Το ΚΑΣ συνεδρίασε στην Αθήνα και συνεδρίασε παρόντος του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη αλλά και στελεχών της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Ο νομάρχης στην τοποθέτησή του επικέντρωσε κυρίαρχα στην ανάγκη της Θεσσαλίας για νερό, τονίζοντας ότι τα φράγματα, όπως αυτό της Πύλης ή του Νεοχωρίτη στη Λάρισα μπορούν να δώσουν τη λύση και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Θεσσαλικού διαμερίσματος σε νερό. Επίσης, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του ΚΑΣ, επεσήμανε ότι ο θεσσαλικός κάμπος είναι γεμάτος από γεωτρήσεις, ενώ εστίασε και στο πρόβλημα με τα νιτρικά στη θεσσαλική περιφέρεια.
Ο Νομάρχης Τρικάλων τάχθηκε υπέρ της ήπιας μορφής επίλυσης του προβλήματος και ζήτησε την κατασκευή του Φράγματος της Πύλης, το οποίο θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Φράγμα Πύλης είναι ένα πολλαπλό έργο πολλαπλών χρήσεων, υδρευτικό, αρδευτικό, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το Φράγμα θα έχει ωφέλιμο όγκο 50.000.000 m3 και ύψος 85 m. Υπενθυμίζουμε ότι η έκταση των αγροκτημάτων τα οποία μελλοντικά θα αρδεύονται θα είναι 80.000 – 100.000 στρέμματα. ΕΑπίσης, οι μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης των Δήμων Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων, Μ. Καλυβίων και του Δήμου Τρικκαίων ανέρχονται συνολικά σε 6.000.000 μ3 νερού.
Αντίστοιχα ήταν τα επιχειρήματα των μελετητών και των στελεχών της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, που συνέβαλαν αρκετά στο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΚΑΣ, που κυρίως στο κατά πόσο συνδυάζεται το φράγμα με την τοξωτή γέφυρα.
ΕΡΕΥΝΑ Της Ελπίδας Κουτσογιάννη
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου