνειο» .

Γιατί απλούστατα το δάνειο το παίρνει η υπηρεσία ύδρευσης. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Η απόφαση για το δάνειο αυτό όπως και για τα άλλα που θα επακολουθήσουν, πάρθηκε μετά από εισήγηση του δημάρχου στο ΔΣ, στην οποία είπε αυτολεξεί «Μου τηλεφώνησε μια κυρία από το γραφείο του Σουφλιά και μου είπε: δήμαρχε επειδή η ΕΕ μπορεί να μην χρηματοδοτήσει την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, να τα βάλει ο δήμος από δικούς του πόρους και αν τα δώσει η ΕΕ σας τα δίνουμε πίσω!!!»

Όταν του ζήτησα το όνομα, την ιδιότητα της κυρίας αυτής και την προσκόμιση σχετικού εγγράφου ο δήμαρχος απάντησε: «Α δεν την ξέρω, τηλεφωνικά μόνον μίλησα, δεν μου έχει στείλει κανένα έγγραφο και τα στοιχεία θα τα ζητήσουμε να μας τα στείλει άλλη φορά μετά την ψηφοφορία!!! Τώρα εσείς ψηφίστε!!!». Έκτοτε τουλάχιστον ένα χρόνο περιμένουμε να μάθουμε το όνομά της και να δούμε το σχετικό έγγραφο.

Εγώ βέβαια τότε διαφώνησα με την αδιαφανή και περίεργη αυτή τακτική του δημάρχου και ρώτησα αν είναι δυνατόν η ΕΕ να μην χρηματοδοτεί ολοκληρωμένα έργα αλλά μισά. Τουλάχιστο ένα χρόνο αργότερα, ακόμα περιμένω την απάντηση από τον δήμαρχο.

Επισήμανα δε τότε, ότι ο δήμαρχος έχοντας κατά νου διάφορες σκοπιμότητες, θα μας φέρει ξανά με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο τέτοια θέματα, για λήψη αποφάσεων για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του δήμου και της υπηρεσίας ύδρευσης στον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος επρόκειτο να γίνει όπως μας τόνιζε τότε ο δήμαρχος αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο δήμαρχος που ψεύδεται σε πολλά θέματα , μας έλεγε ότι θα φέρει την «αστυνομία» που έφυγε το 2002 και κατηγορούσε για ανικανότητα την τότε δημοτική αρχή. Και πανηγύριζε το 2003 ότι έφερε την «αστυνομία». Η αλήθεια είναι ότι προσέρχονταν για μερικές εβδομάδες ή μήνες ένας αστυνομικός υπάλληλος το πρωί στο αστυνομικό κατάστημα της Οιχαλίας και μετά σταμάτησε να έρχεται οριστικά

Ο δήμαρχος που ψεύδεται σε πολλά θέματα, έλεγε ότι θα φέρει συμβολαιογράφο και θριαμβολογούσε όταν ήλθε για μερικές εβδομάδες και μετά αποχώρησε. Επί των ημερών του επίσης, έκλεισε και το κατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στην Οιχαλία, που λειτουργούσε για πάνω από είκοσι χρόνια.. Βέβαια η Εμπορική τράπεζα είναι ιδιωτική αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες άλλου δημάρχου, που δεν θα ήταν το ίδιο αδιάφορος όπως ο νυν, δεν θα έκλεινε.

Τον Σεπτέμβριο 2008 σε κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των δήμων Πελινναίων και Εστιαιώτιδας, στο οποίο είχα την τιμή να παρευρίσκομαι προσκεκλημένος και μάλιστα διατύπωσα και την θετική μου άποψη, τα δύο ΔΣ έλαβαν την απόφαση να συγχωνευθούν, βλέποντας από τότε οι δήμαρχοί τους μπροστά, άσχετα αν η τότε κυβέρνηση δεν προχώρησε τελικά στον Καποδίστρια Β΄ και η νυν εφαρμόζει τον Καλλικράτη. Ο δήμαρχος Οιχαλίας αυτές τις κινήσεις τις απαξίωνε και τις απέρριπτε, οχυρωμένος πίσω από την εμμονή του να μείνει η Οιχαλία μόνη της

Μάλιστα ο δήμαρχος τότε διαβεβαίωνε «κοκορευόμενος» ότι θα μείνει ο δήμος Οιχαλίας μόνος του γιατί είναι αυτάρκης, έχει διαχειριστική επάρκεια, είναι ο μόνος δήμος που δεν έχει ζημιές (τεράστιο ψέμα, όπως εξηγώ παρακάτω) κ.λ.π.

Ενδεικτικό δε των παραπάνω είναι οι αρνητικές ενέργειες του δημάρχου, η ολιγωρία του και η μη ενασχόλησή του με το θέμα των συγχωνεύσεων, ίσως από ανικανότητα, ίσως από διάθεση «στρουθοκαμηλισμού», ίσως τέλος γιατί όλες του οι ενέργειες αποβλέπουν στο πως να παραμείνει στην καρέκλα του δημάρχου και να επανεκλεγεί, άσχετα αν πριν τις εκλογές του 2006, συνεχώς έλεγε ότι δύο τετραετίες είναι αρκετές και μετά θα φύγει.

Αλλά φαίνεται ότι γλυκάθηκε από την εξουσία και άλλαξε γνώμη και θέλει να παραμείνει και άλλη ή άλλες τετραετίες. Και βέβαια δεν του περίσσευε χρόνος ούτε σπαταλούσε ενέργεια στο να αποδεχθεί μεν την διαφαινόμενη συγχώνευση, αλλά να αγωνισθεί ώστε η έδρα του νέου δήμου να έλθει στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Οιχαλίας, είτε στους Γεωργανάδες, είτε στην περιοχή ανάμεσα στους Γεωργανάδες και Πετρωτό όπου χωροταξικά ήταν το καταλληλότερο σημείο. Και αντί να εκμεταλλευτεί αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι θα ήμασταν και στο κέντρο των τριών δήμων, με την αδιαφορία του, την ανικανότητα, την ολιγωρία και την αδιαλλαξία του κατάφερε το ακατόρθωτο. Να πάει η έδρα στην Φαρκαδόνα...

Έλεγα τότε πως είναι δυνατόν δήμαρχε να γίνει συγχώνευση των άλλων δήμων και η Οιχαλία να μείνει μόνη της και απαντούσε ότι δεν πρόκειται να γίνει Καποδίστριας Β τότε και Καλλικράτης αργότερα, αλλά και αν γίνει η Οιχαλία θα ήταν μόνη της, γιατί έτσι προφανώς ήταν ευνοϊκό για τον ίδιο κατά την άποψή του.

Και έλεγα επίσης, - Αυτό αποκλείεται να γίνει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί ένας λογικός άνθρωπος στο υπουργείο Εσωτερικών (της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της τωρινής) που να πει το προφανές, ότι δηλαδή δεν μπορούν να συγχωνευτούν οι άλλοι δήμοι και η Οιχαλία να μείνει μόνη της . Έτσι βέβαια θα έμενε και η Φαρκαδόνα μόνη της και θα είχαμε ανατολικά των Τρικάλων δύο μικρούς δήμους και όλοι οι άλλοι δήμοι με τις συγχωνεύσεις θα ήταν πολλοί μεγαλύτεροί μας. Όπως αντιλαμβάνεστε και σε αυτό δικαιωθήκαμε

Ο δήμαρχος που ψεύδεται σε πολλά θέματα, ψεύδονταν συνεχώς και ασύστολα, όσον αφορά την εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ στο προαύλιο του Β δημοτικού σχολείου, ή όταν δήλωνε στον τύπο ανερυθρίαστα ότι δεν έγιναν αμμοληψίες από το ποτάμι επί των ημερών του (ενώ στις σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ τα παραδέχθηκε), ή ότι ο δήμος έχει κέρδη , ενώ η αλήθεια (που την λέω συνεχώς) είναι ότι κάθε χρόνο έχει μεγάλες ζημιές, όπως φαίνεται στους ισολογισμούς του δήμου ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (και αυτό βέβαια έχει τεράστια σημασία σχετικά με την επιλογή της Φαρκαδόνας ως έδρας).

Πιστεύει πλέον κανένας σοβαρά ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος Οιχαλίας, που πλην των παραπάνω επέδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία και ολιγωρία, όσον αφορά την συγχώνευση των δήμων και τον καθορισμό της έδρας, θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει (με τις κατάλληλες ενέργειες και πιέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών) την επιλογή της Οιχαλίας ως έδρας του νέου δήμου;

Πιστεύει πλέον κανένας σοβαρά ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος Οιχαλίας, που οι κατατμήσεις των έργων επί των ημερών του έχουν λάβει πρωτοφανείς και καινοφανείς διαστάσεις («έργα κουρελού» και μάλιστα «έργα τρύπιας κουρελού» τα έχω αποκαλέσει πλειστάκις στις συνεδριάσεις του ΔΣ), που ανακάλυψε τελευταία «πρωτοπορώντας» μάλιστα την εκπόνηση ΤΜΗΜΑΤΩΝ πια μελετών και όχι ολόκληρων μελετών δηλαδή «κατατμήσεις μελετών» (δηλαδή εκτός από τις κατατμήσεις έργων, «έργων κουρελού», στον δήμο του οποίου προΐσταται γίνονται και κατατμήσεις μελετών, όπως άλλωστε το είπα προ τετραμήνου περίπου και στην συνεδρίαση του ΔΣ.), θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει (με τις κατάλληλες ενέργειες και πιέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών) την επιλογή της Οιχαλίας ως έδρας του νέου δήμου;

Πιστεύει πλέον κανένας σοβαρά ότι ο συγκεκριμένος δήμαρχος Οιχαλίας, ο οποίος από το 2005 ανέχεται η εταιρεία που λειτουργεί ως ενοικιαστής τα δημοτικά σφαγεία Οιχαλίας, να μην πληρώνει καθόλου έως τώρα (πλην 17.000€ περίπου που πλήρωσε το 2006 για το 2005) και να χρωστάει στο δήμο Οιχαλίας τα περίπου 70.000€ έως 140.000 € ανά έτος, ήτοι σύνολο περίπου 700.000€, (με τα οποία βέβαια κάνει «δημιουργική λογιστική» στους ισολογισμούς του δήμου και τα εμφανίζει ως έσοδα, χωρίς ταυτόχρονα να τα αφαιρεί , δεδομένου ότι δεν πληρώθηκαν, όπως ορίζει η Λογιστική επιστήμη και η νομοθεσία),θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει (με τις κατάλληλες ενέργειες και πιέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών) την επιλογή της Οιχαλίας ως έδρας του νέου δήμου;

Επισημαίνω ότι παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εισηγήσεις μου όπως και άλλων συναδέλφων δημοτικών συμβούλων να γίνει ήδη από 2006 έξωση της εταιρείας όπως προβλέπονταν από τους όρους που είχαμε θέσει στο ΔΣ αφού δεν αναγνώριζε και δεν πλήρωνε τις οφειλές της και καταστρατήγησε και άλλους σοβαρούς όρους, αντίθετα το ΔΣ με εισήγηση του δημάρχου το 2007 (που έχει και την ευθύνη για την απώλεια πολύτιμου χρόνου έως τώρα και για τον κίνδυνο οριστικής απώλειας των οφειλόμενων στο δήμο) με καθυστέρηση πλέον άνω του ενός χρόνου έλαβε την απόφαση ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΣΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΑΜΕ ΟΤΑΝ ΘΕΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αλλά να διεκδικήσει δικαστικά τα οφειλόμενα του 2005 και μετά να προχωρήσει σε νέα ξεχωριστά δικαστήρια για κάθε έτος που δεν πλήρωνε η εταιρεία, ήτοι για το 2006, του 2007, του 2008, του 2009 κ.ο.κ. Καταλαβαίνετε βέβαια πότε θα τελεσιδικήσουν για όλα τα χρόνια τα δικαστήρια αυτά και πότε θα λάβει ο δήμος, αν τα λάβει ποτέ, τα οφειλόμενα. Και φυσικά οι οφειλές της ανώνυμης εταιρείας θα μεγαλώνουν…

Πιστεύει κανένας μας μετά από είκοσι-εικοσιπέντε χρόνια που θα λειτουργεί η εταιρεία ΚΑΙ οι οφειλές προς το δήμο θα ανέλθουν περίπου στα 3.000.000€, ότι θα τα πληρώσει, όταν έχει δώσει τα παραπάνω αρνητικά δείγματα γραφής μην εκπληρώνοντας ήδη από την αρχή τις υποχρεώσεις της;

Η ότι αντίθετα θα προχωρήσει σε πτώχευση μην πληρώνοντας ούτε ένα ευρώ στο δήμο;

Αλήθεια αν οποιοσδήποτε από εμάς ήταν σε υπεύθυνη θέση στο υπουργείο Εσωτερικών και μάθαινε τα παραπάνω «έργα» και «κατορθώματα» του δημάρχου και δήμου Οιχαλίας, δεν θα επέλεγε σαν έδρα του δήμου την Φαρκαδόνα, «τιμωρώντας» κατά κάποιο την Οιχαλία, ώστε να διασφαλίσει την διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του νέου δήμου;

Όπως καταλαβαίνετε ο δήμαρχος Οιχαλίας με την αντιδραστική του στάση, την ολιγωρία του και την αδιαφορία του και την μη ενασχόλησή του με το θέμα κατάφερε να επιλεγεί η Φαρκαδόνα ως έδρα του νέου δήμου, αν και η Οιχαλία είχε συγκριτικά περισσότερα πλεονεκτήματα χωροταξικά κ.λ.π σε σχέση με την Φαρκαδόνα.. Κατάφερε να μας απογοητεύσει για μια ακόμη φορά ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΜΕ να επιλεγεί η Οιχαλία ως έδρα του νέου δήμου.

Εκτός αν αυτό επεδίωκε ο δήμαρχος από την αρχή. Να μην επιλεγεί δηλαδή η Οιχαλία αλλά η Φαρκαδόνα, ως έδρα του νέου δήμου, ιδίως αφού στο συγχωνευμένο δήμο δεν έχει σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής... Απίστευτο έ;

Ίσως όχι και τόσο αν αναλογισθούμε την αρνητική γνώμη που έχει ο δήμαρχος Οιχαλίας για τους Οιχαλιώτες (ειδικά για εκείνους του εξωτερικού με τα εστιατόρια κ.λ.π.), όπως άλλωστε την έχει διατυπώσει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα της Λάρισας…

Παπαγεωργίου Ανδρέας
Ανεξαρτητοποιηθείς Δημοτικός Σύμβουλος Οιχαλίας
Msc Ιατρός Παθολόγος,
Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ
Κ.Υ. Φαρκαδόνας Τρικάλων



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου